Nejste přihlášen/a.
Dobry den, chci se zeptat, mam Ford focus , vyroba 2003. Vymena oleje se ridi podle poctu najetych km, nebo casovy udaj? Mela bych menit nyni, podle servisaka (naposledy listopad 2016), ale nenajela jsem ani 10tts km...Je to tedy nutnost? Dekuji
Olej se mění podle ujetých kilometrů, nebo podle času. Záleží na tom, co nastane dřív. Pokud tedy máte olej z roku 2016, je na čase (spíš už přesčas) ho vyměnit bez ohledu na ujeté kilometry (nehledě na to, že i těch 10000 km je tak akorát).
Obecně se mění olej podle návodu od výrobce vozu a specifikace motorového oleje. Měnit olej po 10000 km je pro dnešní oleje naprosto zbytečné vyhazování peněz. Americké oleje se mění po asi 8000 km a to ještě stojí pár drobných podle cen v Evropě.
Jendo2, brzdi! Měnit olej po 10 tis. km je dnes naprosto běžné, protože se pak může stát, že "přejetý" olej napáchá na motoru velké škody (v první řadě zadřené hydroštely). Pokud výrobce předepisuje výměnu long life olejů po 30 tis. km, pak k tomu má dobrý důvod a stejně bych raději měnil dříve. Jinak jezdit na olej déle, než 1 rok je zhůvěřilost.
V kamióně se mění klidně po 100-150tis km. Zásadní rozdíl je v tom, že oleje je tam mnohonásobně více (30-50l) a olej je většinou provozován v ideálních podmínkách.
Od výrobce je tam 5W30 WSS-M2C-913C a mění se po 20 000km nebo 1 roce podle toho, co nastane dřív.Olej je stejnej jak pro benzín, tak i naftu...Nicméně, nedivil bych se, kdyby tam bylo 10W40...taky ho skřoupe, pak je ale doporučeno zkrátit interval na 15 000km resp. 1 rok...
co je to za motorizaci?
Zdravím,já na olej najedu asi něco kolem 5000km.Olej je černý,jak uhlí a smrdí po spálenině.Takče olej měním po půl roce.Podle manuálu se má měnit po 15000km,nebo jednou ročně.Já to poznám,že je olej na výměnu podle toho,že mě mlátí hydroštely a motor je hlučný.Jinak olej používám Valvoline SynPower MST C3 5W-30.
Ne olej je pokaždý na rysce max,Když auto je na rovince,za studena.Olej kontrolují pravidelně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.