Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po jaké straně vede cyklista kolo např. do kopce. Po pravé straně? A nebo musí jít po levé jako chodec?
Druhá otázka když vedu kolo po chodníku a budu mít v sobě pivo. Jsem považován jako cyklista a nebo jako chodec
Děkuji
Zákony jsou jedna věc, realita druhá ( spravedlnost obvykle třetí ). Opakovaně se setkávám s tím, že i policie si zákony vykládá různě, dle konkrétního příslušníka těchto složek, nebo jeho momentální nálady. Možná i někdy "hřeší" na to, že lidi zákony neznají v přesném znění ( a někdy i "přesné znění" vykládají různí právníci různě ). V praxi to má ten dopad, že i člověka, který zjevně něco porušil nechají, a jindy zbuzerují ( a pokutují ) někoho o jehož vině by se dalo polemizovat.
Co se kola týče už jsem zažil i situaci, kdy jsem jel velmi pomalu, krokem, za měsíčné noci po naprosto liduprázdném, rovném chodníku ( schválně, abych nebyl na cestě a nemusel svítit, chtěl jsem chvíli šetřit baterky, než sjedu zase na cestu ) a zastavila u mě velmi angažovaná policistka v autě a napařila mi pokutu, že nesvítím... Byl jsem tak šokovaný, že mi v tu chvíli vůbec nedošlo, že mě ta kráva pokutuje za nesvícení mimo vozovku...
Já vedu kolo vždy ( nebo vždy, když si na to vzpomenu ) na straně, kde jezdí auta, takže vlevo.
Omluva předem, ale tak hloupou odpověď už jsem dlouho nečetl.
Vy si jedete potmě po chodníku a jste udiven, že dostanete pokutu? To je snad naprosto logické. A spravedlivé.
A že by u nás jezdila auta vlevo? To se mi nějak nezdá. Že vy píšete z Anglie?
Když budete tlačit po silnici nepojízdnou motorku, po které straně půjdete? Zřejmě Vás ani nenapadne jít po levé, že? Jaký je rozdíl mezi tlačenou motorkou a tlačeným kolem?
Když tlačíte kolo po chodníku (tam ovšem motorka samozřejmě nemá co dělat), jste chodec a pivo by vadit nemělo.
Osoba tlačící kolo je chodec, takže policajt si může říkat co chce.. Dá se ale čekat, že bude tvrdit že tě viděl před chvilkou jet a soud mu uvěří víc než tobě...
Zlatý přísný Německo, kde cyklista může mít legálně 1,6 promile... (při bezpečné jízdě)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.