Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvuk z oválů není jako dříve

Od: jirka19* odpovědí: 14 změna:

dobrý den ,má vzadu reproduktory (ovály) a za celou dobu co je mám tak hráli výborně s čistým zvukem ,ale najednou ze dne na den se ten zvuk nejak změnil - atý ovály hrají nějak jakoby hluboce nebo tak nejak a to sem v rádiu nic nepřenastavoval. Čím to je? Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Jirko,nepíšeš ovšem,jaké ty ovály jsou.Znám typy do auta,které mají dva systémy.Jeden středobasový a uprostřed membrány ještě výškový.Tedy dva v jednom.Může tedy výškový systém odejít.Jinak oválné reproduktory jsou mnohem lepší než kulaté,mohou mít větší plochu membrány a tím lepší basy.

JABRAKA

ar*

No existují dokonce 3 druhy koaxiálních repro mimo dvoupásmových také třípasmové (foofer střed a výšky) a dokonce i čtyř pásmové ale jabraka má pravdu že je třeba vědět o jaké repro jde a jestli hrají jenom basově a jinak čistě.V čem se ale jabraka plete je to že ovály jsou lepší než kulaté opak je pravdou.Neznám napríklad žádný subfoofer s oválným repro,ale to je jedno. Hlavní je proč tvé repro začalo "basovat" Také raději napiš značku a taky rozměr nepř. 6×9 / 165 x 235mm

raadek*
Jak pisou chlapi nade mnou. Asi si to ohulil a vypalil vejskace. Nejspis nemas dostatecnou vykonovou rezervu reproduktoru vuci zesilovaci. R.
jabraka*

Petronellku,Pravdu mám zcela jistě.Mluvím o velikosti reproduktoru,do auta.Tam,kam se ti nevejde kulatý,tam použiješ elipsu a se stejnou plochou membrány docílíš lepší pojetí basů.Do stejného místa bys umístil pouze mnohem menší kulatý.

U subwoofer soustavy jde jen o reprodukci basů ve stereo reprodukci.Místo dvou reproduktorů v basech se použije jeden monomůstek a ušetří se jeden drahý basák.Je to ovšem kompromis a jako takový kvalitu reprodukce zhoršuje.

JABRAKA

jirka19*
hodnocení

a je to tedy závada v repro nebo rádiu? díky

ar*

Jirko ani jsi nenepasal o jaké repro jde a o jakou velikost kolika pásmové jsou a podobně.To že by odešly oba dva najednou je divné spíše jsi nechtěně něco přepnul na rádiu (třeba zapnul Lound) .Jak píše Rob zapoj jiné repro na zkoušku u hned uvidíš.

rob*

Jirko, nejlíp to vyzkoušíš, když ovály odpojíš a zkusíš tam zapojit repráky třeba z domácí hifiny, ale bacha na volume ať je taky neodrovnáš ;)

(kdysi jsem měl v autě zapojeny repráky z gramecu a šlapalo to v pohodě, akorát zabíraly místo...)

jabraka*

Porucha zesilovače v radiu by byla totální,neprojevila by se jen korekcí zvuku.

JABR

ar*

Jabračku nechci se tady přít o to co je lepší a co ne Jseš přesvedčenej ,že jsou lepší ovály tak jo,ale pod to opravdu budeš chtít zjistit napiš si dotaz třeba do Dexon a tam tě vyvedou z omylu Tam kam nacpeš ovál 6" x 9" (165 x 235mm) tak tam v pohodě zaděláš repro 6,5" 165mm a basy z něj polezou daleko lepší. Jinak u subfooferu se používá jeden reprák né proto aby se ušetřilo za drahé repro ,ale jak většina ví hluboké basy se šíří jenom mono.Takže stereo subfoofer je stejně zbytečný jako tří a čtyř pásmové koaxial reproduktory do auta.

Tím chci ukončit debatu co je lepší a co ne já osobně používám ne koaxiální ,ale komponent.

jirka19*
hodnocení

jedná se o tyto reproduktory aukro.cz/...

jirka19*
hodnocení

už sem na to příšel co to bylo, bylo zaplý LOUD, je to nejaký zvýraznění nebo co, každopádně to hraje jako za mlada. takže díky všem.

raadek*
O prostorovosti basu by se dalo petroneli polemizovat. Subwoofery konci na 200 nebo 150Hz. Kdyz postavis jeden aktivni subwofer do rohu mistnosti a pustis ho samotny, tak bez problemu poznas kde je. Take jsem si pred tim myslel, ze u basu nejde rozlisit smer. Proto jsem si nakonec musel prikoupit jeste jeden, protoze uz podvedome jsem byl presvedcen, ze se okradam o prostorovost nizkych kmitoctu. Mozna je to audiofilska uchylka, ale dva subwoofery jsou lepsi nez jeden. Samozrejme nemluvim o autech, tam se chyby v reprodukci daji prehlednout. R.
jabraka*

Radku,

Skutečnost je taková,že se basy málo podílejí na vytváření zvukového pole v místnosti.Proto se vlastně začaly Subwoofery používat.Jde hlavně o systémy vícekanálového zvuku,které se dost prodražovaly třípásmovými reprosoustavami.Tam lokalizaci zvukových zdrojů zajišťují satelitní kombinace.Spodní úroveň řeší subwoofery.Pak je nutno ještě dořešit dělení a směšování kanálů,oddělit basy,sfázovat a sloučit do jednoho zesilovače.Proto i já,starý HIFISTA,nejsem přítelem těchto reprodukčních kombinací.Kvalitě zvuku to neprospívá.

A v autě je totiž poslech ještě komplikovanější.Malý prostor přímo drtí poslechové pole.Aby člověk v autě měl potěšení z jízdy a ještě z kvalitního poslechu,je téměř nemožné.Ti řidiči,kteří si vybavují auta superzesilovači a subwoofery by si měli uvědomit,že mají poslouchat hlavně,co se děje kolem nich na ulici a slyšet motor auta a soustředit se na šoférování.

Pak se stane to,co jsem zahlédl nedávno v Praze,že se jeden takový posluchač subwooferu řítil ulicemi,za ním sanitka s majáčkem a nemohla ho přdejet.

JABRAKA

raadek*
Ja take nejsem priznivcem domaciho kina uz jenom proto, ze neverim v kvalitni zvuk z dvoukiloveho pseudozesilovace. Mam doma klasiku a blbec jsem si tenkrat koupil regalovky za ctyricet, protoze sloupy staly 80. Nakonec me prikoupeni obou subwooferu prislo na stejne penize, ale nemohu si stezovat. Je to zvuk jako hrom. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]