Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prošla dálniční známka mimo dálnici

Od: honda* odpovědí: 18 změna:
Je sankce za to, ze jsem jel autem s prošlou dálniční známkou, nejel jsem po dálnici. Nikdo mě nekontroloval.
Dík

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

potemkin
hodnocení

5x

Když tě nikdo nekontroloval, kdo by ti měl dát sankci?

Jinak osobně znám případ kdy za prošlou znamku mimo dalnici dostal řidič pokutu.

hodnocení

5x
Při kontrole opravdu hrozí postih a je jedno zda-li v Kotěhůlkách nebo v Horní Dolní.je povinnost ji po projití odstranit (tj po 31.lednu každého roku.teda roční týdenní a měsíční také ihned po vypršení!)

mathew
hodnocení

1x

Jelikož nemáš řidičský průkaz tak nějaká známka tě vůbec nemusí zajímat*smich*

hodnocení

1x

Není žalobce..., není soudce...

Za neslepení neplatné známky je pokuta a znám člověka co platil cca 1500Kč (maximální výše pokuty je cca 2000Kč)

hodnocení

1x

Ano, je to porušení předpisu, sankce až 5000Kč na místě. Ale jen za předpokladu, že Vás zastaví kontrolní orgán a zjistí přestupek.

5000,- není za neslepenou známku, ale za jízdu bez známky v podobě blokové pokuty...

Možná špatně studuji

2) Řidič vozidla v systému časového zpoplatnění se dopustí přestupku tím, že v rozporu s § 21e

a) užije vozidlo v systému časového zpoplatnění, aniž by byl uhrazen časový poplatek,

b) nepřilepí prováděcím předpisem určený díl kupónu prokazujícího úhradu časového poplatku v odpovídající hodnotě celou plochou na viditelném místě ve vozidle,

c) nevyznačí údaj o registrační značce vozidla na kupónu prokazujícím úhradu časového poplatku,

d) nepředloží na požádání policisty nebo celníka díl kupónu, kterým se prokazuje úhrada časového poplatku, nebo

e) neodstraní díl kupónu prokazující úhradu časového poplatku z viditelného místa ve vozidle bez zbytečného odkladu po skončení platnosti tohoto kupónu

(7) Za přestupek lze uložit pokutu

e) příkazem na místě do 5000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavců 2 a 3,

zdroj: Zákon č. 13/1997 Sb.

hiawata, jak to tedy je, máte lepší info?

Děkuji

barbakan*
hodnocení

1x

Jel jsem po okresce, stavěn hlídkou, která si všimla neplatné dálniční známky, byl jsem upozorněn na její odstranění. Spolujezdec vzápětí nehtem odloupl známku, hlídka zasalutovala a já mohl pokračovat v jízdě. Toliko z praxe.

martin*
hodnocení

1x
Panove - jste vsichni mimo... Resp asi neumite poradne cist.
Řidič vozidla v systému časového zpoplatnění se dopustí přestupku tím, že v rozporu s § 21e... Neodstrani ... Bla bla bla...
Dulezite jsou ta slovicka "V SYSTEMU CASOVEHO ZPOPLATNENI". TO ZNAMENA tam, kde je silnice dle zakona zpoplatnena. Pokud Vas tedy chce nekdo sankcionovat mimo system casoveho zpoplatneni, resp. mimo dalnici, tak to jednoduse nejde a musi zacit stourat v tom, jestli mate nerezove nuzky v lekarnicce... A pokud by me nekdo chtel kvuli tomu vyhodit z technicky, tak jedine, ze by stanice technicke kontroly byla primo na dalnicnim telese.
Ono to chce cist cele zneni celeho paragrafu, nikolov jen jednoho bodu.

Martine,

Vy si vykládáte systém jako dálnici. Já s Vámi nesouhlasím, ale to je jedno.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

neplatna dalnicni znamka nema na okne co delat, je to zavada i na stk

xaver

A co platná dálniční známka sousedního státu? Na našich dálnicích je neplatná, odstranit?

jurajjuraj*

to ze je zahranicni neplatna u nas neznamena ze tam byt nemuze

neodstraní díl kupónu prokazující úhradu časového poplatku z viditelného místa ve vozidle bez zbytečného odkladu po skončení platnosti tohoto kupónu

martin*
hodnocení

0x
Toto jsem kdysi u jedne kontroly pouzil. Policajt rikal cosi o 5000 pokute.. Argumemtoval jsem tim, ze, nejsem v systemu casoveho zpoplatneni, tudiz se na me nemuze vztahovat dany paragraf. Hbite odpovedel, ze mi stara dalnicni znamka brani ve vyhledu a ze za to mohou byt az dva tisice. Na otazku, jakym zpusobem brani ve vyhledu neplatna dalnicni znamka ve srovnani s platnou jiz nedokazal racionalne odpovedet. Chapu ale vetsinu lidi. Nechteji si delat neprijemnosti kvuli strzeni znamky. Ono se na kazdem aute da neco vystourat. Kdyz ale mate vse naprosto v poradku, tak je docela legracni pozorovat reakce policisty, ktery vlastne poradne nezna to, za co Vas chce flastrovat :-D Kontrola musi byt. Na chudy lid musi byt prisnost, kdyz neco poseru, tak si za to ponesu nasledky, ale pokud zakon jasne rika neco a pak mi nekdo bude tvrdit opak jen proto, ze nezna literu zakona...

Hlavně že Vy víte že ji nemusíte odstranit ale přesto se pletete!Nahoře máte jasně uvedeno že máte povinnost ji odtranit!

martin*
Ano, ale povinnost k odstraneni znamky, ktera pozbyla platnosti se na ridice vztahuje pouze v systemu casove zpoplatneni = na dalnici. Mimo dalnici se na ridice nevztahuje ust. paragrafu 42a odst. 2 pism
. e) zak. c. 13/1997 Sb., ve zneni pozdejsich predpisu. Tudiz muze mit propadlych znamek kolik chce. Musel by s propadlou znamkou najet na placeny usek a v tom pripade by se na neho vztahovalo poruseni ust. o neodstraneni stareho dalnicniho kuponu.
V odstavci e) je psano, ze mam povinnost odstranit... ale o kousek vyse se pise pouze o systemu casoveho zpoplatneni. Ctete cely odstavec, resp. cely paragraf! Nikoliv jen jedno pismeno. Zakony jsou spatne napsane. Je spousta takovych mylnych vykladu a kdo je necte pozorne, snadno se splete. Nic ve zlem a hezky vecer :)
martin*
Ale je to kazdyho boj. At si kazdej dela co chce. Kdo ma obcansku je svepravnej a at se haji sam... Nebo at si necha na hlavu kalet od jinejch. Jak jsem napsal vyse. Pokud neco pi.d.e.lam, tak za to ochotne ponesu dusledky. Ale v tomhle smeru za propadlou dalnicku mimo dalnici nemuzu dostat pokutu podle ust. par. 42a... V protikurackem zakone je take psano, ze se nesmi kourit pod pokutou bla bla bla... Ale vyse jsou jasne specifikovana mista, kde se kourit nesmi. A za koureni treba v parku nemuzu byt pokutovan dle protikurackeho zakona, kdyz je v nem uvedeno , ze se nesmi kourit v restauraci... Ano, muze me pak vypalit flastr za to, ze odhodim vajgl na zem, ale to uz je jiny pribeh :) hezky vecer ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]