Nejste přihlášen/a.
Ahojte chlapi,vím,že jednotného názoru se nedočkám,ale ráda bych znala vaše postřehy.Jak to vidíte s vyřazováním rychlosti za jizdy?je to špatně či v pohodě?
Když hodím příklad třeba u sebe (Diesel 2,0) a na trase které jezdíme často jsou úseky z kopce.třeba celé vesnice,kde se dá 50-tka držet i bez plynu,prostě jede samo nebo teď opravují rychlostní silnici je tam 50-tka a 15km je cca 5km z kopce,takže opět jede samo nebo dojezdy ke křižovatkám,kruháčům,kde není provoz,tudíž se dá plynule dojet celkem dlouhý úsek s vyřazením rychlosti...vadí to něčemu?škodí to motoru?nebo je to fuk?jako laika,co se o to nikdy nazajímal,mě to zajímá,díky za postřehy.
Nevím jak kdo.osobně někdy vykvaltuji někdy ne.Záleží na okolnostech.Když vím,že na konci klesání se bude muset brzdit,je tam vesnice=50km,tak nechám rychlost ,když je pak rovina a jen 90-pak vyřadím a "plachtím"prostě dle okolností.Při dojezdech na kruhy a křižovatky většinou v předstihu odstavím plyn a dojíždím s brzdění motorem .
Ať dojíždíš s rychlostí nebo na neutrál-motor se neničí,na neutrál je větší (o kolik je otázka,jsou na to stavěny)opotřebení brzd.Jinak jak píše Rqew-u NA se nemá na neutrál neboť jsou brzdy vzduchové a dvojí sešlápnutí a jsi beze vzduchu a nezabrzdí se(chcípne-li motor!)kdežto u OA se zabrzdí i bez motoruale s větší silouna pedál neboť pak nejde posilovač (totéž i řízení).
Honzo-nevím jak soudobé ale u V3S jede i bez vzduchu -ale nebrzdí.osobní zkušenost-poslední 1,5 km jsme na laně brzdili ruční ale vyšlo to a dojeli jsme bez nehody,akorát řidič vejdy byl z toho na mašli,zelenej jak kulová sedma.
Když dojde vzduch, tak auto zastaví, protože Tlak vzduchu v brzdovém válci tlačí proti pružině, která přibližuje brzdové obložení ke kotouči nebo bubnu, takže se brzdí v podstatě pomocí vypouštění vzduchu. To znamená že když je potřeba odtáhnout náklaďák nebo autobus u kterého neběží motor, tak se musí mechanicky zašroubovat brzdový klíč proti pružině aby se od sebe oddálily pakny nebo destičky a auto se odbrzdilo
Plně souhlasím s dieselem. Od doby, kdy mi při dojezdu ke křižovatce "zdechl" motor a jen tak tak jsem dobrzdil ruční brzdou, abych nevjel do křižovatky (bez posilovače bych tam stoprocentně vjel, i když jsem jel už jen krokem, prostě jsem pedál brzdy nemohl prošlápnout), zásadně vyřazuji až těsně před zastavením. Výpadek posilovače brzd může řidiče ošklivě "zaskočit" a podle mne představuje v takové chvíli bezprostřední ohrožení a nebezpečí, že auto včas nezastaví. ( Líbí se mi řada dobrých, pragmatických rad ohledně aut – za všechny rádce jmenuji alespoň dva – diesel a ďábel).
To Alten - se kterým autem se Vám tohle stalo? Opravdu mě to zajímá . Už jsem řídil spopusty aut, ale všechny bez vyjímky po zhasnutí (či vypnutí) motoru byly schopny ještě několikrát zabrzdit díky ,zásobě´´ podtlaku.
Promono, naprosto s Vámi souhlasím a jsem přesvědčen, že vozilo bez posilovače musí zabrdit lépe, nežli ruční brzda.
U moderních automobilů jsou podstatné 2 věci:
1. Vozidlo se zařazenou rychlostí při jízdě s kopce bez plynu má nulovou spotřebu, motor je však brzdí. Po vyřazení rychlosti je spotřeba nenulová, vozidlo však obvykle zrychluje a je nutné ho přibrzďovat. Motoru neškodí ani jedno.
2. Při jízdě s motorem na volnoběh (vyřazená rychlost) může dojít k jistým omezením funkce zařízení, která ke své funkci mohou potřebovat, aby motor běžel ve více než volnoběžných otáčkách. Konkrétně může jít o hydraulická zařízení (posilovač řízení), posilovač brzd, některá elektrická zařízení, která díky elektronice mohou mít na volnoběh omezenou funkci, apod.
Takže pokud je vozidlo při jízdě s vyřazeným rychlostním stupněm normálně ovladatelné, nelze proti tomu nic namítat a je to čistě na vaší úvaze. Motoru to neškodí.
