Nejste přihlášen/a.
kdybyste se měli rozhodnout mezi Peugeot 308, Kia Ceed a Ford Focus (vše nové modely 2018), co by to bylo a proč? Mám na mysli konfiguraci za cca 400 tis.
Případně rád si přečtu tip na něco jiného. Protože tápu a zatím si jen dělám přehled.
Co vím přesně je toto: nechci kombíka, chci nové, benzín, ne úplně základní motorizaci - ale 1,5 - 1,6, z výběru jsem vyřadil Škodu a Huyndai. Jsem normálního vzrůstu a u výbavy preferuju funkčnost před tuningovými doplňky.
Přiznám se, že zatím nejvíc mě zaujal (i cenově) nový Focus, Kia je zatím na chvostu. Díky za názory.
No...tak počkejte.
Nechcete "základní motorizaci" ale 1,5 nebo 1,6 benzín. Hmm.
Ale v tom případě musíte z výběru vyřadit Peugeot 308..Ten se dělá pouze v benzínu 1,2 Pure Tech 96kW (což podle všeho ovšem není špatný motor). V 1,6 benzínu THP se dělá pouze verze GTi, ale to zase neseženete do 400tis.
Máte tedy vůbec nastudované technické parametry těch vozů?
ne nemám, jen zběžně. Snažím se teprve získat základní přehled a zúžit výběr, proto se ptám tak laicky. U té motorizace mi jde o to, že na dojíždění do práce by mi základní motorizace stačila (jsem kliďas), ale pro delší občasné cesty bych ocenil o stupeň lepší.
Kia a Hyudai mi je jasné, že je to skoro samé, ale Kiu má známý, je s ní spokojen a mohu si ji u něho řádně vyzkoušet. Na Huyndaie reference nemám - zužuju tedy tak pouze výběr.
Ještě jsem zapomněl na Fiat Tipo. Odhazuji předsudky Itala ne.
Ale on ten Peugeot 308 nemá špatný motor..Je to v této třídě jeden z nejlepších motorů a 308 na slušné ježdění bohatě stačí. Reálně se s ním dá jezdit cca někde mezi 6-6,5 l/100km, což rozhodně není špatná hodnota. Stejný motor se používá i v 3008, což je podstatně těžší i vyšší auto a není to problém. Z toho co jste jmenoval bych osobně byl právě pro Peugeot.
tak 308 je zatím jeden z mých favoritů určitě víc, než kia. Po pravdě mě nalomil ještě ten Ford, protože na novýho fokuse (2018) má (podle mě) hodně dobré zaváděcí ceny. Otázka, co je větší/menší "křáp" a dražší na provoz (náhr. díly a servis). Interiér je značně subjektivní záležitost. Motorizace je velmi důležitá, ale nemůže a nebude pro mě jediné kritérium. Proto hledám...
Pokud Váš výběr bude trochu vyselektován, tak budete mít situaci o moc jednodušší.
Zajděte za prodejcem a půjčte si daný model na víkend, najeďte 100-200km, osahejte si vše co je pro Vás důležité..a pak se rozhodněte. Zkušenost nelze žádným "katalogem" nahradit.
to mi je jasné. Zeptám se tedy zcela konkrétně, co si myslíte o autě, viz níže. Pomiňme, že to je kombík a výbavu do detailu. Jsem totiž ve vleku ještě "klasických"motorů - dlouhou dobu jsem jezdil dvojkovou oktávku 1,6 TDI a z menších objemů motoru mám obavy.
V maximalistické variatě by auto najelo 20 tis za rok, z toho cca 2 x 27 km denní do práce. Zdůrazním, že už jsem spíš klidný řidič a rodina je "lehká"a těžší nálož max. 1 -2 ročně na dovolenou.
Podle mne je to slušné auto s dobrým motorem a za přiměřenou cenu.
Pravda, u nájezdu 20tis km + bych uvažoval o naftě. Ale i ten benzín si myslím, že Vás nezklame.
