Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
začala jsem si dělat autoškolu, ale mám problém... Nedosáhnu na konec pedálu... Pedal sice zmáčknu, ale nedošlápnu ho ke konci jeho chodu.
Sedačku mám samozřejmě úplně vepředu, zvedlou co to jde a dokonce i trochu vyklopenou směrem k volantu, ale i tak nedokážu sešlápnout pedál až na konec jeho chodu... Co s tím?
Dodávám, že měřím 162cm
Měřím 156cm, na pedály dosáhnu i ve velkém Passatu, Tranzitu, dokonce i náklaďáku nad 3,5t. Když jsem dělala autoškolu, dávala jsem si polštář pod zadek i do prťavé Felicie! Protože jsem měla pocit, že nevidím. Problém začátečníků je, že mají pocit, že musí vidět na konec kapoty. Nemusí, nemusí z kapoty auta vidět vůbec nic. Je to sice příjemné, ale není to nutné. Takže si sedačku zas dejte pěkně dolů, abyste na pedály pohodlně dosáhla.
Mě spíš překvapuje, že Vám sedačku v autě nepomohl nastavit instruktor. Od toho tam přeci je, aby vysvětlil jak si nastavit sedačku co a jak seřidit aby jízda byla bezpečná. Že by nebylo možné seřídit správný posez pro osobu měřící 162 cm je nesmysl, jen se mu s tím asi nechtělo zabývat.
Udělejte jak Vám radí "pb" seřiďte si sedačku tak, abyste došlápla pedály, viděla dobře na vozovku (tu kapotu opravdu nemusíte vidět) a do zrcátek. Vím, že je to teď těžké když se učíte, ale stejně to časem dostanete do ruky a budete vědět kde Vám začíná a končí auto aniž byste to musela vidět na vlastní oči.
S tím polštářkem je to jedna z možností pokud Vám to pomůže, ale zhoršuje to "komunikaci" mezi autem a Vaším zadkem - to si nedělám legraci, člověk opravdu zadkem a zády vnímá chování auta. Např. když jde vůz do smyku poznáte to zadkem dřív, než oči zaregistují pohyb do strany Ale v autoškole si s tím nemusíte lámat hlavu.
Chce to hlavně klid, poslouchat rady instruktora a nenervovat se, když se občas nezadaří. Každý jednou začínal Takže držím palce až to úspěšně zvládnete.
No..jde o to, kolik cm Vám k došlápnutí pedálu chybí..
Dva, tři cm asi půjdou vyřešit silnější podrážkou mohutnějších bot..
Více cm možná jen podložením zad nějakým polštářkem..(ale to samozřejmě není ideální..).
A případně dělat autoškolu v jiném typu vozidla..
Včera jsem seděl v Dacii Sandero..to je dílo.., tam jsem nevěděl jak si nastavit sedačku. aby se sedělo alespoň trochu pohodlně, ale to bych spíše opačný problém než máte Vy (mám 182cm).
162 cm nedošlápne pedál - to je divný. Máš sedačku opravdu vepředu? Nešlapeš na pedál patou? (Pak chybí pohyb v kotníku dopředu a ubere to tak 10 cm...). Pár cm jde dohonit silnější podrážkou nebo ten polštářek za zádama (na sedadle budeš víc vepředu). Ale abys nedošlápla je opravdu divný, to bys musela mít extrémně krátký nohy... A poradit by ti měl hlavně instruktor, od toho tam je.
To je divné, protože auta by měla být dělána tak, aby je mohla řídit osoba od 150cm výšky. Možná si zkuste dát sedačku spíš níž, protože jejím zvedáním ji od pedálů oddalujete. Samozřejmě to musí být jen o tolik, abyste z auta měla ještě dostatečný výhled. Jiným řešením jsou boty na platformě, ale to by vás asi v autoškole hnali .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.