Nejste přihlášen/a.
zdravím,
máte někdo prosím odkaz ke stažení aktuální kupní smlouvy, aby odpovídala všem současným zákonům? Budu prodávat auto, je to stará popelnice a půjde za 6 tisíc, tak ideálně smlouvu ze které bude jasný že je to vrak zralej na likvidaci.
Díky
Tak na tohle pozor. Kupující snadno prokáže uzavření kupní smlouvy třeba už samotným zápisem do registru vozidel.
V případě soudního sporu bude ale prodávající v nevýhodě, protože on bude muset prokazovat, na jaké vady kupujícího upozornil a za které tedy neodpovídá. V případě ústní smlouvy je to trochu problém.
Proto je jedno jaká je smlouva,ale důležitý je dodatek smlouvy-popis technického stavu, a věta že se prodává na ND !
každopádně NUTNOST zápisu změny! Bez topho bych neprodal ani svému kamarádovi či bráchovi!
Diesel, jako že kupujícímu přikážete smlouvou, že "se prodává na ND?" Ale to neobstojí, páč nelze smlouvou omezit užívání věci.
Určitě s Vámi souhlasím, že změnu musí zajistit prodejce, aby měl jistotu, že vozidlo bude přepsáno.
Taková smlouva, která bude šitá na míru přímo tomu vašemu vraku, na internetu nebude Když prodáváte opotřebenou věc, tak vaším hlavním úkolem je, abyste předmět koupě kupujícímu řádně předal včetně všech nezbytných součástí a příslušenství a abyste kupujícího (prokazatelně) upozornil na vady, které předmět koupě má. Kdybyste jej na vady neupozornil, může kupující požadovat například slevu z kupní ceny nebo i odstoupit od kupní smlouvy. V tomto duchu tedy potřebujete mít vypracovanou kupní smlouvu - podstatnou částí tedy bude protokol, ve kterém byste měl uvést, jaké vady automobil má nebo zakomponovat ustanovení, že se kupující vzdává práv z vadného plnění (je na to ustanovení v NOZ, které si tam jistě najdete... já to z hlavy nevím).
Jestli se jedná o vrak zralý na likvidaci, tak by bylo možná dobré do smlouvy uvést například něco v tom smyslu, že automobil prodáváte na náhradní díly apod.
Vypracovat dobrou kupní smlouvu na ojeté auto není jen tak a nějaké vzory na internetu bývají často chybné.
Ustanovení v NOZ, kdy se kupující vzdává svých práv při uplatnění vadného plnění, je celkem nový nástroj. Je to jednostranný akt, který je plně na svobodné vůli kupujícího.
V případě, že kupní smlouvu sepíše prodávající a toto ustanovení si tam napíše, aby se vyhnul následným problémům, tak si dovolím tvrdit, že bude neplatné. Je ale třeba vyčkat na judikáty.
Pokud kupující smlouvu s tímto zněním podepíše, těžko se pak bude vymlouvat, že ji nečetl a neví o tom. Takže to tam prodávající klidně může napsat a jelikož je věcí kupujícího aby si smlouvu podrobně přečetl a pak podepsal, je ta smlouva normálně platná.
: Vidíte to moc černě. Tady se předpokládám jedná o dvě nepodnikající fyzické osoby, navíc jestli auto bude prodáno za 6 tisíc, tak se pravděpodobně ze strany prodávajícího nebude jednat o nepoctivý úmysl prodat za draho "navoněné hovínko v růžové krabičce" a ještě se vyhnout odpovědnosti za vady prodávané věci. Neplatné by to ustanovení mohlo být za situace, že by prodávající auto prodával za nekřesťanský peníz jako bezva káru a ještě nenápadně přilepil do smlouvy formulku o vyloučení odpovědnosti za vady - to by mohl být problém.
Ale o tom píši. Pokud si prodávající do smlouvy napíše toto ustanovení, aby se vyhnul své odpovědnosti, protože jeho věc má vady, které třeba potřebuje zamlčet ( a také zcizitel nemůže sám předem omezit zákonný rozsah svých povinností.) , tak je takové ustanovení neplatné. Tedy psát si toto do smlouvy právě proto, abych se jako zcizitel vyhnul své odpovědnosti je vcelku zbytečné.
Toto ustanovení je např. vhodné pro kupujícího, kdy navrhne zciziteli, že se vzdá svých práv, pokud mu dá slevu. atd...
Toto není pouze můj názor, ale i názor psaný v odborných publikacích.
: No jistě Víte, za tu poměrně krátkou dobu, co se zde na této diskuzní platformě pohybuji, jsem vypozorovala jednu věc - když zde někdo napíše nějaký právní názor, hned se objeví někdo, kdo má neskonalou potřebu ten právní názor jakkoli shodit, zrelativizovat nebo zneplatnit kvůli úplné číčovině nebo jen na základě nějakých domněnek, a to zřejmě pouze s tím úmyslem, aby dotyčný ukázal, že on tomu přece rozumí mnohem líp (jinak si to neumím vysvětlit). Taky jste si toho všiml?
Třeba před několika týdny se mi stalo něco podobného s uživatelkou ivzez, když se nějaká ženská ptala jak je to se zkušební dobou, když bude měnit pracovní pozici u stejného zaměstnavatele. Odepsala jsem, že když bude mít novou pracovní smlouvu, že si s ní zaměstnavatel může sjednat zkušební dobu, načež ivzez mě aktivně opravila, že zaměstnavatel si přece s nikým nic nejsednává, že se jedná o dobrovolnou dohodu obou stran...
A takových věcí tady bylo už víc od různých lidí. Mně to přijde poněkud úsměvné Já nevím, jestli to je nízkým sebevědomím těch lidí nebo čím to je. Máte pro to nějaké vysvětlení?
Napsala jsi
... podstatnou částí tedy bude protokol, ve kterém byste měl uvést, jaké vady automobil má nebo zakomponovat ustanovení, že se kupující vzdává práv z vadného plnění.
Na to jsem reagoval. Protože toto není pravda. To že si do smlouvy napíši, že kupující se vzdává práv z vadného plnění neznamená, že mu nemusím zdělit vady věci. Toto je právě v rozporu se zákony. Prodávající je stále povinen kupujícímu oznámit vady i kdyby on se vzdal svých práv z vadného plnění. Pokud toto neučiní, jak radíš, tak takové ustanovení smlouvy je v rozporu se zákony a je tedy neplatné.
Tobě se to může zdát jako úsměvné a nepodstatné, ale tyto "drobnosti" často u soudních sporů rozhodují.
Malé nepřesnosti neřeším. Jako už tady napsal Milan, že nemohu kupujícího omezit, že vůz je pouze na náhradní díly. Nebo že stejně zákon posuzuje i dvě podnikající osoby. atd... To jsou nepodstatné věci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.