Nejste přihlášen/a.
Dobry den, chci se zeptat nasledovne.
Koupil jsem jetyho Rencka Megane 1,6 16V 83kW a chctel bych ho znova zajet. Kdyz koupite nove auto, ECU si zapisuje prvnich par stovek kilometru - zpusob jizdy, chovani motoru...
Mne se to auto nezda dostatecne pruzne, (asi ho zajizdel nejaky setrilek)
Ja jsem mel kdysi octaviu combi kterou jsem zajizdel sam - 1.6 osmiventil 75kW, slabsi a hlavne tezsi auto, mam ale pocit, ze slo mnohem lepe, ze odezva na seslapniti plynoveho pedalu byla lepsi.. nebo jak to popsat..
Nekde jsem se docetl:
Je dobré projet auto tak, aby motor dosáhl provozní teploty, poté zastavit a odpojit akumulátor alespoň na 30s (déle=lépe), pak nastartovat motor bez sešlapávání plynového pedálu a s vypnutými veškerými elektrickými spotřebiči nechat motor běžet na volnoběh minimálně 5 minut bez jakýchkoli zásahů, pak je dobré motor ihned projet v běžném provozu. ECU si tím načte nové údaje ohledně chování motoru, načte si způsom jízdy a vyhneme se tím i případným chybovým hlášením. Nevím zda se toto týká i Renaultů, ale určitě se tím nic nezkazí.
Co si o tom myslite?
Jenom ne zadny zbrkly chipovani.
To o cem mluvis, Chlamaku jsou promenne mapy adaptivnich ECU.
Jak pise Perda, ECU ma predprogramovany pevne stanovene mapy, jimiz se motor ridi, krome nich ale obsahuji adaptivni flash pamet na promenne hodnoty prave podle stylu jizdy, ktere ladi - upravuji - kalibruji hodnoty zakladnich pevnych map.
Kdyz nekdo jezdi casto pomalu na ctvrt plynu, hodnoty se ulozi do pameti, auto ma pak treba nizsi spotrebu a podobne, ale kdyz ho chcete protahnout, tak tolik nejede. A samozrejme naopak to plati take.
Tyto hodnoty upravujici zakladni mapy se ale neustale meni. Neni potreba mazat pamet. Urichli to sice novy zapis, ale stejne tak staci s autem jezdit nejakou chvili ostrteji a hodnoty se postupne prepisou.
Nevim, zda toto ubsahuji bezne vsechny auta, ale nerekl bych, ze je to neco vyjmecneho.
p.s. Neznamena to ale, ze by byl rozdil buhvi jak patrny. Je to spise takove jemne dolazovani.
Asi tím opravdu nic nezkazíš, ale pochybuji, že to bude mít vůbec nějaký vliv, natož na výkon motoru. ECU je naprogramovaná tak jak je a řídí se signály z různých senzorů. Dá se přeprogramovat, flashnout, ale né takto.
Chiptuning Výhody a nevýhody ať si každý rozebere sám.. Kde v okolí Brna nevím, zde pro inspiraci:
Ještě doplním - obecně 16V motory oproti 8V chtějí víc vytáčet a nejdou tak dobře "odspodu". Možná proto ten pocit.
To je dobry, na to jsem se jiz dival... Sel bys to toho bez strachu? Pokud ano, klidne to necham nacipovat.
Asi takhle - známý měl Passata 2.5 TDI r.v. 1999 s chiptuningem od cca 30.000 km a když ho loni prodal tak měl najeto 450.000 km. Sice ten motor už nebyl úplně OK /hlavně komprese/, ale najel slušnou porci kilometrů bez vážných závad..
Hmmm, to bude ono... kdyz ho vytocim do otacek, tak jede. To se pak podepise i na spotrebe ze? A neda se udelat nejaka uprava aby tahlo vic "odspodu"?
Otravuji ze?
Ne, neotravuješ. A ano, ve vyšších otáčkách bude vyšší spotřeba.
Záleží na tom, jaký bude po úpravě průběh kroutícího momentu. Pokud bude vyšší krouťák při nižších otáčkách pak potáhné více "odspodu". Graf před a po úpravě Ti ukážou.
Koupil sis ale motor, který prostě chce točit, aby jel. Přeplňovaný nafťák z toho neuděláš.
To mne je jasny ze 1.9 preplnovany diesel z toho nebude. Chtel jsem diesel, ale nakonec vzhledem k cene, stari vozu, poctu najetych km to vyhral benzin. Ono je to auticko pro manzelku, byla zvykla jezdit 1.2 16V. Ona je maximalne spokojena, jenom ja, kdyz jsem to prohnal, prislo mne to jine nez 1.6 osmiventil octavia...
Stejne dekuji a preji hezke svatky... vsem tady na poradte.cz
Jak píše Axus Jenom ne žadny zbrkly chipovani. Já jsem pro manželku na nákupy (a sobě na vyblbnutí a to ona neví) kokoupil Peugeot 205 1,6GTI 85Kw což je samo osobje dost letadlo ,ale mněl jsem možnost vypujčit načipovaný počítač tak jsem ho tam hned "prdnul" no a už to nebylo letadlo ,ale stihačka asi tak něco mezi MIG 29 a F16 bohužel to tak i žralo 18,5 l /100 a navíc se stím ženská bála jezdit. (kdyžs ho držel pod krkem tak gumy pískly ještě při řazení na 4ku)
Nicméně nejsem ředitelem ČEZu a ropnou věž taky nevlastním tak jsem tam dal pěkně původní požítač a mám zase jenom letadlo ,které ovšem uživím.
Jinak špatně zajeté a "mrtvé " motory byly už před érou počítačů a electroniky v autech.Tím chci říct, že pokud ho první majitel "ucukal" tak stí mnoho nenaděláš. Honit ho trochu do otáček a doufat že si sedne.
Nemyslím si, že CHIP tuning má u benzínového nepřeplňovaného motoru nějaký smysl. Kdyby ta cena aspoň byla jiná... Jinak naprosto souhlasím s Axusem, že nemá cenu učit ECU novímu stylu jízdy. Naučí se to sama už tak po 50ti km.
S tím souhlasím taky, benzinový motor nemá cenu čipovat, protože nárůst není takový jako u ropáka. Jinak si myslím, že v díslu by si manželka libovala daleko více, pokud tedy není vyjímka jedna ze sta.
Odpojení baterie na tak krátkou dobu nevím jestli pomůže na restart mapování, kámoška měla týden auto v servisu a tam baterie většinou odpojují a volala zpátky, že jí tam dali jiný motor Auto si na změnu režimu brzo zvykne samo. A ještě trochu jinak, větší výkon neznamená větší svižnost, hodně záleží na převodech
motor je jen jedna stránka mince.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.