Nejste přihlášen/a.
Vůbec bych se s tím nezabýval-jen pro příště kontroloval.Měl jste tam cca 2l oleje,takže jak je psáno někde nahoře -nemazalo to ve chcílích probliknutí kontrolky. osobně jsem takto dojížděl cca 70-100km ,při dopjezdu púroblikávala komtrolka i na nerovnostech-po dolití oleje jsem zjistil že tam bylo asi jen 0,5l slovy půl litru a to mazalo nejen motor,ale i převodovku současně.(šlo o tzv monoblok kdy byla společná olejová náplň motoru a převodovky,)Motor a převodovka pak šlapale ještě asi10 roků poté než skončilo autí na vrakovišti po pokusu přetlačit vláček.
Pánové "ewqw" a "Mathew" to zbytečně dramatizují. Motor se nemazal jen v těch okamžicích, kdy kontrolka blikla. To se stalo, když se odstředivou silou v zatáčce olej "přelil" mimo sací koš čerpadla a čerpadlo nasálo vzduch. V okamžiku návratu vozidla do přímého směru se olej vrátil na místo a čerpado opět sálo olej a mazalo motor. Takže k nemazání docházelo jen krátkou dobu. To samozřejmě motoru dobře neudělá, možná se mu mírně zkrátí životnost, ale na šrotiště bych to neviděl.
Pro příště to ale chce olej občas kontrolovat (určitě ale ne před každou jízdou) a případně dolévat. Rozhodně nejezdit, když už mi bliká kontrolka.
Tlakové mazání OK, ale pokud kvůli nízké hladině už delší dobu nefunguje mazání spodku motoru rozstřikem, tak se klidně začne přidírat a brzo udělá pápá. Takže s "nic se nemohlo stát" bych byl opatrnější
"zkontroloval olej a nebylo tam nic" co to teda mazalo? No, když zhasla kontrolka tak tam asi něco bylo, ale o mazacích schopnostech 0,5l rozpáleného oleje, v kdo ví jakém stavu bych si nedělal moc velké iluze
Asi nic moc, kontrolku ovládá tlak oleje, tedy skutečný problém kdy to nemazalo nastal až když kontroka blikala. Jestli se něco stalo, tak jen zvýšené opotřebení, bude třeba trochu víc mizet olej.
1. olej se má kontrolovat před každou jízdou
2. když blikne kontrolka oleje tak se má ihned na prvním bezpečném místě zkontrolovat olej a ne za půl roku...
3. vzhledem k autu se oprava nevyplatí takže až to zůstane někde stát tak to rovnou nechte odtáhnout na vrakoviště. Jelikož to pořád jede tak jestli se to zastaví za 100km nebo milion vám bez křišťálové koule nikdo neřekne
jen ze zvedavosti, kolik znas lidi co dodrzujou bod 1? protoze ja zadneho, ani ja nekontroluju
Pokud je klidný volnoběh (kolísající volnoběh je jedna z prvních známek přidření) a start je ok, tak měl štěstí a až tak moc tomu neublížil. Pokud chyběly 3 litry, tak nejspíš motor žere olej (nebo někudy teče ven) = je třeba hlídat množství oleje. Generálkovat motor (překroužkovat, nová gufera ventilů atd.) je ekonomicky nesmysl, lepší je motor z vrakáče od někoho solidního se zárukou.
Kontrolka oleje se rozsvítí při poklesu tlaku, tj. až když je ve vaně minimum oleje a sací koš si cucne vzduchu (tj. nejdřív se tak stane v zatáčce kdy olej nateče do strany), tj. pokud kontrolka nesvítí, tak tlakové mazání funguje. Ovšem motor je mazaný i rozstřikem a to už dááávno nefungovalo - riziko přidírání spodku pístů (pokud motor nemá vyvedé tlakové mazání pro píst)
Spráná reakce je při bliknutí kontrolky okamžitě olej zkontrolovat, a ne s tim ještě najezdit pár set km po dálnici...
= dolít olej, v klidu jezdit ale hlídat spotřebu oleje
Ono taky normální člověk,když mu blikne kontrolka oleje tak hned běží zkontrolovat olej v motoru a doleje ho tam.A ne aby jezdil ještě desítky kilometrů.Zdravý rozum to nebere
Měnit olej po 30 kkm je prasárna, není divu že to už po 100 kkm žere olej... Taky spotřeba oleje může být způsobená honěním za studena - píst se ohřeje rychle a roztáhne se víc než blok který se ohřívá pomaleji = píst jde natěsno, vyběhá se "šiška" a začne brát olej přes kruhy...
Jó, mladej a blbej
připomíná mi to případ ženské,VŠ,titul Mgr.,od které jsem koupil auto.Přijela s autem a na rysce od motoru od oleje nebylo vůbec nic vidět,žádný olej.Najela s tím 100 000 km a nevěděla,že se v motoru musí kontrolovat olej.Jen jí ho občas v servisu nalili.Holt kde pámbůch přidal tak jinde zase ubral
K tomu nic nemohlo stát, bych ještě doplnil, že některé verze mají pouze 3,7l oleje a on tam dolil 3l a to ještě nepíše jestli to bylo po max.
asi tak, zrovna třeba Rencek může mít u nějaký 1.4i jen 3,5 litru oleje...Nespolíhal bych na to, že tomu nic nebude.Blikat to nemá...Nedávno jsem dělal auto, kde taky občas problikla kontrolka oleje...Projetá klika...
Jak už jsem psal - motor podle chování nejspíš přežil bez úhony.
I tak hlídat spotřebu oleje, kromě netěsného šroubu (který osel utahoval zátku?!) ho může i žrát motor... A výměny oleje - ideální je napřejíždět přes 15 kkm/ 1 rok a dávat kvalitní filtr (např. Mann). Olej klidně levný - stačí když splňuje specifikaci pro daný motor, nějaké extra oleje za dvojnásobnou cenu nemají význam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.