Dobrý den vhci se zeptat mám v autě olej 5w30 castrol LL a na dálnici mi blikla konttolka abych zkontroloval hladinu oleje a cca 0.3l jsem dolil 5w40kou je potrrba celou náplň vyměnit a nebo stim nebude problém? Dekuji
..pokud se nesmíchá ta syntetika v motoru s polosyntetikou nebo minerálním olejem, tak osobně bych 0,3 l neřešil.
milacasta
A jak zjistim jestli se smicha nebo ne?
olin*
Minerální oleje jsou(byly) určeny pro stará auta typu Československá Škoda 1000,100, 110, 105, 120, polosyntetický olej už do Škoda Felicia a syntetický do Škoda Fabia a výše. Ve zkratce jde o neustálé vylepšování kvality olejů v průběhu let a o přítomnosti škodlivých či pomocných látek v těchto olejích. Uvedu příklad:Syntetický olej naleju do Škody 1000MB, ve kterém byl vždy minerální olej. Složky syntetického oleje rozpustí usazeniny "minerálů" spíš tedy karbon v motoru a zacpou kanálky, kudy má protékat olej pod ložiska ojnice či postřik rozvodového řetězu. Může dojít k zadření motoru. Pokud si tedy nalil syntetiku do syntetiky, nic se z 99.9% nestane. Ve Tvém případě bude olej maximálně o krapítek hustší. Syntetika by měla veškeré "sajrajty" do sebe rozpustit, aby se neusazovaly v motoru.
milacasta
Bozeee píšu castrol 5w30 LL dolil 5w40 nepotrebuju sliset co bylo před 20 lety oba jsou sinteticke šlo mi jen o to jestli to nebude dělat neplechu.
Neměl by být problém, ale pro jistotu uveďte typ vozidla, r.v. a přesný typ motoru. Ne všechny oleje 5W-40 jsou vhodné do všech motorů, které mají předepsaný 5W-30 a někdy (i když výjimečně) to může dělat neplechu. Hlavně u VW TDI nových motorů.
doplněno 17.05.18 13:17:
Jednorázové dolití malého množství není problém, ale dolévat vícekrát ten 5W-40 nedoporučuji. Pro váš motor by se měl používat olej předepsané specifikace nejméně VW 504.00, lépe VW 507.00 a lepší.
doplněno 17.05.18 18:18:
@joudic:Obecně dolít syntetiku polosyntetikou není problém, pokud mají stejné vlastnosti/specifikace.
milacasta
Skoda rapid 1,2tsi 81kW R.v 2016
milacasta
Bylo to jen jednou po rozsvícení kontrolky abych zkontroloval hladinu oleje jsem zastavil a na benzince koupil 5w40 mol dynamic a 0,3 dolil sem si popletl čísla :-/ interval na castrol LL 30 tisíc nedrzim jezdím na výměnu cca po 15-20 nebo roce
No 0,3l nevadí, ale víc bych tam toho nelil, protože to tam nemá určitě co dělat. Spíš by mě zajímalo proč se do 2 roky starého auta musí dolívat olej asi kvalita
milacasta
No tenhle olej se tam dava pokud nekdo chce mit pevnej servisni interval tzn 15tisic km zajimalo me jen to smichani jestli je duvod vymenit celou napln. A ze se olej doliva od udrzby do udrzby cca 0,5L az 1L povazuju za bezny
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.