(Mimochodem k dieselu..motor 1,5 blue HDi 96kW, který se dodává do nových vozů již splňuje Euro 6d-TEMP).
P.S.: teď o víkendu jsem měl půjčený Peugeot 3008, ještě s motorem 1,6-88kW a to auto jede velmi...velmi slušně. Při velkém podílu města a silnic 2 a 3. třídy spotřeba 5,8 l/100km, upozorňuji že auto bylo zcela nové a nezajeté, takže reálně po zajetí bude podle mne spotřeba ještě nižší.
Ani jedno, Pažout má hnusnej interiér a motor, Kia je korejec a Focus má jenom 3 válce, kdy se jeden ještě vypíná takže vlastně 2válec Takže jediné co zbylo je Megane 1,6 a Mitsubishi Lancer 1,6
Krtku možná jsi odborník na stavebnictví ale tím hodnocením Renaultu, sorry ,ale deklasuješ se na vypatlance!
no vidíš to..a já jsem pro pana diesla s tímto argumentem vypatlanec ...ať si každej říká co chce...ale vtipy, a je jedno na jaké jsou téma..vždycky mají základ v historii...
Ne proto, co píšete ale proto,že tvrdíte že VŠECHNY renaulty jsou na kososčtverec. NEJSOU je to jen ve vašich hlavách protože jedno Vaše auto stálo za houby, ale ruku na srdce nemohli jste za to Vy jako uživatelé?
jen tak mimochodem (osobně jsem se k Renaultu nedostal neboť jej předběhlo jiné F auto,takže jsem ho neměl) ale osobně znám hejno lidí co jsou s nima velmi spokojení!Stejně tak jako znám spoustu lidí co jsou spokojení s tím nejlepším v ČR stejně tak stejně velko skupinu co je s tímto silně nespokojena tak co je lepší R nebo třeba ona Š? Vše je stejné akorát holt někod koupí těžkej bezúdržbák nebo (nové ) páteční auto a pak na danou značku jen nadávají..Ale to by se tak dalo napsaovat na každopu značku,každý model,od trabiho snad i po rolse!
pokud jde o čtvrtou generaci Focuse, tak s tím nikdo zkušenosti ani mít nemůže, protože to auto bylo před pár dny představený novinářům, ani testováno nebylo...
Pokud jde teda o MKIV, tak bych se Ecoboostu vůbec nebál, je potřeba to ozkoušet.Mám to vyzkoušený, ten motor se mi líbí.je na tříválec slušně kultivovanej, dobrá dynamika a prý i spotřeba je slušná...Servis bych neřekl, že bude nějak drahej.Interval bude mít nejspíš pořád těch 20 000km...
Pokud jde o výběhovej model, co se momentálně ještě vyrábí, tak jde o spolehlivý auto a 1.6i tomu docela stačí.
A když už novýho Forda, tak bych si připlatil za winterpacket...vyhřejvaný čelní okno, ostřikovače a sedačky...
koupil bych si berlingo multispace 1,6 HDi v akci
tak ještě trochu oleje - ten známý asi nebyl sám s tou milovanou KIJOU - autorevue.cz/...
že má někdo dobrou nebo špatnou zkušenost je asi o kusu (vyrobeno v pondělí, středu,...)
Každý vůz má své mouchy, každý servis své "blbé"lidi...
Nejen kvůli zkušenostem v okolí, ale díky dobré zkušenosti mé i okolí s jinou značkou KIA prostě do mého domu nepůjde.
Abych nevyzněl nějak anti značkově - doporučím zajít do servisů v okolí a poptat se na nové vozy. Hledat ten s nejlepším motorem. Na nových vozech se velmi často najde závada podle dne výroby - jak se který pracovník vyspí. Ale tyto závady by měly být odstraněny v rámci záruky v prvních měsících. Další už je spíše o náhodě nebo způsobu užívání vozu.
