Nejste přihlášen/a.
Není mytí jako mytí. Pokud jde jen o ostříkání auta hadicí z nejhoršího, děllám to na dvoře docela běžně, protože skutečně nedochází k větší kontaminaci půdy než třeba při dešti a to si obhájíte. Větší mytí dělám samozřejmě na myčce.
Spíš mě zaráží vaše obava, že vás soused udá. To jsme se už dostali opravdu tak daleko, že máme strach z udavačů i v takových banalitách?
Bohužel. Lidé jsou různé. Udavači byli, jsou a budou. Máme sousedku a ta se specializuje na ekologii. Už několik lidí udala kvůli kácení, či jen prořezu stromů. Mě má taky ve fotoalbu (ale na pozvání na kobereček obecního úřadu nedošlo, asi jsem nebyl dostatečně velký škodič). U nás si nikdo netroufne byť jen prořezávat mimo období vegetačního klidu. O nějakém mytí aut tu nikdo ani neuvažuje. Takže tazatelův postoj docela chápu.
Ani takovými udavači bych nebyl šokován. Jsou určitá pravidla a jsou nastavena pro všechny stejně a ve všech odvětvích lidského konání. Jejich nedodržování končí totální anarchií. Také mi vadí a opakovaně jsem vstoupil do konfliktu s lidmi, kteří nám na sídlišti vykládají plnou dodávku odpadu a zaplní kontejnery i okolí s výmluvou, že třídí odpad. My pak musíme žít ve svinčíku na který si kde kdo ukáže a není kam odhodit ani vlastní odpadky, pak klidně volám měšťáky a jsem za udavače.Je otravné hlásit každý pokácený strom na vlastním pozemku, ale když taková praxe nebude dodržována, žijeme za chvilku na planině. Co se děje např. na silnicích je také jen důsledkem nedodržování "drobností" jedinci a totálním selháním dozorujících orgánů (policie).
Já myju auta na asfaltované ulici před domem a i když se to leckomu asi nebude líbit, vůbec se za to nestydím. Nikdy bych si nenechal drbat lak v kartáčový myčce za pomoci "vody" recyklovaný řadu měsíců, naopak si myslím svoje o těch konzumních podivínech, co mají možnost vlastnoručního mytí a nevyužívají ji. Holt to není in, kolem benzínek se to hemží hromadou frikulínů s kšiltovkou v mokrým autě a zmalovanou slepicí na místě spolujezdce, zatímco umáčenej šmudla v teplákách před garáží moc parády nenadělá ... Nehledě na to, že i kdyby voda v myčce byla sebečistší a kartáče ze sametu, spodek během zimy nebo po zimě se tam neumyje ani náhodou, výsledek je v duchu dnešní doby jen naoko a auto neprospěje, spíš uškodí. Zatímco před domem s autem najedu na nájezdy a s wapkou se pod ním plazím, po zimě třeba sundám kola a plastový podběhy ... Jasně, existujou samoobluslužný mycí boxy, ale na kolik by mě takový mytí vyšlo, když doma se s tím cachtám průměrně hodinu? To už by se dlouhodobě spíš vyplatilo nechat auto sežrat solí a za peníze ušetřený mytím dřív koupit novější ...
Používám klidně i různý šampony a vosky, jak hobby z běžných obchodů, kde se použití na ulici, předpokládám, musí předpokládat (kde jinde by se to mohlo používat, viz diskuze výše), tak profi, kde výrobce deklaruje rozložitelnost.
Veškerá voda odtéká ulicí po asfaltě dolů a během 10-20m se buď vypaří, nebo (nechápu jak) vsákne do asfaltu (ten je sám o sobě ekologický?). A pokud by se z něj něco časem spláchlo dál, teče to kanálem do čističky ...A jsme zpátky u toho, že je ekologičtější auto umýt takhle u kanalizace, než jízdou v dešti, kdy se všechen bordel spláchne přímo do přírody bez čističky (při jízdě po městě se toho moc neumyje, zato na dálnici, kde žádná čistička není, už má voda v podbězích a pod motorem opatlaným olejem slušnou sílu ...)
