Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení autobaterie opačně

Od: hankar* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

koupila jsem autobaterii. Pan v eshopu mi poradil údajně vhodnou do felicie, ale když jsem ji zapojila, šel kouř od alternatoru(myslim, ze to je alternator:) ) Cetla jsem, ze svorky maji ruznou velikost, ale u me felicii jsou obe stejne a tak se mi to podarilo opacne zapojit:( Vim, jsem blba, je to moje chyba. Znicila jsem baterku i alternator? Poradite mi prosim, co mam delat? Koupit zase novou baterku, pojistku, nebo cely alternator? :( Dekuji a nesmejte se mi.. :)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

odvést k autoelektrikáři on to proměří a podle toho co odešlo navrhne bud opravu nebo nový díl

asd1
hodnocení

4x

Nejdřív měřit, až pak měnit díly. Mohlo to odpálit všelicos a oprava klidně může být dražší než jiná Felda... :/

- pro ženskou (nejen) na první pohled vypadají stejně, nemusíš utahovat ale stačí jen nasadit a je vymalováno. S obviněním ze lži bych šetřil...

hankar*
hodnocení

Ptala jsem se pána na baterii do felicie, nenapadlo mě, že mi dají baterku s + na opačné straně, než jsem to měla. Tuto bych ale ani správně nezapojial, kablíky mi nedošáhnou. Zapojila jsem pravy a pri dotyku leveho to zajiskrilo a kourilo se z male sede krabicky na alternatoru. Auto tedy odvezu k opravari, jen jeste nevim jak, kdyz nejede.

hodnocení

3x

To ale muselo jiskřit, páč silný kabel jde i na starter. Bez měření nelze stanovit vše, co jste špatným zapojením zničila. Jen měření servisákem to zjistí.

vernon
hodnocení

2x
Svorky mají různou velikost, ale napasovat násilím opačně jdou. Pokud jsi tedy koupila baterii do aut s plusem vlevo.
Shořet ti mohlo víc věcí, řídící jednotka, rádio...

hodnocení

2x

Baterku asi ne, ta by to mohla přežít - co se týče alternátoru - asi odešel usměrňovací můstek, ale jak už psali kolegové - jediné řešení je proměřit to.

alfi
hodnocení

2x

Zdravím, no na altíku vodešly diodky a pokud se čudilo, tak je v pytli i vinutí - musela to bejt docela odvaha při tom proudu připojovat svorky... Takže altík je nejlépe sehnat v první sběrně jinej - oprava nemá cenu. Teď jde o to, že to nemusela především přežít řídící jednotka ("počítač"), což bude znamenat sehnat podle r.v. auta a přesného typu někde na vrakáči jinou. Jestli to nepřežila se pozná po odpojení altíku (všechny kabely), správném nasazení baterky a zkoušce startu - pokud nenaskočí, nejspíš je jednotka v háji... Stejně to chce ale autoelektrikáře, nebo aspoň šikovnýho souseda... Alfi.

hankar*
hodnocení

Děkuji za odpověď !

geka
hodnocení

0x

Bez úpravy kabelů nejde baterku Feldy připojit obráceně, takže lžeš.

Vím díky tomu, že jsem se snažil do feldy dostat baterku s obráceným +.

doplněno 16.04.18 20:14:

Tak si to zkuste sami, že to nejde. Kabely jsou natolik krátké, že nedosáhnou. Hlavně ukostření karosérie nemůže nikdy dosáhnout na druhou stranu.

Moc dobře si to pamatuji. Takže trvám na tom, že to nelze. Mě se to povedlo pouze tak, že jsem odšrouboval kladné vedení a baterii otočil kontakty k oknu, tedy byli utopené. Následně jsem mezi karosérii dal několik kartonů, protože hrozil zkrat.

Bylo to pouze nouzové řešení, než jsem si odpoledne koupil novou baterii.

doplněno 16.04.18 20:18:

Tak to je jasné, chyba nebyla defakto v zapojení, ale ve špatné baterii. Tak to chápu...

Nemyslím si, že tazatelka lže. Vím, že asi budu označen za šovinistu a mé příspěvky za genderový zločin, ale ženský dokáží v autech (jak vidno nejen za volantem) věci, který lidi prostě nedokáží pochopit. *smich*

Ale jinak jsou to fajn bytosti, že ...

