Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní nehoda

Od: sumec* odpovědí: 13 změna:

Při couvání jsem lehce ťukl do auta za mnou. Policie nebyla zavolána. Po čase se zjistilo že mám propadlí ŘP. Má to nějaký vliv aby pojišťovna neproplatila škodu? Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ono mít propadlý ŘP nemusí znamenat nic - ale jen do určitého věku. Jestli už máte věk, kdy je nutná pravidelná prohlídka u lékaře - a jestli tuto nemáte, těch problémů pak bude víc...

hodnocení

2x

Sumec, pojištovna se může bránit vším možným. Škodu určitě proplatí, ale po Vás třeba bude chtít určité procento.Třeba i propadlým řidičákem. Je jen na Vás, zdali si to necháte líbit.

Dle práva na to nemá nírok, krátit z tohoto důvodu.

hodnocení

2x

Není přímá souvislost nehody s propadlým ŘP. Takže když ne jinak, pak s právníkem a pojišťovna zaplatí i toho právníka.

hodnocení

1x

@achjo . s propadlým ŘP jste neměl za volantem co dělat
Je-li z nějakého důvodu neplatný řidičský průkaz neznamená to, že jeho majitel současně postrádá řidičské oprávnění.

Propadlý občanský průkaz taky není pro zletilého překážkou k pití alkoholu.

jj*

Alkohol dnes pijí i ti, kteří OP ještě nevlastní (nemají ani 15 roků).

S propadlím OP například na poště nedostaneto zásilku nebo důchod.

@jj - Je třeba rozlišovat administrativní nedostatek a vykonávání činnosti bez oprávnění.

achjo

Alkohol dnes pijí i ti, kteří OP ještě nevlastní (nemají ani 15 roků).

S propadlím OP například na poště nedostaneto zásilku nebo důchod.

achjo

Jak mě tam skočilo to jméno "jj" nevím a navíc další příspěvek se správným jménem?

K tomu "administrativnímu nedostatku" - samozřejmě záleží na tom, jak dlouho byl ŘP propadnutý.

Ale uvedu příklad z jiného oboru. Pracuji jako jeřábník a jeřábnický průkaz se obnovuje (prodlužuje platnost) každoroční zdravotní prohlídkou a školením - když vynechám 2 školení, tak průkaz ztrácí platnost až do absolvování školení. Kdybych s neplatným jeřábnickým průkazem ovládal jeřáb a něco se stalo, ikdyž bych to já nezavinil, tak je vina jednoznačně na mně. A to přesto, že ve stejném případě s platným průkazem bych vinen nebyl. Prostě jsem na jeřábu neměl co dělat, a kdybych tam nebyl, tak se nic nestalo.

Achjo-alejeřábnický kurz,svářecí,lešenářský kurz a ŘP jsou úplně odlišné věci -něco jiného by bylo pokud by se tazatel živil řízenéím (referent nebo dokonce řidič z povolání) u těchto skupin řidičů je to krapítek jinak než u amatérů.A zdravotní stav? I profíkco jezdíé denodenně z busem či kamionem může být dáíky nemoci dočasně neschopen ale to již je pak úplně joná věc.

Takže z merita věci-propadlá kartička zvaná řidičský průkaz neznamená, že dotyčný je nezpůsobilý řídit!Něco jiného by bylo pozbytí ŘP z důvodu výkonu tzrestu zákazu řízení nebo odejmutí oprávnění skrze závažné onemocnění které by znemožňovalo výkon řízení.Toto dotyčný ale neztratil jen včas nevyměnil kartičku-osobně znám spoustu opsob co ještě nedávno do první "povinné" výměny měli růžový 3dílný ŘP vydávaný od šedesátých let v době kdy jim bylo patnáct či 15 roků a před výměnu již třeba 50!

achjo
hodnocení

0x

Každá pojišťovna se snaží na plnění co nejvíc ušetřit.

Určitě budou uvažovat takto - "s propadlým ŘP jste neměl za volantem co dělat, kdyby jste nebyl za volantem, tak k nehodě nedošlo ...". Je to podobné jako, že opilý řidič za volantem nemá co dělat ... a tady už se pojošťovna plnění vyhne.

re4zon
Jenze propadly ridicak je formalni pochybeni a nezbavuje zpusobilosti k rizeni. Srovnavat opilost, ktera ovlivnuje reakce a zpusob rozhodovani s nevyzvednutim karticky na urade je dost smesne. Tohle podle mne pojistovna ani nezkusi a pokud ano, nema sanci uspet.
achjo

Představte si, že by k té banální nehodě zavolali policii a ta by kontrolovala doklady - dostal by za propadlí ŘP pokutu?

Doufám, že nebudete tvrdit, že ne.

Samozřejmě záleží na tom, jak dlouho ho má propadlý - je rozdíl, jestli týden, nebo třeba 5 roků (znám takové řidiče a za 5 roků se tak může změnit zdravotí stav, že jsou k řízení zdravotně nezpůsobiláí).

hodnocení

0x

Řidičský průkaz je pouze "osvědčení", stejně jako malý techničák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]