Naprostej souhlas! Pořádný umytí a především odsolení auta je práce na několik hodin, v mojem případě dodávky-kempíku, je to pro dva lidi na celej den. Včetně vymytí a nakonzervování i všemožnejch dveřních prostorů a meziprostorů - prostě aby to bylo OK. Jo, jinak taky průběžně v jarním dešti protahuju loužema, když nemám čas a náladu se tím zabývat, nebo čekám ještě mrazy a sůl (mám kolem vsi natipované úseky, kde nesolí, ani jinak neupravují, a pokud ještě vydatně leje, je to fakt umytý), uvítal bych samozřejmě někde tlakovou myčku spodku, třeba na bázi rotačních trysek jako v průmyslové myčce nádobí a s pořádným tlakem, ale má to dvě proti - jednak, když to během zimy tam umejete, musíte pak dojet zase v soli domu (malá rychlost nepomůže), a za druhé, z mnohých dnešních aut by se stalo akvárium...
Ale auto je dneska "spotřebka" , já mít někaký novodobý, tak ho ani nemeju, pač to nemá cenu, dřív to stejně klekne na vstřikovače, kliku, dvouhmoťák, dsgéčko... - rozhodně to není auto na 30let, tak nač to mejt . Alfi.
Z. č. 254/2001 Sb. - vodní zákon - hovoří jasně:
§ 39 Závadné látky
(9) Mytí motorových vozidel a provozních mechanismů ve vodních tocích nebo na místech, kde by mohlo dojít k ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod, je zakázáno.
To znamená, že jakost vody nemusí být ohrožena přímo, ale stačí možnost, že by ohrožena být mohla. Záleží tedy vždy na tom, kam voda odtéká, případně kam se vsakuje.
@dany - Češi na nic za tu dobu nepřišli? Nebo to spíš neřeší...
Buď máte pozemek na takovém místě, že vaše mytí neodporuje zákonnému ustanovení, případně si ho tak upravíte - nebo můžete zajet do myčky.
Co probůh chcete ještě řešit?
@jethro - To jsme se už dostali opravdu tak daleko, že máme strach z udavačů i v takových banalitách?
Nebyla bych tak striktní - neznáme podmínky, neznáme souseda. Jistě, může "žalovat" z pouhého rozmaru - ale taky třeba může mít na pozemku studnu a nemít jistotu, že dotyčný jen oplachuje bez chemie.
Dany dostal jste spoustu rad, Vy si musíte vybrat tu správnou.
Již napsali, že " kde by mohlo dojít k ohrožení"
Vy si zodpovězte, zdali, může u Vás dojít k poškození, nebo, kdo to dokáže, že došlo k poškození.
Kdo se bojí, ...
Jak chcete zjistit při tak protichůdných odpovědí co můžete a co ne?
Odtok oplachované vody z auta zabezpečte tak, aby nic neteklo k sousedovi. Čistou vsakovanou vodu bez skvrn olejů si na svém pozemku v případě udání snad dokážete obhájit.
Dopíši to, co rádce přede mnou nedokončil - s.ere v síni
Mytí aut na zahradě je vždy zakázané, protože může dojít k ohrožení vod. Není tedy důležité, jestli došlo, ale že může.
Jinak řečeno, k ohrožení při mytí dochází vždy, pokud není "znečištěná" voda zlikvidována dle zákona. Pokud si to někdo dělá sobě na své zahradě, tak to úřady přehlížejí. (pokud ho nenabonzuje soused).
V případě firmy, která si třeba jen ostříkne své auta, už padají vysoké pokuty. Přitom zákon nerozlišuje občana či firmu.
Na udání(konkureční boj) vím o jedné pokutě, kdy autoservis dostal pokutu, že občas jen postříkal venku zahradní hadicí auto např. od pylu, než ho vydal zákazníkovi.
