Nejste přihlášen/a.
Gumy měním podle počasí, měnit je podle kalendáře je pitomost.
Když jsem před 10 lety v únoru koupil auto na zimních gumách, dostal jsem k němu i sadu kol s letními pneumatikami. Od té doby jsem svědomitě a ručně 2x ročně kola prohazoval. Vzhledem k tomu, že jedno moje kolo váží bez mála 1/4 metráku celkem dřina. Když jsem se pak po 6 letech při výměně sjetých letních gum na ně pořádně podíval, ukázalo se, že jsou taky zimní...
. Takže já jak blb měnil 2x ročně zimní gumy za zimní gumy. ![]()
Já nebudu měnit pneu, mám celoroční.
Nechci tady vířit vodu, ale možná by bylo vhodné použít slova výrobce či prodejce, který nabízí celoroční pneumatiky:
Pneumatika Sava Adapto obsahuje směs s obsahem siliky, která zajišťuje celoroční přilnavost – bez ohledu na počasí. Symbol sněhové vločky značí, že pneumatika odpovídá přísným normám pro vlastnosti zimních pneumatik. Směs běhounu se přizpůsobuje podle počasí. V létě poskytuje optimální tuhost a v zimě si zachovává flexibilitu. Výsledkem je bezpečná ovladatelnost a brzdění za každého počasí. Přilnavé hrany běhounu zajišťují lepší záběr na zasněžených vozovkách. Široké drážky ve vzorku běhounu snadno odvádějí vodu a snižují tak riziko aquaplaningu. Tišší pneumatiky umožňují komfortnější jízdu a nižší hlukové emise. Pro pneumatiku Aadapto byl vyvinut vzorek běhounu, který snižuje hladinu hluku a zajišťuje tak hladší jízdu.
Barkane, prosím ještě jednou, můžete sdělit, či vyfotit, jaké mají Vaše pneušky označení na boku pláště?
Opět děkuji
Jseš si opravdu tak jistý. Budeš věřit v to, co je v odkazech?
adac-pneu.cz/...
pneumatiky.cz/...
auto.cz/...
rozhlas.cz/...
No, v těch odkazech jsem se dočetl, že když má pneumatika označení vločkou, jedná se o zimní pneumatiky. A na fotkách vločku vidím. Takže nemáš celoroční, ale zimní.
@barbakan když budu jezdit celej rok na jedněch gumách, tak z logiky věci musejí být zimní. A v těch tvých slavných odkazech píšou, že takové se na "letní" jízdu moc nehodí (adheze, brzdná vzdálenost apod). Takže ať tu gumu prodejce nazve jak chce, v první řadě je to zimní guma, pak všechno ostatní.
... a víš, že mě to vůbec nevadí, že se nehodí na "letní" jízdu? Tím stylem, co jezdím, neohrožuji sebe i ostatní účastníky sil. provozu. Jsou řidiči, kteří mají vymakané "zimní" pneu a bourají. Zimní pneu nejsou samospasitelné. Já ušetřím za přezouvání, ve sněhu taky projedu a na ledě dostane smyk i tank, když to vezmu zjednodušeně. Osobně jsem přesvědčen, že znak M+S jsou celoroční pneu a jak píše mikihans: Samozřejmě že i pneumatika, kterou výrobce označuje jako celoroční, musí být označena jako zimní, jinak by s ní nemohl jezdit v zimě.
To je vše na téma celoroční pneu.
@barbakan Copak nevidíš ty špunty desénu na svých kolech? Jsou konstruovány tak (jak směsí tak designem), aby se měkce hejbaly a sníh nebo bláto se dostávalo z drážek ven. Proto je to primárně zimní guma. To, že se dá použít v létě nikdo nezakazuje (zatím tedy), ale právě kvůli měkkosti těch špuntů se s tím blbě jezdí na suchém asfaltu, kterej je rozpálenej na 50-70 stupňů třeba. Jasně že to nepoznáš při jízdě do sámošky o dvě ulice dál, ale na dálnici už ano.
TAkže to není celoroční guma, se kterou můžeš jezdit i v zimě, ale zimní guma, se kterou lze jezdit i v létě ![]()
Desén pneu je oboustranný. Jestli víš, co to je!
