Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolený kotouč

Od: drsnak1 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den dnes jsem měnil letní kola a všiml jsem si na zadním kole že jsem měl trochu vuli v kotouči.Kotouč drží na jednom šroubu.Tak mě jen zajímá když tam dám kola a utáhnu je tak se tím pádem ten kotouč s kolem utáhne?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Těžko říct, když tajíte typ auta. Ale u mnoha aut to tak je - kotouč je ve finále fixovám šrouby / matricemi, které drží kolo auta,.

break
hodnocení

0x

tak otázka je jak to tazatel myslí.Některý auta maj kotouč přišroubovanej k náboji nebo je přes šteft třeba daný pérko.Stačí na tom třeba jen jeden šroub.Jde tam jen o to, aby držel na náboji a nepadal dolů, třeba při montáži kola je to pak blbý, protože se otáčí na náboji a blbě se chytaj šrouby, protože díry na ně jsou překrytý kotoučem.Jinou funkci to nemá.Kotouč se opírá o o střed kola a je staženej diskem přes šrouby nebo matky...

Ale jsou kotouče včetně ložiska a ne jen samostaný kotouče.Tak jako tak možná je tam vůle už v ložiskou...nějak to vážně nechápu tu myšlenku.

V jednoduchosti: je náboj s ložiskem, kterej je na nápravě na tom je kotouč a přes ten je k náboji chycený kolo, který ten kotouč stáhne přes šrouby resp. matky...nic víc...

Ale utáhl bych kolo, zvednul to a vzal za kolo jestli tam není vůle, ještě to roztočit, pokud bude chřastit, tak je ložisko v háji.Ale neplést si to s tím, že můžou šustit desky o kotouč.Je to ale poznat tak, že ten zvuk jde od středu kola...

drsnak1
hodnocení

Mám volkswagen touran.Mám to na zadním kole.Tak to jsem zkoušel když kolo bylo dotažené a měl jsem ho svedlý na heveru, tak jsem žádnou vuli nenašel.Tak asi to řešit, nebudu,Kotouč se přitáhne teda utažením kola, a ten jeden šroubek slouží,aby kotouč nespadl.A točí se mi s ním krásně ve vzduchu s přišroubovaným a utažením kolem.Jenom jsem si toho všiml při přehozu kol.

break

je to jen pojistnej šroub.právě u VW, když tam ten šroub není, tak je kolikrát o nervy tam to kolo dostat.Díry na šrouby v liťáku hluboko, kolo velký a díra na šroub někde schovaná pod kotoučem...

Ten kotouč je k náboji staženej přes těch pět šroubů.Dosedací plochy čistý, bez koroze a šrouby nenamazaný a utažený na požadovanej moment.To bohatě stačí...

drsnak1
hodnocení

Díky za odpovědi.Přeji hezký večer.

break

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]