Ve zdůvodnění pokuty bylo i to, že samotné mytí vozidla představuje vždy riziko, protože na sobě může mít ropné produkty atd... Je tedy nutné vodu zachytávat, nelze jí nechat vsáknout i kdyby byla úplně čistá. Protože zde existuje riziko. Proto také automyčky musí plnit spousty věcí, protože je zde riziko. Ne proto, že se to stane.
"Za mytí vozidla na zahradě či před domem na chodníku vám hrozí pokuta, protože může dojít ke kontaminaci podzemních vod chemickými látkami – tato činnost je dle vodního zákona přestupkem, vždy je proto vhodnější navštívit profesionální myčku." (Omlouvám se , nešlo mi vložit odkaz)
Nějak se nerozlišuje, jestli je použit i šampón. Myčky musí mít vlastní čističku. Do půdy se může dostat i posypová sůl, nebo mastnota ze spodku auta.
Zahrada primárně slouží k rekreačním účelům a ve stanovách (jste-li v kolonii) máte jasně ukotveno, že mytí či opravy vozidel jsou zakázány stejně jako např. na ulici a to třeba z důvodu kontaminace (viz. odpověď výše). Teď v pylovém období, když ráno vylezu z chaty a mám auto zcela žluté, tak rychle, dokud se nikdo nedívá spláchnu lehce konví, ale na větší mytí zajedu na myčku, kde mi to kartáče vyleští za pár korun a bez práce, bez rizika "naprášení." Víte, pokud by se mytí vozidel na pozemku povolilo, pak bude trvat jen okamžik, než začne většina používat různé přípravky, šampóny, vosky a leštidla.
Nikdo nemůže tušit, jak chcete auto opravdu umýt, jestli pouze spláchnout prach a pyl, nebo i ostříknete kola, trošku spodek, spláchnete a umyjete kola, smyjete všechno, atd. .. prostě kolik nečistot nachytaných na auto při jízdách i stání. Nedivte se sousedovi, když se s vámi nedá domluvit, je lepší když vaše počínání oznáímí nějakému orgánu, který ve své pravomoci rozhodne, že můžete nebo nesmíte auto vámi popsaným způsobem spláchnout (jako při dešti), než kdyby na vás vlítnul, ve vzteku a zoufalství nad vašim barbarstvím vám uříznul hadici a rozbil h...u.
Plot nebo hranice pozemku není hranice podzemních vod a to, co se vsákne u vás, jistě proteče do spodních vod i souseda a dalších sousedů. Asi jako kdyby bylo v bazénu povoleno v jedné polovině čůrat do vody a v druhé ne.
Myslete na to, že vaše zahrada, půda a spodní voda není jenom pro vás, ale i pro děti vašich dětí a další potomky. Když ji třeba i z neznalosti nebo přezíravosti znečistíte (nebo dokonce otrávíte), ničíte životní prostředí všem.
Dost řečí - prostě si zajeďte někam, kde se dají auta mýt tak, aby se spláchnuté nečistoty neodstaly do životního prostředí.
...Nedivte se sousedovi, když se s vámi nedá domluvit,...
Na to jste přišel kde?! Konkrétně prosím.
@rv - Proto je většina zákonů nesmyslných a běžný člověk je ignoruje.
Tenhle přístup mě poněkud děsí - hlavně tedy to, že o nesmyslnosti zákonů si rozhoduje onen "běžný člověk". Zřejmě podle toho, který z nich se mu momentálně ne/hodí.
Lepší by bylo, kdybyste byla vyděšená z toho, jakým tempem se přijímají další a další pravidla, která máte dodržovat. Těch pravidel je tolik, že jak vidíte i z této otázky, tak člověk neví, jestli je, nebo není zločincem. A koníčkem běžného občana nebývá, aby studoval, co za nesmysl zase zákonodárci zplodili.
