Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu - o názor. Jela jsem se zataženou ruční brzdou asi 30 km. Zastavila jsem pouze jednou a to asi po 50m od výjezdu, jela jsem asi 5km 60- rychlostí, poté 24 km po dálnici 90-100, a opět 1km asi 50. Poté jsem zastavila v cíli. Auto nekouřilo, nesmrdělo. Je to vůbec možné? Brzda byla zcela zatažena. V cíli jsem zastavila a až poté odbrzdila. Auto stálo skoro 10hodin.Poté jsem opět vyjela a dojela zpátky. Při zpáteční cestě jsem nepozorovla, že by auto brzdilo hůře než jindy. Myslíte si, že sním mohu dále bezpečně jezdit? Co bych měla prověřit? a jak? Díky za každou odpověď VIKY
Děkuji všem za odpovědi, názory i rady. Moc mi to pomohlo.Tolik a v tak brzké době to jsem vážně nečekala DÍKY !
Svůj dík posílám i Poraďte.cz - užitečné stránky, někdy se na ně vrátím.
S pozdravem Viktorie
Tak to ta ruční brzda asi byla dost kaput, protože pokud by fungovala správně, tak i dost velký ignorant zjistí, že auto nerozjede, nebo resp jdou kola smykem.
Co to bylo za auto?
To jsem z toho teda mongol. Nevím, zda to jako chlap pochopíte, ale svítila mi kontrolka, vím to jistě. Proč jsem nic neudělala?- nedokážu odpovědět, nepřemýšlela jsem proč,myslela jsem, že jedu je kousek a že pokud není něco v pořádku - dojedu. V cili jsem při zaparkování chtěla zatáhnout r.brzdu, ale byla zatažená. Ráda bych uvěřila všem, co tvrdí, že to možné není, ale vím, že to bylo jinak
Svítící kontrolka ještě neznamená, že to i brzdí A tak jak je na videu jste 100% nejela, protože netuším jak si toho, že se netočí náprava jde nevšimnout
Viky-klídek,stát se to může a nejspíše je to tak jak píše Asd-pokud zkušební jízda po onom maléru proběhla dobře,ručka autoudrží i v kopci a kdyý za jízdy za ni zatáhnete,je cítit účinek, pak je vše OK a nic se nezmařilo-u mého ,mám taky frantíka -106 (1,1) a na první zoubek svítí kontrolka stejně jako na xantiích (2,0 a 1,8 ) ale nebrzdí, u pežotíka při brzdění ručkou (nejen tou) dokonce jde zadek o pár cm -viditelně- k zemi ,206 co znám tak také (xantie mají kotouče a ruční na předek a tam je účinek stejný jako provozní)
Děkuji za pozitivní zprávičku, dnes se mi bude spát o mnoho lépe než včera. Nejsem zrovna technický typ, autům moc nerozumím. Brzdy jsou pro mě důležité, jsem už ve věku, kdy je pro mě lidský život na 1 místě a funkční brzdy důležitější než disain auta. Chtěla jsem vědět, zda je bezpečné s ním jezdit.
Ahá.Tak ono svítila pouze kontrolka.Tak to se nic nestalo.Ona se už rožne a auto ještě nebrzdí
Takže, ta kontrolka se rožne hned jak zvednete páku brzdy.A auto začne brzdit o něco pozdějc-víc zvedlá ruční brzda
Můžete prosím podrobněji? Jsem ženská, navíc ne zrovna technický typ, neumím přemýšlet jako chlap, co se týče techniky a ani nepoznám, co je odpověď na otázku a co ironie - díky
Pokud jsi měla zcela zataženou páku, tak ti nefunguje ručka . Po pár minutách 100 kmh by i při lehkém přibržďování byla brzda žhavá a obložení by smrdělo (páka zatažená třeba na druhý zub). Nebo jsi měla zataženo jen na první zub kdy kontrolka už svítí ale ručka ještě vůbec nebrzdí (tohle je nejpravděpodobnější - nevšimla sis že není zcela zatažená ale na prvním zubu a po povolení páky kontrolka zhasla; v hlavě se ti to uložilo jako že byla zatažená úplně...)
Pokud brzda nesmrděla a nekouřila, tak prověř 1. funkci ručky, jestli vůbec brzdí a jestli brzdí obě kola (nejlíp to změří válce na STK, na štěrku by měla ručka kola zablokovat u každého auta a u většiny i na asfaltu - při silně zatažené páce)
Dále prověř hladinu brzdovky, kontrolka je společná.
Děkuji za odpověď. Nezdá se mi, že by ručka nefungovala, před 20 dny jsem byla na STK, věřím, že by na to přišli. Nic v autě cítit nebylo, ani když jsem vystoupila nebyl žádný kouř. Odpověď v závorce se mi už teď po diskusi na zdejších stránkách zdá také nejpravděpodobnější - díky za ni. Člověka to nenapadne, pokud ho na to někdo přímo neupozorní.
Brzda nesmrděla, nekouřila. Jdu - jedu prověřit, co jsi mi napsal.
