Nejste přihlášen/a.
V TP mám zapsané pneumatiy s výškou profilu 65 a loni jsem si koupil zimní s výškou profilu 70. Zimní sezónu jsem na nich bez problému odjezdil, ale z článků na internetu jsem zjistil, že tako vozidlo není technicky způsobilé k provozu.
Na štěstí mě s tím nechytila žádná kontrola, ale chtěl bych to dát nějak do pořádku.
Tak prosím o radu, jestli je možné nějak udělat změnu v TP?
Pokud ano, tak na koho se obrátit a co k tomu budu potřebovat (jestli na STK nebo na Inspektorát přijet s autem, nebo stačí doklad o koupi a TP, a pod.)?
Za odborné rady předem děkuji.
Omlouvám se, že jsem neuvedl informace o kterých jsem si původně myslel, že nejsou pro odpověď podstatné.
Jedná se o auto MITSUBISHI Z30 Z3411 obchodní ozačení COLT Z34AXNLHL6 (5dvéřové 1332). Uvedeno do provozu v r. 2007.
Ve velkém TP je uvedená i možnost použit kola a pneumatiky R15 a R16, ale mě zajímají R14, se kterými jsem auto koupil.
V kolonce "Kola a pneumatiky" je uvedeno: 5.5JX 14 ET 46; 175/65 R14 82 T
Pokud mi teď odpovíte, budu rád a předem děkuji.
začal bych tím že uvedete značku, obchodnoé označení, rok výroby a motorizaci vozidla, na zadní straně TP je vlevo nahoře v kolonce ZTP číslo ve tvaru xxxx-xxx-xx. to sem napište
Pokud by to mělo nějaký zásadní význam, tak to sem napíšu i s SPZkou a rodným číslem.
Ale jestliže mám ve velkém TP napsaný rozměr pneu 175/65 R14 a já mám na autě pneu 175/70 R14, tak si myslím, že není nutné vypisovat takové detaily.
V TP není uvedený jiný rozmě pneumatik.
...chceš poradit, ale nemáš zájem uvést podstatné informace? žádnou radu ani pomoc si nezasloužíš
No ,on ten typ auta je dobré znát abychom mohli popř.zjistit jestli výrobce vůbec schváli tyto pneu do auta.Ale když ho nechcete zdělit tak si za výrobcem-dealerem vašeho vozu zajděde (napište) on vám za poplatek dá výpis a s ním na OÚ zapsat změnu.Ale já si myslím že to asi nepůjde protože ta pneumatika je cca o 1 cm vyšší.Třeba fabia má schválené 14"pneu 165/70 a 185/60
Nemůžu se doklikat na alternativní pneu toho japonce ale našel jsem tady nějaké info že šíře je v rozmezí 175-205 a výška v % 40-65 (čím širší pneu tím pádem musí být nižší profil).Takže ta vaše 70 asi neuspěje
Máte uvedeny rozměry takže 175/70R14 tedy mít teoreticky nemůžete . V tomto případě by se nic moc nezměnilo-podvozek se zvýší o 9mm,tachometr bude ukazopvat rychlost i 3%menší což je v povolené toleranci 5%
Ale spíše uvažujte zda to ustojíte při jednání s pojištovnou pokud způsobíte nehodu a při případné silniční kontrole od policisty b... který si důkladně prolustruje Vaše auto!
Trochu tomu nerozumím - máte zimáky 70, v techničáku je 65. To že je vozidle nezpůsobilé, víte taky a přesto jste s tím jezdil.
Nějaké změny v TP kvůli jedné napolo ojeté sadě gum? Jednak nevím o tom, že by to nějak jednoduše šlo, jednak mi to přijde poněkud mimo. Mě vydrží zimáky max dvě sezóny, chápu, že ne každý nadrtí tolik km, tak máte dvě možnosti :
1) dojezdíte gumy i když rozměrově neodpovídají (byť jde o minimální rozdíl)
2) prodáte je a koupíte si správný rozměr.