Auto si na zahradě mýt můžete, pokud budete odpadní vodu zachycovat a dále s ní nakládat dle vodního zákona.
Neraďte naprosté nesmysly. Mytím nebezpečnými látkami se rozumí ARVA a jiné podobné hnusy. Bežný ekologický prostředek a mytí ne na hlíně ale na dvoře s odvodem vody do kanalizace nevadí ničemu. Stejně tak to je na ulici, když auta stojí a leje jak z konve. A pokud se myje pouze karoserie od prachu nebo žlutého hnusu, o kterém teď tvrdí, že to je pyl z borovic, které kolem sebe nikdo nemá ale pole řepky jsou všude..., tak se takové auto myje bez problémů i na ulici. Pouze nezávadnými prostředky, které se prodávají běžně. Nikoli mytí motoru. To by ale mělo být jasné všem !
Zachycovat odpadní vodu, no to je ale hovadina. Běžná automyčka odpouští nadbytečnou vodu hrubě očištěnou čističkou také do kanalizace.
jendo2 - "Mytí motorových vozidel a provozních mechanismů ve vodních tocích nebo na místech, kde by mohlo dojít k ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod, je zakázáno."
Dle zákona rozhoduje místo, nikoli způsob ..
Opravdu? A parkování auta v dešti je také mytí ! Jasně jsem psal o ekologickém přípravku a mytí povrchu karoserie. Nepsal o mytí motoru a podvozku ! Když bude pršet a vy si půjdete houbou umýt povrch vozidla, je to také mytí a vy tím vůbec nic neporušujete. Plete hrušky a jablkama.
Ten pyl je řepka. Vloni tam nebyla, nebyl žlutý hnus. Letos je všude kolem a je žlutý bordel všude. Kilometry daleko nejsou ani smrky a borovice. To je ale ZÁHADA. ...
Biologická rozložitelnost (biodegrabilita) je schopnost organické látky podléhat biologickému rozkladu působením mikroorganizmů.
To je ekologický přípravek.
Nejde o to co si myslím ale co říká zákon. A vy pořád omíláte mytí celkové a ne mytí povrchové, způsobené okolním prostředím. Nikoli úniky provozních náplní a kapalin. A to je hodně velký rozdíl. To co tvrdíte by znamenalo zákaz stání vozidel v dešti ! Ten také oplachuje karoserii a voda odtéká. A pokud unikají provozní kapaliny, to řeší zákon samostatně a takové vozidlo se musí odstranit. Nepleťe si pojmy a dojmy.
Zákon zná pouze mytí. Nerozlišuje jeho druhy, které tu zavádíte. Stejně tak nezná ekologické mycí prostředky. Mimochodem, slyším-li to slovo, otvírá se mi kudla v kapse ..
Ale klidně si auto myjte na zahradě nebo na ulici. Já to nezakazuji. Dotaz byl na to, zda se to smí. Odpověď je NESMÍ. Je jedno, že je to nesmysl.
Stručně řečeno, pokud nemyjete auto na ploše, která má odtok do lapače lehkých látek (lapol) a ten pak vyvážíte, tak mýt auto na běžném venkovním povrchu (komunikace, zahrada ...) nemůžete. Mimochodem to nemůžete ani v garáži (pokud tam opět nemáte nainstalován lapol). Druhá věc je, jestli Vás za to bude někdo postihovat. Za drobné krátké opláchnutí auta hadicí Vám nikdo nic vyčítat nebude (ale to neznamená že nemůže, můžete dostat pokutu, ale neznám fyzickou osobu které by se to stalo), pokud myjete auto na ulici je lepší to vzít hadrem a kýblem a kýbl potom vylít do splaškové kanalizace (při této drobné koncentraci si s tím kanalizace i čistička bez problémů poradí, ideálně přidat ještě hodně jaru a hodně naředit a vylít ideálně někde v baráku do vpusti co nejblíže k přípojce splaškové kanalizace), při mytí venku do je spláchnuto bud přímo do spodních vod (zahrada) nebo do dešťové kanalizace (z komunikace), která jde zpravidla bez přečištění rovnou do vodoteče (tj přímo do řeky pak jde nafta, oleje, saponáty apod...). Pro větší mytí ale vždy do myčky, už jen z ekologického důvodu, odpadní voda se tam musí čistit a nezatěžuje tak životní prostředí. Doporučuji najít si v okolí nějakou ryční samoobslužnou myčku s wapkou, kde auto dokážete umýt lépe a mnohem levněji než v automatické myčce.
