Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cyklistika 2. otázky

Od: svet* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, po jaké straně vede cyklista kolo např. do kopce. Po pravé straně? A nebo musí jít po levé jako chodec?

Druhá otázka :) když vedu kolo po chodníku a budu mít v sobě pivo. Jsem považován jako cyklista a nebo jako chodec :)

Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

bezpecnecesty.cz/...

Zde najdete odpovědi na svou otázku, jež jsou v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích.

svet*
07.05.18 08:09
hodnocení

Děkuji :)

hodnocení

5x
1.Cyklista do kopce kolo nevodí, ale jede na něm.
2.Když vedete kolo, jste chodec.
majsterjoe*

Kolo se vede po pravé straně, ale chodec chodí po straně levé.

matesj
hodnocení

3x
Kolo se vede na silnici vpravo.
Pokuď vedeš kolo po chodníku,jsi chodec...

len*
hodnocení

1x

Zákony jsou jedna věc, realita druhá ( spravedlnost obvykle třetí ). Opakovaně se setkávám s tím, že i policie si zákony vykládá různě, dle konkrétního příslušníka těchto složek, nebo jeho momentální nálady. Možná i někdy "hřeší" na to, že lidi zákony neznají v přesném znění ( a někdy i "přesné znění" vykládají různí právníci různě ). V praxi to má ten dopad, že i člověka, který zjevně něco porušil nechají, a jindy zbuzerují ( a pokutují ) někoho o jehož vině by se dalo polemizovat.

Co se kola týče už jsem zažil i situaci, kdy jsem jel velmi pomalu, krokem, za měsíčné noci po naprosto liduprázdném, rovném chodníku ( schválně, abych nebyl na cestě a nemusel svítit, chtěl jsem chvíli šetřit baterky, než sjedu zase na cestu ) a zastavila u mě velmi angažovaná policistka v autě a napařila mi pokutu, že nesvítím... Byl jsem tak šokovaný, že mi v tu chvíli vůbec nedošlo, že mě ta kráva pokutuje za nesvícení mimo vozovku...

Já vedu kolo vždy ( nebo vždy, když si na to vzpomenu ) na straně, kde jezdí auta, takže vlevo.

Omluva předem, ale tak hloupou odpověď už jsem dlouho nečetl.

Vy si jedete potmě po chodníku a jste udiven, že dostanete pokutu? To je snad naprosto logické. A spravedlivé.

A že by u nás jezdila auta vlevo? To se mi nějak nezdá. Že vy píšete z Anglie?

majsterjoe*

já jsem šokovaný, že jsi šokovaný za oprávněnou pokutu.

Kolegové, já nejsem šokován, jen si říkám, proč uráží policistku hrubým přirovnáním, když sám toho moc neví.

hodnocení

0x

Když budete tlačit po silnici nepojízdnou motorku, po které straně půjdete? Zřejmě Vás ani nenapadne jít po levé, že? Jaký je rozdíl mezi tlačenou motorkou a tlačeným kolem?

Když tlačíte kolo po chodníku (tam ovšem motorka samozřejmě nemá co dělat), jste chodec a pivo by vadit nemělo.

Když bude policajt chtít a ucítí alkohol, tak zjistíš že i když tlačíš tak vozidlo musíš řídit aby jelo kam má a proto jsi řidič .
asd1

Osoba tlačící kolo je chodec, takže policajt si může říkat co chce.. Dá se ale čekat, že bude tvrdit že tě viděl před chvilkou jet a soud mu uvěří víc než tobě...

Zlatý přísný Německo, kde cyklista může mít legálně 1,6 promile... (při bezpečné jízdě)

Ale nesmí mít na kole pomocný motorek 60ccm :)
§2, písm. j) toto:
„…chodec je i osoba, která:
tlačí nebo táhne sáňky,
dětský kočárek,
vozík pro invalidy nebo
ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600mm,
pohybuje se na lyžích nebo
kolečkových bruslích anebo
pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy,
vede jízdní kolo,
motocykl o objemu válců do 50 cm3,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]