Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Mám dotaz, chtěl bych si časem pořídit moped (50 ccm) na popojíždění po městě a kvůli skladnosti, spotřebě a pov. ručení. Mám klasický řidičák skupiny B a už jsem našel i vhodný stroj. Nechci žádnou ČS starou rachotinu, ve které bych se musel co týden hrabat (jednorychlostní jsou o ničem, dvoustupně s automatem mají pořád problémy se spojkou - Babetta). A tak jsem našel moderní Kentoyu s motorem Honda, která má dokonce (vedle jiných vychytávek) i 4st. převodovku, manuální. Hledal jsem všude možně, ale nikde jsem nedohledal, jak to vlastně s těmi mopedy je. Skútr 125ccm můžu na Béčko řídit jenom s automatem, ale co moped? Slyšel jsem od kamaráda, že například starý Pionýr 50 zle na Béčko v rámci ČR normálně používat, ale radši se ještě ptám.
Záleží co máte v ŔP. některé ŘP maji dodatkový kód 150 povolujíci padesátku bez omezení rychlosti a někteří s B mají pouze AM, což je pade ale do max rychlosti 45km/hod!
Jen tak mimo.Mám ŘP tehdejší M (malé moto do 50ccm )od 1977, v roce ,1997sem si rozšířil na "B" .Dělali jsem kurz spolu s manželkou ona pak dostal stejně jako já nynější AM+le + k tomu také kˇod 150 takže opět zdůrazŇuji můžeme oba řídit jakoukoliv padesátku bez ohledu zdal-li je to man nebo automat a je to do 45 nebo bez om,ezení max.rychlosti!
Jinak opět doporučím podívat se od ŘP co tam je psáno a paté vyhledat na internetu skupiny ŘP a pak dotyčný bude vědět co může sedlat a co ne!
S Bčkem lze řídit motocykly spadající do skupiny A1, podmínkou je automatická převodovka.
Pionýra s Bčkem tedy řídit nelze. Tu Kentoyu taky ne. Babettu nebo skútr s automatem do 125 ccm ano.
Děkuji, ano, to jsem si také přečetl. Jenže je tam ještě skupina AM (kterou také mám) a tam není o automatické převodovce ani slovo. Obsah do 50 ccm a maximální konstrukční rychlost 45 km/h, toť vše. Neznamená to tedy, že do 50 ccm je jakákoli převodovka přípustná a víc než 50 ccm je pouze v automatu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.