Nejste přihlášen/a.
Proč by měl u takového motoru být nějaký rozdíl ve výkonu, když energie je v benzínu stejně, nezávisle na oktanovém čísle?
Motoru jen prospějete, i když natankujete plnou nádrž. Rozdíl ve výkonu je patrný. i když ne dramatický. Množství energie je sice podobné jako u paliv s nižším OČ, ale dochází k příznivějšímu procesu spalování (pomalejšímu antidetonačnímu, tedy i k nižší spotřebě. Jen je otázka, zda elektronické vstřikování a řídící jednotka vůbec je schopna adaptovat se na takovéto palivo. Tady už neporadím, zlatý karbec
Jo, řídící jednotka to docela zvládá v poho, u mýho Rendla19 to zvládá bez detonačního hoření (klepání) od 85 oct (techničák) až po 118 oct ("moje" míchané palivo už 35let), ale na výkonu se to nijak neprojeví (spotřebu nevím, všechny auta se kterýma jsem kdy jezdil a jezdím berou 10L /krom Š440 Spartaka, ten si vezme 5L, a motor má jedinou úpravu- a to jinak vrtanou emulzní trubici v karbesu, ale je fakt, že s ním nejedu víc jak 8Osát, i když před mnoha lety v mládí jsem ho honil i 110, ale i s touto mladickou dravou jízdou si vzal 5.5L - přesně zdokumentováno v notýsku po vzoru mého tatíka: tankování a najeté Km/ - někdo hulí, chlastá... - já dupu na plyn...). Jak píšeš, - karbec je karbec - zlatej, na tom se dá hodně experimentovat i měřit ještě dnes u odborníků, - až nebudou... , ale pronikl jsem i do nastavování špric jednotek _ přes jednoho přítele, kterej dokáže stáhnout data a především kódy pro přenastavení řidicích jednotek snad na celým světě vyráběných dnešních šrotů, kde se dají v nastavení změnit různé parametry, především mě zaujalo "sekvenční vstřikování" před asi 30ti lety jsem si představoval, jak by to bylo super!
Já teď nejčastěji jezdím s dodávkou (jedinou vyráběnou v ČR) , má kompresi 16 /skoro diesel/ , upravený celý karbes a jiné palivo /108oct/ - průměrně, jak leju ze sudů... Na i ten nejlepší benzín od pumpy není motor schopný jet, přehřeje se a vůbec "netáhne" - hrozí destrukce. Což asi nikdo tady z diskutujících nezažil.
Takže říkám tazateli : Vůbec nic se nestane! Alfi.
Zcela určitě motoru neublížíš.
Motor 1,2TSi 77kw je již motor modernější konstrukce, kde použití víceoktanového benzínu, umožní řídící jednotce zlepšit parametry spalování. Dojde tedy ke zvýšení výkonu, snížení spotřeby. atd.. Nelze ale čekat zázraky, bavíme se zde o pár %.
rv> Pravidlo, že vysokooktanový benzín využije pouze motor s vyšším kompresním poměrem, platí pouze částečně u atmo motorů staré konstrukce. Zde jde ale o motor s turbem a přímým vstřikem paliva.
Obousměrnou adaptaci-korekci předstihu má celá řada předchozích motorů, bude ho mít i tento.
Tedy ano, tento motor pozná antidetonační kvalitu benzínu a přizpůsobí se. To neuměla snad naposledy Felicie 1.3MPI, kdy korekce předstihu fungovala pouze jednosměrně. Tedy docházelo pouze k omezení předstihu, pokud došlo ke klepání. Sám jsem si upravoval řídící jednotku, kdy jsem osadil patici a programovatelnou EEPROM. Přes programátor následně upravoval zapalovací mapu (vstřikovací jsem nechával, protože jsem jezdil na LPG) , až jsem dosáhl hraničních hodnot pro LPG. Následně skutečně začali zasahovat adaptace, které si jednotka ukládá do své EEPROM.
Dosáhl jsem především lepší pružnosti v nízkých otáčkách, kde originální mapa byla přiškrcena pod 2tis ot/min. Já jsem tuto hranici posunul skoro k volnoběhu. Pak nebyl problém jezdit už skroro od volnoběhu. Ve městě po rovině jsem normálně jezdil na 5ku při třeba 1200ot/min. Motoru to bylo fuk. Už je ve šrotě s celým autem. Najeto měl přes 500tis a nikdy se na něj mechanicky nesáhlo. Měl i původní těsnění pod hlavou.
+ tam bývají i další aditiva.. Díky nim to má smysl i u normállní atmosféry.
U torbobenzínů je problém se samozápalama a vysokooktanový benzín je může omezit...
vernon> Vysvětlím to následovně. Pokud do motoru, který vyžaduje minimálně N98, naleješ N95 či N91, tak dojde většinou ke znatelnému snížení výkonu, některá auta dokonce spadnou do nouzáku. Je to i z důvodu, že předstih musí být upraven, aby nedocházelo k detonacím. A to neprospívá právě účinnosti a výkonu.
Neznamená to ale, že motoru, který má předepsané palivo N95, toto palivo zcela vyhovuje a to v celé šíři otáček a zatížení. Ten je již od výroby přiškrcen pro použití N95. Jsou zde velké korekce. A právě zde je ten prostor získat větší výkon i u motoru, který vyžaduje pouze N95. O motoru s turbem nemluvě. Proto je obousměrná korekce dobrá a využívá se.
jestli mate na mysli vervu 100 tak ta ma 98 oktanu. Na vykonu nic poznat neni je to jen placebo. Na internetu je spousta testu z vyzkumnych a testovacich stanic kde se toto resilo. Vysoce aditivovana paliva maji spis svym zpusobem jistou cistici schopnost ale po jedne nadrzi se toto opravdu neprojevi. Ono je take rozdil kdyz se bere obycejny benzin z unicornu a pak nacepujete kvalitu treba na benzine. motor mozna lepe jede ale o narustu vykonu se neda mluvit. Nejlip udelate kdyz si vezmete nekoho se stopkama a merte a merte, pak si udelate nazor sam
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.