Já vidím v autu praktičnost - proto jsem uvedl jako první Berlingo - lze použít jako dobrý pohodlný vůz pro 5 dospělých, ale i jako dodávku při nákupu skříně... Přitom motor žere při běžné jízdě 4,5l nafty.
Benzínové motory se dělají stále častěji právě ty slabší - takže souhlasím s vyšší kubaturou.
Mé koméntáře na KIA vznikly prvotním chybným komentováním mé vlastní odpovědi místo reakce na tazatele. Měl jsem to pochopit hned a ne jako výzvu, co říkám já osobně na danou značku. Pracovníkovi v dané firmě se tedy můžu omluvit za své reakce, ale nenadělám nic s názorem svým podpořeným několika známými i mým servisem.
Držím tazateli palec, aby vybral podle svých potřeb a ne barvy nebo recenzí dvou nespokojenců.
Jenom jsem si vzpomněl na jeden příběh vlastníka vozu OPEL - po 4 letech chtěl dělat STK, neprošel přes emise. Vůz měl z výroby nastaveny emise tak zajímavě, že opotřebení vozu po pár letech a desítkách tisíc km znamenalo, že vůz je nyní na ND. Zajímalo by mne, jestli i tato maličkost může nastat u KIA a bylo by v záruce uznáno jako chyba výrobce :D
Máte i přečteny podmínky záruky 7 let? Co všechno musíte splnit, kolik servisních prohlídek přímo v autorizovaném servisu KIA... roční pravidelné výměny něčeho, co se jinde neřeší roky... - taková záruka vozu za 400tis může vyjít na 50tis ročně - tj. dalších 350tis po těch vašich 7 let záruky...
A co jsem slyšel - samozřejmě JPP není možné doložit... nemá tedy cenu hanět...
Reklama "7 let záruky" je prostě hloupost.
Servisní prohlídky jednou za dva roky + každý rok výměna oleje. Mám kia ceed výměna oleje 3,5 tis * 7 = 24,5 tis
jednou za dva roky garancka nebo jak tomu ríkaji, ano tam je pravda ze je to cca 6 000,- * 3 = 18 tis
Nevím tedy kde máš tech 50 k za rok
znám několik kií v okolí a bez problémů. Nevíc auo po každé návštěvě servisu vysáté a umyté...
EDIT: samozřejmě není problém si měnit olej někde jinde. razítko v servisce by měli uznávat. A z tu záruku si nepriplacis, je ke kazdemu vozu, u skodovky napr se priplaci za 5 letou...
Tim hazenim spiny na Kiu a Hyundai bych trochu šetřil, obzvlast kdyz nemás osobni zkusenosti.
A samozrejmě neni nikde vyloucene, ze někdo trefi spatny kus neb ma smulu na auto, ale to se deje napric znackami
ani jedno slovo co jsi napsal NENÍ PRAVDA pracuji v servise KIA spostu let /tím nechci nikoho ovlivnovat/ o zaruce a garančních prohlídká na rozdíl od tvych blábolu vím vše.
Co není pravda? Proc já tedy za výměnu oleje platím cca 3,5 tis? Výměna každý rok, garancka jednou za dva roky. Zaruka ke kazdemu vozu bez priplatku. Po roce jsem potreboval seridit zavirani patych dveri, slicovat dvere a jeste nejake hovadiny, a v autorizaku u nas bez problemu a zdarma nad ramec. Tak co pises o blabolech?
To že to u vás ojebavate neznamena ze se tak deje vsude, i sem tam nekde jsou slusni lidi a servisy
promin to nebylo na tebe ale na ,JMLC, ...a u nas neojebaváme u benz ceedu je olej 30 000 nebo rok u nafty 30 000 nebo 2 roky
Ta ,maličkost, muže nastat u každého vozu jsou to jenom stroje a každý má své mouchy, konkrétně s emisním měřením problémy nemáme až na pár egr ventilu ale to je problém napříč všemi značkamy. Za předpokladu splnění garančních podmínek, což je např. u sportage prohlidka po 2 letech nebo 30 000km s vyměnou oleje všech filtru a brzd kapaliny cca za 5000kč SAMOZŘEJMĚ uznáno jako garanční oprava tzn. cbyba výrobce. co se týká objemu motoru ceed nabízí benzínové motory 1,4 a 1,6 Gdi. Závady typu ,,jak se který pracovník ve výrobě vyspí,, platily někdy v eře š. 120. Jinak tazateli štastnou ruku při výběru vozu jako nestranný nebudu doporučovat žádnou značku.