No, mě by teda zajímalo, jak tam tu baterku připojila. Ty kabely jsou krátký. Správnou baterku tam opačně vloží, ale nepřipojí. Nebo ji tam vloží správně, potom by kabely dala křížem, ale nepřipojí je. Jsou krátký. Buď mám jinou feldu než tazatelka nebo je nadprůměrně šikovná (bez uvozovek). A nebo nám tu někdo trollí...

break
hodnocení

0x

to muselo jiskřit už při zapojování tý baterky, když se plusák ukostřil.Ale na to zapojení jste asi velkej talent...

Nicméně měla jste porovnat baterky vedle sebe, jestli jsou poly na stejným místě.Jsou totiž levý a pravý...

to je přesně tak, když lidi šetřijou.Pak těch pár ušetřenejch stokorun stojí tisíce.A nejlepší je, když takoví amatéři se pouštijou třeba do brzd.Minulej tejden jsem opravoval brzdy, co montoval jeden dobrodruh a děsím se toho, co jsem ještě neviděl...

hankar*
hodnocení

To mi trosku krivdite, ptala jsem se pana opravare, ze nejde dobit baterka, rikal, ze mam koupit novou, ze mi poradi v kazdem obchode a ze to lehce vymenim.. Dopadlo to spatne, ale ne protože bych chtela usetrit..

break

nic ve zlým, já už se totiž ničemu nedivím.Proč Vám to ten opravář nevyměnil?...5 minut práce při kávě a měl by pár stovek vydělanejch a byl by klid...

hodnocení

0x

Moc se mi to nezdá. Ty vývody baterie mají rozdílný průměr (i když na 1. pohled vypadají stejně), takže zapojit je obráceně je docela umění. Ledaže by se paní řídila pravidlem, že "co nejde silou, jde ještě větší silou" ;).

hankar*
hodnocení

Jak jsem psala, zapojila jsem pravy a kdyz jsem chtela nasadit levy, pri prilozeni jiskry a bylo to. Koupila jsem baterku s opacnymi umistenim + / - . Děkuji těm, kteri pomohli radou, jste hodni.

Bez servisu to tedy asi nepujde. Ted jen vyresit, jak tam auto dopravit :( Achjo to vypada na drahou chybu.

Ten servis Vás nemine. S dopravou do servisu mám dobré zkušenosti s odtahovkou na čísle 1258. Tam Vám zajistí odtah zdarma (do určité vzdálenosti) na účet Vaší pojišťovny (povinné ručení). O bonus tím nepřijdete.

Kabel patřící na plus pól by měl mít červený konec, mínusový je černý. Na akumulátoru je u kontaktů vyznačeno + a - vylisováním.

aloisb - "...by měl mít červený konec"

No právě. Ne vždycky ho ale má.

hodnocení

0x
Ještě bych poděkoval tomu pánovi za prodej opačné baterie. Kdyby byl co k čemu, tak ti ji rovnou vymění. U nás to tak funguje automaticky, výměna v ceně. Za starou ještě odečte stovku, ale to je lepší prodat ve sberne za cca tři kila.

stir - "Kdyby byl co k čemu, tak ti ji rovnou vymění."

Paní kupovala baterii v e-shopu. Vy znáte e-shop, kde by prodávající vozil osobně zboží až k zákazníkovi a ještě by ho na místě instaloval? :-D

No tak to jó... Kšeft je kšeft.

hodnocení

0x

zdravím... v žádném případě se Vám nesměji-jste asi sama a myslela jste si že ušetříte a že to zvládnete ...no ale než nakoupit věci které nebudete třeba potřebovat a které by jste sama zase nevyměnila.. takže raději návštěvu autoelektrikáře-či někoho znalého a ať Vám zjistí kolik to bude stát a pak se rozhodnout co dál...auto se dá taky odtáhnout na laně...snad máte někoho známého který Vám pomůže...

jabraka*
hodnocení

0x

Všechny Felicie mají standartní pólování baterie.Ten "odborník",který vám prodal opačnou verzi,by měl vědět,který typ je vhodný.Navíc ,když viděl,že jste nerozhodná,neměl vám prodat nic a požádat,abyste se nejprve přesvědčila-.Tady ale radil spěch a u prodavače nezájem o zákazníka.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]