Podobného desénu jsem měl předešlé pneumatiky stejného výrobce a také označené M+S a najel jsem na nich snad 40 t. km...bez nehod, podotýkám.
doplním s,e protože jsme rychle odeslal.
M+S je označení pro zimák, celoroční maj AW, ale celoroční může mít označení M+S.Je to podle nějaký vyhlášky a je v tom pak bordel:D...prostě ta pneu to splňujě a může to značení mít resp. je to zimák:D...takže máte pravdu všichni...já bych ju označil za zimák a nic bych nezkazil...ale je to nejspíš celoroční dle výrobce
Krásně tu slovíčkaříte... Celoročka musí mít označení M+S, protože bez toho nesplní předpis pro zimní pneu a nešla by v zimě legálně použít.
Pokud někdo nechápe rozdíl mezi celoroční a zimní tak holt nechápe... Pochopí až si projede novou zimní a novou celoročku a zjistí že ta zimní plave mnohem víc.
Mmch. dva roky stará zimní se vzorkem 5mm už je chováním prakticky celoroční - na sněhu se dá ale žádný zázrak, nová zimní je lepší; v létě se dá taky, ale čistokrevná letní je lepší.
Jde o to, kdo čemu věří a co si kdo jak vyloží. Sdělení prodejce, či předpis.
V podstatě jde jen o akademickou debatu, páč všichni máme pravdu.
13. Vozidlo nesmí být, s výjimkou nouzového dojetí, současně vybaveno pneumatikami různých rozměrů a konstrukcí, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Konstrukcí pneumatiky se rozumí konstrukce diagonální, radiální, smíšená - BIAS BELTED. Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a obchodní značky. Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní a dezén zimní, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS; za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML, MPT nebo POR.
Dobrý den. Ještě bych počkala. I v dubnu sněžívá a na sněhu jet na letních gumách může jen hazardér.
No pro mě za mě si klidně jezděte už na letních pneumatikách, já si zatím ještě nepřouzávám. U nás na valašských kotárech ještě i mrzne.
Eulálie ale ono něco jiného jsou horské oblasti a něco jiného zbytek ČR.Takže třeba Šumava,Krkonoše,Beskydy a dosti často i Vysočina je plná sněhu,ale něco jiného je Polabí ,Znojemsko ...
To mi připomíná každoroční extempore se šéfem. Zásadně vyžaduje výměnu dle kalendáře. Cestou po Praze totiž za posledních 5 let potkal sníh asi tak 2x. Z uvedeného vyplývá, že měním podle počasí (jinak minimálně hrozí, že nevyjedu domů) a poslouchám řeči o tom, že budu ty gumy platit, protože se v teple sjíždí.
Zimní mám zhruba 4,5 mm hloubky dezénu - letos se s nimi bude jezdit, dokud průměrná teplota nebude vyšší než 18 °C :D
Dále na pneu najdete texty označující specifické vlastnosti pneumatiky
TUBELESS - bezdušová pneu
TUBETYPE - dušová pneu
M+S, MUD+SNOW - bláto+sníh, pneu určená pro zimní provoz
RF , XL, C REINFORCED - zesílená kostra pneumatiky pro dodávky
DOT 2409, označuje týden a rok výroby pneumatiky, dvacátý čtvrtý týden, rok 2009
OUTSIDE, INSIDE - vnitřní a venkovní bočnice
ROTATION - směr otáčení pneumatiky
AT - All terrain, pneumatiky pro všechny druhy terénů
AW - All weather, označení pro celoroční pneumatiky
RW,OWT, OWL - bílý nápis na bočnici pneu
XNW - bílý pruh na bočnici pneu
RB, RBT - černý nápis na bočnici pneu
RY - žlutý nápis na bočnici pneu
RBL - vystouplá písmena na bocích pneumatiky
FR, MFS - zesílená ochrana disku na pneu (ráfku)
ULW - pneu s ultralehkou konstrukcí
F - homologace pro pneu Fiat
MO - homologace pro pneu Mercedes Benz
NO - homologace pro pneu Porsche
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.