Ono to bohužel v některých firmách nekončilo... tchýně má motor 1,4 50kW u Fabie - prý jeden z nejlepších u F1. Jen během prvních dvou let byl motor 3x reklamován. Po servisech a záruční době následné problémy pokračovaly - jen si je už platila za své. Vyjádření několika servisů bylo "páteční fábie" - vyloženě špatný kus od výroby. Koupeno nové.
Ono samozřejmě záleží na tom, jaké máte konkrétní požadavky na funkčnost, na výbavu apod.
Hned bych vyřadil Peugeot 308: Chaotické uspořádání místa řidiče a ovládacích prvků, stísněnější interiér, lze očekávat velký propad hodnoty auta.
Kia Ceed. Nejlevnější, na konci životního cyklu by auto už mělo být vychytané, stejně jako osvědčený motor 1.6 GDI, k tomu dlouhá záruka. Nevýhodou jsou drahé náhradní díly. A také ventilky měřící tlak v pneumatikách, to u "levného" auta zbytečně zvyšuje provozní náklady.
Ford Focus. Je to úplně nový model, takže je otázkou, zda jsou všechny detaily vychytané. S motorem 1,5 stojí více než půl milionu a přitom je to tříválec.
Z tohoto trojlístku bych vybral Ceed 1.6 GDI ve výbavě Fresh nebo Top.
dík za odpovědi. Je to fakt těžké v dnešní době "motorů do sekaček"... Zatím mám v hledáčku Focuse (byť motorově je to bída), Peugeota bych zatím nevyřazoval, chci se na něho podívat a svézt se. Interiér je věc subjektivní. Spolehlivost asi je spíš o štěstí. Možná zkusím mrknou na Opel (mám to blízko) - ale spíš ze zvědavosti.
Každopádně vážně mě zaujala i nabídka Toyoty - např. Auris.
Focus bude podvozkově na špici, Ford podvozky prostě umí, toho bych se nebál...Pokud jde o motory, tak ty tříválce Ecoboost patří mezi nejlepší vůbec.Nenarazil jsem zatím na to, že by to nějak umíralo a navíc se dělaj už nějakejch 8 let.Ve světu motorů dokonce testovali jeden, kterej měl 180 000km najeto...nějak nerozumím ty hysterii kolem toho, že menší benzíny budou tříválce.Je potřeba ten motor ozkoušet, zkusit si to...Údajně má býtčtvrtá generace lehčí než třetí a třeba měl jsme možnost zajezdit si s pát trojkovejma Focusama s 1.0 EB a spokojenost.Člověk by nepoznal rozdíl oproti 1.6i a stejně spousta lidí ani neví jak ten motor pracuje,. tak je fuk kolik to má válců...
Jsem také klidně pro Focus.
Objem nahradíš použitím kvalitnějších materiálů a turbem. Přece jen jsme se za posledních 100let někam posunuli a není potřeba vyrábět pouze vysokoobjemové motory, aby něco najeli.
Proč zrovna 1.6l? Proč ne 3l. Nebo 6l? A nebo ideálně něco okolo 8-10l?
Takových názorů jsem slyšel za roky už mnoho. Např. že 1.9tdi je malý motor nahoněný na výkon a nic nevydrží. (řečeno před cca 20lety) Že ideál je pětiválec v dieslu 300D od Mercedesu. Tedy 3litry a 59kw, protože tento motor je vyzkoušený a najede milión km.
