Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak natankovat, co natankovat, tankování

Od: anonymn* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

mám otazku na kterou se stydím zeptat. Jedná se o taknování auta na benzínce. Jsem necelý rok po autoškole, ve které jsem za celou dobu tankovat nebyl. auto nevlastním jezdím jen v práci vypůjčeným o které se nestarám. Jednou ale na tankování dojde a já nebudu věčet co a jak. Postupy vytažení pistole zaplacení a tyto procedury jsou mi známy, ale jak poznám co do auta natankovat? Jak poznám jestli auto jezdí na benzin nebo naftu? Když benzín tak s jakým oktanovým číslem a co když natankuji nižžší místo vyššího a naopak?

Děkuji za odpovědi. :)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

5x

Na zjištění paliva je nejjednodušší se podívat do techničáku a ten zbytek už zvládneš.

hodnocení

4x

Normální auta maji všechny tyhle informace napsané na krytu víčka nádrže. Bývá tam i huštění pneu.

olin*

..viděl jsem v Teplicích na OMW pána, kterému šla natankovat paní z obsluhy čerp. stanice..(nebyl ZTP) .

No..ten pán asi ZTP byl, jen to nebylo na první pohled poznat:)

olin*
Na autě modrobílý terčík neměl, ale šťoural se chvíli na víčku nádrže. Pamatuju si jen, že mě to tak trochu rozhodilo. Byl to mladší člověk okolo třicítky. Jo a čerpadlářka to nechtěla komentovat.. Ještě naftové auto poznáš podle výfuku, trubky směřují dolů kvůli sazím. Benzínové trubky výfuků bývají vodorovně.

hodnocení

3x

No hele...Prostě pro Vás bude nejjednodušší zeptat se garážmistra co do nádrže nalít. Většina chlapů pozná již podle zvuku motoru, zda se jedná o diesel, nebo benzín. Vás to prostě asi "minulo"..V každém případě ale u většiny nových aut je pod víčkem krytu nádrže napsáno jaké palivo se má použít (mimo to je to samozřejmě napsáno i v návodu k danému vozu).

Já jsem sice nedávno četl, že v Anglii má většina "mladých" problém i s dolitím vody do ostřikovačů (natož s výměnou stěrače, nebo nedej bože píchlého kola), ale že už to došlo i sem..Svět se prostě mění.

praivo2
Psal jsem to do předchozího vlákna a napíšu to znovu: Tyhle věci se už pořádně neberou ani v autoškole (a návody přece jsou jenom pro blbce, tudíž se nečtou) a spoustu lidí tak ani nenapadne, že auto potřebuje nějakou údržbu, natož aby si zjistili, co a jak. Nepatřím k nim, ale je fakt, že jich je hodně.

hodnocení

3x
Byva to napsano na vicku nadrze. Naftovou pistol nezasunes do benzinoveho hrdla. Opacne to jde. Dale to poznas podle otackomeru. Nafta ma cervene pole 4,5-5. Benzin kolem 6 tis.

hodnocení

2x

Pokud není auto Vaše, bude asi nejjednoduší se zeptat přímo majitele. Jestli o Vašem úmyslu použít jeho auto ví, určitě Vám to prozradí. ;)

A těmihle radami se rozhodně neřiťte!

"...Počítám, že služebák bude na naftu..." V životě jsem řídil cca 6 různých služebáků a všechny byly na benzín.

"...Normální auta maji všechny tyhle informace napsané na krytu víčka nádrže..." Ze všech aut, do kterých jsem za posledních 40 let tankoval (služebně i soukromě) to měla akorát 2.

"...poznas podle otackomeru. Nafta ma cervene pole 4,5-5. Benzin kolem 6 tis..." Přiložená fotka je z vyloženě pomaloběžného dieselu, 4500 ot/min jsou už pro ten motor smrtelné otáčky. Přesto červené pole zažíná těsně před 5000 ot/min.

Jak natankovat, co natankovat, tankování

asd1
hodnocení

1x

Lepší je zeptat se a udělat radost posměváčkům, než se hrdě neptat a pak být za debila ;)

Napsáno n avíčku od nádrže, příp. návod k autu ke konkrétnímu motoru... Pokud omylem natankuješ jiné palivo, tak vůbec nestartovat, ale odtlačit a řešit servis. Např. benzín místo nafty může po několika minutách zadřít čerpadlo a vstřiky, oprava klidně za 50k...

Jako řidič zodpovídáš za to s čím jedeš = auto by mělo mít v pořádku doklady i technický stav. ředtim než s ním vyjedeš, tak bys ho měl minimálně obejít jestli má všechny kola a značky, techničák a povinné ručení...