Pneumatiky jsem koupil loni na jaře v akci, byl to dobrý kup. A podle toho, kolik jezdím, tak vydrží asi 5 roků (mám dvoje ráfky, tak je nepřezouvám ale jen měním kola).
Že se takto nesmí jezdit mě původně ani nenapadlo, když všechno, kromě té výšky je dodržené. Minlý týden vyšel na Seznam.cz článek, co nás letos čeká na technicé a tam to bylo uvedené.
Nevím jak kdo ,ale hned tvrdit že je nezpůsobilé? Jste si tím jistý že daný vůz nebyl homologován i pro jiné rozměry pneu?Já byl donedávna přesvědčen že jedno zmých aut je homolkopgováno jen s pneu 175/70R14 a 185/65R14 ale i přesto,že v tp mám jen tyto dva rozměry,jsem mzjistil že většina má ne 14" disky a pneu ale dokonce 15" disky a pneu o rozměru 185/60r15 a 195/55R15! Takže i když je nemám v TP logicky auto nemůže být nezpůsobilé provozu!
Problém ale být může nejen s PČR (mohopu kdykoliv na místě při běžné kontrole zjistit data Vašeho auta z ORV,ale ruku na srdce -kolikrát Vás zastavili a kontrolovali pneu-zejména rozměr ) ale hlavně může být problém s plněním pojistné události-poj. se snaží vždy krátit plnění,ale když zjistí jiné pneu tak o to víc se snaží.Ale pak musí prokázat příčinnou souvislost Pneu VS DN! což je běh na docela dlouho trať a ten kdo se umí bránit tak jej neo... tuplem! Osobně toto neřeším a jezdím na jiných pneu ,pže dnes vím,že i když já je nemám v ORV,tak existuje spousta dalších osob,které je u daného modelu a motorizace mají!
Jinak na technickou si půjčuji ty co jsou v ORV,takže není problém!
myslim ze nikoho zajimat nebude co ma nekdo jiny na stejnem aute, pripadne ve svem technicaku
ted sem daval na auto sirsi kola a delal sem kolecko typovy list- stk - dopravka, zapsani do technicaku,, sem si jisty ze treba pri kontrole by mi bylo tak nejak k nicemu kdybych rekl, vite soused ma stejne auto a taky tam ma ty kola
A já to tvrzení že soused to má tak je to OK napsal? Asi tedy nechápete psaný text!Já psal že i když má auto pneu co nejsou psaný v ORV . že musí být nutně nezpůsobilé. Jinak je to na každém z nás jak se poté umí bránit.Já myslím že to umím a proto mám gumy nepsané ve svém ORV ale přesto schválené na tomto typu auta!
Když jste tak chytrý tak mi vysvětlete jak je možný že v ČR má auto v ORV jeden dva rozměry kol a pneu kdežto druhé registrované krapet jinde má pneu v ORV od 145/8R13 po 205/40R16 přes 166,175...
1.4 benzin 70kw má v TP jako hlavní 5.5J X 14 ET 46; 175/65 R14 82 T
a jako variabilní 6.0J x 15 ET 46; 195/50 R15 82 H 6.5J x 16 ET 46; 6.5J x 16 ET 46; 205/45 R16 83 H 6.0J x 15 ET 46; 185/55 R15 M+S 82 T 7.0J x 17 ET 45; 195/40 R17 83 H; 205/40 R17 83 H
na nouzové dojetí T 115/70 R15 90 M na ráfku 4.0Tx15 ET 46 nebo 3.5Jx15 ET 46 nebo 3.5Bx15 ET 40.
bůhvíkdo ten techničák vystavil, může a nemusí to být úplné, výrobce může a nemusí mít scvháleny i další rozměry pneu ale tento dobrý kup může také skončit zkrácením technické prohlídky na 30 dnů a pak se bude muset opět dobře koupit to co tam skutečně patří
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.