Objemový výkon roste neustále. "Premiérové" značky mají dnes normálně motory s litrovým výkonem okolo 90kw.Třílitrové BMW,Audi či MB mají 260-270kw normálně v nabídce. To bylo před více než 20lety vyhrazeno většinou pouze pro supersporty.
Proto bych byl velice opatrný říci, že je něco ideál, když se to od vynalezení spalovacího motoru stále mění.
auto má mít motor odpovídající váze a charakteru vozu... Pro člověka, který jezdí do práce sám a pár km jistě stačí nějaké malé auto s motorem 999ccm. Manželka má FOFI 1,3 s jen 37kW - světe div se, to auto má 16 let a stále je bez zásadních vad stran motoru (samozřejmě jako ford hnije... za to může vychytávka hadrových podběhů).
V kombíku nebo větším autě, kde se počítá s nákladem a nebo plným obsazením je dobré kupovat motor 2000ccm. Když někdo má škodovku v kombíku s litrovým motorem původně zřejmě ze sekačky na trávu, motor prostě nezvládá bezpečnou jízdu a nemyslím, že dokáže s tím malým válečkem místo pořádného válce vydržet nájezd jako starý favorit 1,3 ... těch jsem pár viděl s nájezdem nad 500tis km!
Opakovaně jsem sledoval rozčileného servisáka nad motory 1,2 HTP a 1,0 TSI. Např. fabie s nájezdem 30tis km jednoho důchodce (koupil nový vůz) si po 5ti letech požádala o nový motor, jeden píst vydřel v motoru rýhu... vadná výroba. Dle servisu velmi častá závada i po výměnách jednotek, prostě chybně vymyšlen motor.
Není třeba uvádět extrémy a pindat o 10ti litrových motorech v osobáku - to zavání psychickou nemocí. Je ale obrovský rozdíl v motorech 1,0 a 1,6. Není to jen o spotřebě a síle do kopce. Je to o materiálu - jeho trvanlivosti, potřebě akcelerace naloženého vozu, dlouhodobé spolehlivosti.
Prostě a jednoduše - naprosto souhlasím s tazatelem, jenž vyřadil motorizace u středních a větších osobních vozů.
HTP a první TSI byly přímo katastrofa...
Focuse bych se nebál, Ekobuřt patří k nejlepším malým turbomotorům. Asi nejspolehlivější je 1,0 (lepší je silnější verze). Vyhnul bych se Ekobuřtu 1,6 , na něm občas praskají písty. 1,5 by měl být lepší, ale dlouhodobé zkušenosti zatím moc nejsou...
Obecně benzínové turbomotory mají problém se samozápalama od horkého karbonu (proto praskaj písty - únavové trhliny)
Škoda že se už nevyrábí FF 1 FL s klasickou 1,6 ještě neudušenou ekonesmyslama... Mám a až mi shnije tak nevim co dalšího, novější Fíkusy se mi tolik nelíbí, asi jediná výhoda je lepší bezpečnost...
Ty jsi stará škola, která se bojí nových věcí a má předsudky.Chápu to. Ale doba jde dále.
10litrové motory v osobáku není nemoc, ale i to se objevilo např. v USA. Normální motor do osobáku před 50lety byl s objemem okolo 5ti litrů. Z pohledu člověka z té doby je debata o motoru 1l či 1,6l úplně nesmyslná. On by to vůbec nechápal.
Jinak psát o TSI motorech, že jsou špatné, je jako napsat, že motory MPI jsou špatné. Je to ale pouze označení motoru s přímým vstřikem a turbem. A těchto motorů je několik konstrukcí, které nemají spolu nic společného.
Každý radí něco jiného, my měli doma několik aut, teď máme Focusa a je fajn. Jinak dnes jsou ta auta tak šíleně podobná, že normální člověk už nedokáře rozlišit ani značku auta. Jeden náš známý si vždy kupuje auto, které má blízký servis a zatím mu to vychází.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.