Problematika kolem aut je dost široká, nejlíp chodit na pivo a automechanikem... ;)

vernon
hodnocení

0x
Počítám, že služebák bude na naftu...;)
Nejvíc mají začátečníci problém, vytáhnout pistoli ze stojanu a potom ji tam vrátit. Pokud jsi to nikdy nedělal, asi se ti to na poprvé nepodaří tak hladce jak si myslíš...

anonymn*
hodnocení

Dík všem za odpovědi, některé věci mě bohužel skrze auto minuli, proto se ptám :) každý má hold jinou zkušenost a znalosti.

rv*
hodnocení

0x

Spíš si vyzkoušej jak se otevírá víčko nádrže.

olin*
Jo to víčko mě překvapilo u VW Caddy, nebo spíš otvírání..

Taky je dobré si předem zjistit, kde to víčko vůbec je. Před časem jsem chtěl natankovat do "moskviče" (typ už si nepamatuju) a marně jsem auto obcházel kolem dokola. Pumpař stál vedle s připravenou pistolí a nepokrytě se bavil. Nakonec mi poradil, ať se kouknu pod zadní, odklápěcí SPZ... *smich*

slavo*
hodnocení

0x

Taky lze bezzín od nafty poznat podle kontrolek při zapnutí zapalování.

Pokud se tam na chvíli rozsvítí kontrola která vypadá jako několik závitů drátu je to žhavení a to ná jen diesel - benzin to nemá. Jinak jak je psáno podle otáčkoněru, pokud to vozidlo ho má.

Např. suzuki wagon otáčkoněr nemá, jinak jak je psáno jinde tady v odpovědích, palovo je napsáno v malém techničáku a bývá napsáno na víčku nádrže.

Jinak pokud se natankuje palivo s vyšším oktanovým číslem tak se to pozná akorát podle "peněženky", protože motor vyšší oktanové číslo nedokáže většinou využít.

S nižším se ro pozná podle nižšího výkonu motoru.

Slavo - *ee* To jsou mi zase rady! Mám diesel a kontrolka žhavení se mi rozsvěcí na tak krátkou dobu, že si jí prakticky nesatčím všimnout (a to ještě jen při studeném motoru).

Jak rozeznáte diesel podle oráčkoměru? Otáčkoměr mají už několik desetiletí prakticky všechna auta, ať je to diesel, nebo benziňák. Nikdy jsem ale na žádném údaj o palivu neviděl.

Vy máte v malém techničáku napsaný druh paliva*sok*? Už mi prošlo rukama hezkých pár aut, ale u žádného nic takového uvedeno nebylo. Na víčku nádrže to sice napsané většinou bývá, ale také to tam být nemusí.

A pominu skutečnost, že otázka je cca 1/2 roku stará a tazatele už Vaše asi odpověď moc nezajímá :-D.

xx*

Nevím jaký máte "malý techniček", ale v ORV (osvědčení o registraci vozidla) je palivo uvedeno.

Jak natankovat, co natankovat, tankování #2
vernon
Samozřejmě že se to dá poznat podle otačkoměru...

Samozřejmě-ale zkušený a znalý řidič .Ten který o autech ví houbeles ,nováček jemuž ještě "nezaschlabarva razítka" v ŘP pokud není automechanik a nezajímá se o auta to nepozná z ničeho! Nakonec i relativně zkušený řidič se může splést a do dieselu natankovat etanol nebo benál!

xx - Tak soráč, skutečně to tam je. Ovšem tak nenápadně (v mém případě), že jsem si toho nikdy nevšim.

Jak natankovat, co natankovat, tankování #3

vernon - Tak mi prozraďte, jak to poznáte například z tohodle otáčkoměru. Snad jen podle toho, že u benzínu by ty otáčky byly poněkud vyšší.

Jak natankovat, co natankovat, tankování #4
vernon
Jenom podle toho. Nízkoběžné benzíňáky se v Evropě u aut nepoužívají. A nafťák max výkon přes 5000ot/min nemá.

Kuwa chlape mám dvě auta stejný model -jedno nafta druhé benzín a obě mají stejný otáčkoměr ( benzín 1,8i16V-81kW a druhé je nafta 2,0HDi90-66kW) liší se (dle orv )jen otáčkami při max výkonu-jedno 4000 a druhé jen 5500 nebýt na víčku nádrže co se má tankovat tak to bez pohledu pod kapotu nebo nápisu HDi na zadku nikdo nepozná!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak natankovat
Otázky na téma jak tankovat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]