Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto za jízdy cukne, jindy vypne motor

Od: vivinka odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,mám problém s autem. Je to Fiat Punto, má systém start-stop. V poslední době se mi stává, že během jízdy cukne a spadnou otáčky, ale je to jen okamžik a jede stále. Někdy ale za jízdy motor vypne úplně. Musím zastavit, chvilku počkat a pak znovu nastartovat. Dokáže mi nękdo poradit, co s tím?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Co stím? No svěřit auto do rukou někomu kdo má diagnostiku a praxi v opravách fiatú
Múže to bejt kde co třeba vadné čidlo klikové hřídele
vivinka
hodnocení

Už jsem to měla ve dvou servisech. Dvakrát dělali diagnostiku a nic jim to neukázalo.Doporučili nám zkusit vyměnit baterií.Je 6 let stará a kvůli tomu prý může zlobit start-stop a způsobovat to. Je pravda, že už start-stop nefunguje tak, jak má. Někdy motor na křižovatce nevypne vůbec a jindy ho vypne tak, že musím nastartovat klíčkem, protože na sešlápnutí spojky nereaguje.
olin*
Koupit(zapůjčit) jiný akumulátor, když to nepřestane zlobit, tak zmiňuješ spojkové startování-tak se zaměřit na to.
Nejdřív bych změřil dobíjení jestli to dobíjí jak má a jestli to náhodou ve vyších otáčkách nepřebíjí
Pak kontrola veškerých konektorú co bych v motoru našel očistit kontakty mírně přihnout pak kontrola ukostření kastle a motoru a osobně bych skusil přikostřit obal řj motoru přímo na mínus baterie
Pak jiná baterie
Pokud se to nesetká s uspěchem tak bych zkusil autorizovaný servis
olin*
Během jízdy cukne, za jízdy vypne, start-stop nefunguje jak má, motor nevypne vůbec, startuji klíčkem -čidlo spojky nereaguje. Nějaké relé start-stopu (jak uvádí totak- kurvítko). Něco okolo toho relé-pojistka, samotné relé (nebo v zastoupení spínací elektronika), špatný spoj (v patici) či konektorem. Baterii bych taky zatím vynechal jako podezřelého..Chce to manuál nebo schéma systému start-stopu. Vivinka: dej vědět v případě pokroku či opravení.
asd1

Start-stop reaguje i na baterii (nízké napětí = nevypne motor), souviset to s tím může taky... Ale pravděpodobnější je elektronika kolem ovládání Start- stop... Baterka je zase jednodušší na vyzkoušení..

PS: baterka napětí stabilizuje celkem dost = odpojit jí za běhu motoru není dobrý nápad...

hodnocení

0x
Co má společného baterie s běžícím motorem? Když u běžícího motoru odpojíš baterku , motor běží dál. To ti servis věší bulíky na nos. (Vyzkoušeno na normálním motoru bez stopstart kurvítka )
vivinka
hodnocení

A čím myslíte, že by to mohlo být?
asd1

Toho se neptej, u moderního auta u běžícího motoru odpojí baterku jen pako (stabilizace napětí - po odpojení riziko poškození elektroniky)

Baterka to klidně dělat může, příp. snímač rychlost nebo nějaké čidlo - bude souvislost se start-stopem...

od čeho tam je regulace? pochybuju že akumulator nějak výrazně ovlivní napětí...

ASD nojo já jsem asi tydýt a tys sežral všechno moudro světa. Přes to trvám na tom, že po odpojení akumulátoru, i moderní motor dál běží. Moderní, nemoderní. Tím pádem tvrzení servisu, že špatný akumulátor způsobí chcípnutí motoru je chujovina.

vivinka
hodnocení

Moc díky za názory. Baterii zkusím nechat vyměnit. Jen ještě dotaz:k baterii nám bylo řečeno, že obsahuje QR kód, který musí načíst v servisu, aby ta baterie byla kompatibilní s autem. Je to pravda?
asd1

Záleží co tam je za baterku.. Ale hned jí kupovat novou spíš ne, tipnul bych baterkou tak z 10%, na 90% problém bude jinde, kolem Stop startu... Holt tam máte moderní kurvítko...

Nevím, kde jste to měla v servise, přece většina servisů dokáže změřit baterii - udělat zátěžový test. A auto Vám jinak startuje "na ťuknutí", bez problémů? Baterie se mi prostě nezdá, viděl bych to na okruh problémů kolem start - stop, nějaké čidlo, uklepaný kontakt... Ale bez schématu a znalostí daného auta Vám asi nikdo neporadí. Takže bych to viděl na značkový servis nebo servisáka, který zná typ Vašeho auta.

vivinka
hodnocení

Ahojte, dneska jsem jela a auto mi chcíplo v křižovatce. Tak jako vždy když to cukne nebo CHCÍPNE se rozsvítila kontrolka dobíjení(červená baterie), potom žlutý vykřičník v trojúhelníku a dnes se přidala i žlutá kontrolka zámečku s autem. Co by to mohlo znamenat?
asd1

Červené dobíjení = nedobíjí. Aby taky jo, když motor chcípnul = altík se netočí ;)

Zbytek diagnostikou načíst chyby, příp. i data v okamžiku chcípnutí... Diagnostika dnes stojí pár stovek + k ní stačí chytrý mobil... A někdo kdo to umí vyhodnotit...

vivinka
hodnocení

Kontrolka dobíjení vždy jen problikne. Mě by spíš zajímalo čím by mohlo být to, že když auto jede, najednou chcipne a svítí ten zámeček s autem. Ta kontrolka je asi něco s imobilizérem. Jen je divný, že se rozsvítí po tom, co auto normálně jelo.
mathew

Možná nějaký šotek v elektrice, ale baterka to určitě není ta způsobuje akorát to, že auto nejde nastartovat a i tak pokud není 5 a více let stará to nebývá problém s baterií. Takže si najděte někoho, kdo tomu rozumí a ví co dělá.

asd1

Vadná baterka může způsobovat i ty šotky v elektrice...

vivinka
hodnocení

Tak v servisu to podle toho, že se rozsvítila za jízdy kontrolka imobilizér, odhaduji na problém se spínací skříňkou. Že by tam mohlo docházet k přerušení signálu. Myslíte, že by to mohlo cukat a chcipat kvůli tomu?
asd1

Je to jedna z možností... Cvičně bych jí prostříknul kontaktolem..

vivinka
hodnocení

Aha, tak super. To seženu v autodoplňcích nebo i na pumpě?

asd1

Oběhl bych sousedy...

asd1

autokseft.cz/...

Něco takového.. Možná!

vivinka
hodnocení

A ten kontaktol?
asd1

Oběhl bych sousedy, někdo mít bude.. Nový kvůli tomu je asi zbytečný... Spíš jen pro ověření jestli to je spínačka a pokud ano tak bych jí vyměnil.. Po prostříknutí se zlepší = byla to ona..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]