Pořád se tady bere v potaz mytí jako odstraňování olejů a ropných nečistot. To ale asi nebyl původní dotaz. Když auto stojí na parkovišti a prší, déšť také omývá povrch karoserie a nikde zákon neříká, že musíte chytat takovou vodu z mytí auta. To je naprosto zásadní rozdíl. To ale nemá cenu tady řešit, protože to spoustě lidí nějak uniká. Zákon nic takového anu nemůže zakázat. Stejně tak nezakazuje ( mimo zdrojů s pitnou vodou) použití ekologických prostředků na povrchové mytí čehokoliv. Třeba oken skleníku, karoserie auta, karoserie obytného přívěsu atd. Odstraňuje se pouze znečištění způsobené okolním prostředím. To snad pochopí každý. Nebo ani to ne?
@jenda 2 - Zákon nic takového anu nemůže zakázat.
Může a zakazuje (možná jste tu citaci jen přehlédl):
Z. č. 254/2001 Sb. § 39 Závadné látky
(9) Mytí motorových vozidel a provozních mechanismů ve vodních tocích nebo na místech, kde by mohlo dojít k ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod, je zakázáno.
Není podstatné, zda je mytím "přímo ohroženo", ale že by "ohroženo být mohlo".
Diskuse se pro mě stala poněkud nepřehlednou, tak se omlouvám, pokud už to někde proběhlo. Je mi jasné, že pokud má být naplněna litera zákona, legálně si auto čistou vodou hadicí neošplouchnu (a dělám to). Mojí otázkou je, zda to může být sankcionováno i v případě, že jsem fyzická (nepodnikající) osoba a podle jakého zákona a paragrafu. Zmiňovaný vodní zákon 254/2001 ve svém paragrafu 125a totiž pamatuje pouze na podnikatele a firmy. Moc nepochybuji, že se na to bude vztahovat širší ujednání nějakého jiného zákona, ale nevím, kde to hledat. Díky za nasměrování .
@jedubabicka: Ano, možnost úpravy poměrů vyhláškou tu jistě je. Měl jsem ale na mysli něco ve smyslu zrušeného zákona 200/1990 (§34), ze zmiňovaného zákona 251/2016 ujednání tohoto paragrafu jaksi vypadla...
@amper - Mohlo by se jednat o porušení z. č. 251/2016 Sb.
§ 4
(1) Fyzická, právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že poruší povinnost stanovenou v nařízení obce nebo kraje.
(2) Fyzická, právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že poruší povinnost stanovenou v obecně závazné vyhlášce obce nebo kraje.
(Vycházím z toho, že bývá řešeno nařízením, vyhláškou a pod.)
pane ja už přemyšlim o množství buzerace ze strany státu a uvědomelých spoluočanu o vystehovani se do meně civilizovane země,civilizace nam ještě hodně vydobytku přinese.a lidi nemaji co na praci tak zlepšuji civilizací,aby se nam dobře žilo.nesmite se ani umyt v řece mydlem.jenom pískem.jak muslimove.
ono to spis bude takovy ten stehovaci typ jako byli kdysi doktori, kteri vyhrozovali ze odejdou pokud jim za jejich "praci" ( v mnoha pripradech ) nepridaji penize, nebo jako ti co se strasne stehovali pokud bude zvolen Zeman, na hube se stehuje dost casto, ve skutecnosti je liny zvednout zadek z gauce tak hazi na internetu moudra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.