Vyřazovat rychlost v místech, kde je to možné a vhodné patří ke znakům plynulé a ekonomické jízdy a autu to neškodí, nějaké palivo se ušetří. Není ale vhodné vyřazovat při jízdě z prudšího kopce a namáhat brzdy, tady je lepší brzdit motorem. Nikdy nezhasínat motor - nefungoval by posilovač brzd a řízení.
Tento dotaz se zde opakuje celkem periodicky - a jsou lidé, kteří přísahají na vyřazování. Já se počítám k těm druhým, jezdím na tempomat, nevyřazuji. Z ekonomického hlediska je výhodnější tato varianta, protože auto při jízdě s kopce dolů jednak brzdí motorem - tedy spotřeba 0,0, při volnoběhu přeci jen nějaké palivo spotřebovává typicky 1l /h. Navíc se neopotřebovávají brzdné desky Ale ten rozdíl je asi tkaový, jako zde jeden počítal, že při použití aditiv ušetří 0,00.2 .-)
Ne, u služebáku skutečně spotřebu neřeším - ani u svého auta to nevidím jako parametr č. 1 jde o komfort jízdy, ale i bezpečnost - tempomat mi hlídá rychlost, takže se nemusím tolik soustřeďovat na tachometr, Navíc když jedu se zařazeným kvaltem, mám možnost v případě potřeby ihned dupnout na plyn, když je to potřeba Už jednou jsem to využil, když z vrat statku vyjela nezabržděná Avia.
Ale rozhodně neodsuzuji někoho, kdo vyřazuje - vidím to jako neškodný zlozvyk, Nikomu tím neubližují, tak ať si tak klidně jezdí.
Zase když vyřadím, tak spíše proto, že nepotřebuji brzdit, ale používám kinetické energiie k delšímu dojezdu a teďka je to na kompromisu zda se potřebuji rozjet a zda dojet co nejdále, nebo brzdit... Spotřeba na volnoběh třeba u Mondeo MKII V6 125kW (benzín) cca 0,9l/hodinu, tak u menšího auta určitě méně, ale myslím že je to asi i nepodstatné...
Díky za reakce...já si na to tak nějak zvykla(samozřejmě v zimě jsem si odvykla)přece jenom jezdím s dětma,nejsme velkoměsto,takže plynulost mi nevadí a nespěchám,ale nejezdím ani pomalu.Když jsem měla týden auto jen já,tak spotřeba klesla o 1,2litru v průměru oproti tomu,když s ním jezdí chlap,který jezdí jinak.
Základní problém jízdy na neutrál je to, že pokud zdechne motor, mnohá zařízení přestanou velmi rychle pracovat. Takže například nezatočíte a nezabrzdíte (pokud nejste zápasník). To je asi důvod, proč se v příručkách aut s automatickou převodovkou zakazuje jízda na neutrál. U mnohého automatu za jízdy nenastartujete.
Trošku OT.Tazatelka se neptala na automat,ale na manuál-na automatu se nevyřazjue!Takže je to krapet jiné!Jinak na řízení za jízdy bez chodu motoru nemusí být jeden zápasník neboť řízení i brzdy MUSÍ fungovat a za jízdy není potřeba taková síla jako na místě takže opět trochu mimo! Motor chcípá za jízdy jen debil!
diesel - už jste zkusil, jak ženská řídí a brzdí dvoulitrový sazomet bez posilovačů? Mimochodem, nepsal jsem o tom, že by někdo chcípal motor úmyslně, ale o tom, že při jízdě na volnoběh může zdechnout. Což se mu za jízdy stane snadněji, než v klidu.
pokud je motor OK, tak na neutrál nechcípne, nic to neomezuje a může se z kopca klidně valit na neutral.Pokud se nevytáhne klíček ze zapalování, tak se zatočit dá...
A automat a manual bych do sebe vůbec nemíchal.Jestli někdo vyřazuje u matu z kopce na neutral, tak neušetří nic, spíš časem odrovná převodovku...Navíc některý automaty nastartujou jen na P, to jo no...ale automat sám nechípne, to zase souvisí se stavem motoru...já takový kraviny nezkoušel a zkoušet ani nebudu...
Na spotřebu je lepší "plachtění" na neutrál.
Riziko zdechnutí motoru = ztuhnutí volantu (pokud neni el. servo) a posilovače brzd. To platí spíš u beznínu, dvoulitrová nafta jen tak na volnoběh nezdechne. Z prudkých hlavně dlouhých kopců samozřejmě jezdit s kvaltem - co nejvíc ubrzdit motorem a brzdy ideálně jen na přibrždění před zatáčkou .
Diesel - u hydraulickýho serva, pokud ti vypne na začátku zatáčky, tak volantem nezatočíš rychle a vyjedeš do škarpy i jako dobrý řidič. Silou točit volantem jde, ale ne tak rychle jako s posilovačem, navíc než ti dojde co se děje tak máš pocit zaseklýho řízení a za tu vteřinu jsi mimo silnici...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.