Buďto máte úplně odrovnané brzdové obložení na zadních kolech, nebo je přetrhlé táhlo ruční brzdy. Tak jako tak, Vám nefunguje ruční brzda.
A pokud Vám na palubní desce nesvítila žádná kontrola a nic nepípalo, tak téměř jistě je vadný i senzor zatažené ruční brzdy nebo ona kontrolka.
Tak či tak, navštívit servis a sjednat nápravu.
Tak pokud by to byla starší varianta třeba Fordu tak ruční brzdou určitě nedobrzdíte z větší rychlosti a většina ručních brzd je řešená tak že udrží auto v kopci... Také záleží jak byla zabržděna, na kolik zubů. Brzda je zřejmě ruční, neboť el. ovládaná by neumožnila jízdu. Nejjednodušší jak brzdu odzkoušet je : zastavit v prudkém kopci a zatáhnout brzdu a vím na čem jsem... Kdyby byl brzdný účinek tak velký že by omezoval jízdu, tak předpokládám že by jste to poznala...
Jinak něktaré "obyčejnější" auta mají ruční brzdu takovou, že ovládají stávající čelisti (u bubnu pakny) zpravidla zadních kol a některá auta co mají brzdy kotoučové používají ještě vniřní buben - čili ruční brzda je na stávajících čelistech nezávislá...
Myslím že tento případ není až tak neobvyklý a snad se stal skoro každému...
Byl to Peugeot 206, byla jsem odzkoušet, zastavila v kopci, vyřadila rychlost, zatáhla na doraz, čekala asi 2 min., auto se nerozjelo. Zkoušela jsem i brzdit při jízdě, přiměřeně- plynule, nespozorovala jsem žádný rozdíl oproti jindy. Po dnešní diskusi na těchto stránkách usuzuji, že jsem nemohla dojet takovou vzdálenost se zcela zataženou brzdou, zřejmě jsem pouze zcela neodbrzdila a proto svítila kontrolka. Děkuji za Váš příspěvek
Podle toho co píšete to je v pohodě. Funkčí ruční brzda zvedá u předního náhonu předek auta a je to jako by vás někdo držel. Pokud někdo píše, že u velkých aut to nejde poznat, tak plácá blbosti. Ručka musí udržet hmotnost vozidla při určitých stupních sklonu vozovky a plným nákladem při dobrém stavu brzdy a ne že to je nějaké šmrdlání.
Děkuji za zprávu a Váš názor.
Myslím, že to trefil Asd1, uložila jsem si to do hlavy.
Při dojetí do cíle, jsem zastavila a protože to bylo z mírného kopce, zatáhla jsem zřejmě i automaticky ručku a teprve potom jsem si všimla, že je zcela zatažená. Ale kontrolka svítila i po cestě, to vím zcela jistě.
Zatažená ruční brzda klade motoru takový odpor, že by si toho všimnula i žena ! A pokud nebrzdila ruční brzda, zase se tak moc nestalo.
Jasné, stručné, děkuji. Pochopila jsem to i jako žena. Možná se Vám to bude zdát divné, ale z Vaší odpovědi mám radost. Pokud to pozná i žena, čím dál tím více si začínám myslet, že zcela zatažená nebyla, pouze nebyla zcela odbržděna, takže se zase tak moc nestalo.
Pokud nemáš motor 1,2 HTP (nebo podobnou chcíplotinu), ale aspoň trochu silnější motor, tak lehce zataženou ručku vůbec nepoznáš a po pár km pálíš obložení. Resp. přibržďování poznáš jen při dojíždění na neutrál kdy auto nedojede volně, pod plynem to nepoznáš vůbec. A smradu si za jízdy nemusíš všimnout (zadní kola smrdí "dozadu") a smrad zjistíš až po vystoupení z auta. Mmch. dobrý zvyk je při zastavení obejít auto a zkusit kola jestli nehřejou - často tím včas zachytíš zatuhlý brzdič, odcházející ložisko, přitaženou ručku atd.
Podle popisu jsi měla zataženo jen na první zub kdy ručka ještě nebrzdí, kontrolka svítí a po dojetí sis všimla kontrolky.
Na STK by nefunkční ručku zjistili a aby bezvadná ručka úplně odešla po pár dnech je hodně málo pravděpodobné...
Dávám za pravdu Asd1 - ručka byla zřejmě jen přizvednutá, zcela jistě ne zcela zatažená. P206 jsem měl jako služebák, byť v provedení XA, tedy náklaďáček, a je mi divné, že to nepískalo - aspoň ten, co jsem měl, při nedocvaklé brzdě pištělo,
Známý jel ze zataženou ruční brzdou asi 20 km před 30 lety ale to byl trabant - zapomněl to odbrzdit.
Já jsem jel před cca 15 lety cca 4 km s částečně zataženou ale jenom proto, že mi jedno kolo přibrzďovalo a byl to žigulík.
A nedávno se škodovkou, ale jen pár metrů na parkovišti a jenom proto, že jsem ji úplně neodbrzdil - jak jsem se začal rozjíždět tak mě to začalo "řvát".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.