Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je na mě napsáno auto pouze papírově (nemám ani ŘP) a tudíž je na mě napsáno i povinné ručení.Auto však využívá můj otec, je na něj napsána plná moc a léta s ním jezdí.Zjistila jsem, že neplatí povinné ručení již několik měsíců.Ted mi přišly upomínky k zaplacení dlužného pojistného a otec se k splácení dluhů vůbec nemá.Poradte mi prosím, co mám udělat kromě přepsání auta na mého otce?Děkuji moc za odpověd.
Otázkou je, zda Váš otec bude souhlasit s přepsáním auta na sebe, když už nyní neplatí a to auto ani není jeho...ale budiž
Moje rada zní: Ihned kontaktovat pojišťovnu, nechat si vyčístlit pohledávku, co nejrychleji ji uhradit.
Poté buď auto vyřadit z evidence nebo jej převést na otce - pokud bude souhlasit.
proč by měla platit, když auto není její?
Já si svoje vozidlo nechám napsat na Vás a vy mi budete muset platit povinné?
Asi ne, že?
Jak není její? pokud jsem dobře četl, je vozidlo na ní napsáno "papírově". pokud to tedy dobře chápu, je vlastníkem vozidla a má podepsanou smlouvu na povinné ručení. pak nezbyde nic jiného než platit, pokud se nemýlím... to že dotyčná osoba nemá ŘP s tím pochopitelně nemá vůbec nic společného. Můžu vlastnit tisís aut a ani s jedním se přeci nemusím umět ani rozjet...
Tak to já to čtu jinak, vozidlo je otce a na ní je jen uvedeno v techničáku. Ona podepsala smlouvu? Se zbytkem vět naprosto souhlasí,
Takže paní tazatelko, řekněte kde je pravda. Čí je to vozidlo PRÁVNĚ, kdo uzavřel kupní smlouvu? Kdo podepsal pojištění?
No já měl za to, že do velkého TP se uvádí vlastník vozidla. Dle vás se tam uvádí kdo? Protože já to taky pochopil takto:
Vlastníkem je ona
Pojistníkem a provozovatelem on
Pokud se do TP nezapisuje vlastník, tak kde se potom vlastník vozidla eviduje?
sasdaxi, ve většině případů ano, ale pokud já si koupím auto, klidně můžu nechat do techničáku napsat i Vás. Další případ je, že se vozidlo prodá třeba 3x, a přepíše se až na toho posledního.
V evedenci je nepořádek a nepřesnost, vinou všech těch, kteří to zavilnili.
V tomto případě jsem pochopil, že vozidlo koupil otec a z nějakých důvodů (těch může být) zapsal do techničáku dceru. V tomto je rozdíl mezi právním majitelem podle občanského zákonu, a evidenčním majitelem, který nemusí být majitel. Zápis v techničíku je nevypovídající o skutečném majiteli.
pojistka je vždy "napsána" na toho, kdo tuto smlouvu s pojišťovnou dobrovolně uzavřel. Smlouvu na Vás nikdo "nanapsal" z moci úřední nebo ze zákona, podepsala jste jí dobrovolně.Povinné ručení nemusí být psáno na Vás, nechápu proč jste ho uzavírala zrovna Vy. Auto může pojistit kdokoliv, ne jen ten, ka koho je auto "psáno papírově"...takža Vaše logika že "tudíž je na Vás napsáno i povinné ručení " je trochu nelogická...Když jste se už dobrovolně smluvně zavázala plnit nějaký závazek vůči pojišťovně, tak závazek plňte. Nechápu proč je auto " papírově napsáno" na Vás, když nemáte ani řidičák. Máte dvě možnosti, buď dlužné pojistné uhradit a současně s převodem auta oznámikt pojišťovně změny, tedy zánik pojistné smlouvy, nebo pojišťovně doložit, že auto neprovozujete a že je odstaveno po celou dobu co není pojištěné mimo veřejnou komunikaci, tedy na soukromém pozemku. Můžete se s nima klidně i soudit, pokud si myslíte, že se Vám to vyklatí. Osobně se ztotožňuji s dalšími příspěvky, pojišťovně vše hned zaplatit a dořešit "papírově" auto. Vaše občanskoprávní vztahy s tatínkem si v klidu dořešte doma.Tatínka pozdravujte a byřiďte mu, že mu hrozí několikaměsíční zákaz řízení, pokud jezdí bez pojistky...asi by to potřeboval...
Povinné ručení nemusí být psáno na Vás, nechápu proč jste ho uzavírala zrovna Vy.
Dle mého pojištění uzavíral otec, ale dcera musela smlouvu podepsat jako vlastník vozidla. Zamozřejmě otec ji pak podepisoval za pojistníka a provozovatele. A proč upomínají dceru? Při dopravní nehodě jde policie po kom? Vlastníkem vozidla. To že ho řídil někdo jiný je druhá věc. No a u pojištění vozidla je to to samé. Neplatí-li pojistník, tak pojišťovna chce peníze po vlastníkovi. Je to pak jeho problém, že vozidlo půjčuje nedůvěryhodné osobě. A co se týká platit či neplatit. Raději zaplatit a...pak je složité pojištění zrušit. Mohl bych něco poradit, ale jestli to bude fungovat, to nevím. Zrušit pojištění musí pojistník, nebo někdo s jeho plnou mocí. No a pokud na smlouvě podepsány obě osoby, tak by měli být oba dva podepsáni i na výpovědi.
Saadaxi, "Dle práva pojištění uzavíral otec, ale dcera nemusela smlouvu podepsat jako vlastník vozidla."
"Při dopravní nehodě jde policie po kom" po viníkovi nehody a to vždycky! Za žádnou nehodu nemůže majitel, ale řidič. Pojišťovna (která?) musí chtít peníze po tom kdo uzavřel pojištění, ČKP po osobě která má povinnost uzavřít pojištění.
Chce to doplnit informace od tazatelky. To je to špatné, že někod položí nejasnou otázku, my všichni se snažíme poradil, ale potřebujeme více informací.
Dobrý den.Děkuji všem za odpovědi.Ano, jsem vlastníkem, majitelem auta.Otec má napsanou plnou moc a od počátku zakoupení vozidla je i provozovatelem.Pojištění je uzavřeno bohužel na mě, a tudíž nesu všechny břemena já a moje chyba je ta, že jsem nevěděla, že pojištění lze uzavřít i na provozovatele vozidla, ne jenom na majitele.S otcem jsem již důkladně promluvila, má uzavřeno nové pojištění a to už na něho.Nezaplacené pojištění jsem však již zaplatila já a nezbyde mi nic jiného než doufat,že mi otec dluh jednou vrátí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.