Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
mám Lagunu 2.0i combi, r.v. 96 a už delší dobu mám problémy s motorem, konkrétně když má kolem 2tis. otáček a mám zařazenou trojku, čtyřku nebo pětku a snažím se zrychlit, tak auto cuká, motor má nedostatečný výkon. Při cca 2300 otáčkách a víc se chová normálně, jen trochu udušeně.
Zjistil jsem, že nejede 2. válec. Když jsem z něj sundal kábel, tak se výkon motoru nezměnil. Svíčka na 2.válci nedávala jiskru, tak jsem vyměnil všechny svíčky, ale nepomohlo to, vyměnil jsem kabely a taky to nepomohlo. Tak jsem vyměnil i cívku na 2.váci, jiskru to již háže, výkon se zlepšil, ale jen částečně. Auto pořád cuká.
K tomu ještě mi začala svítit kontrolka, že je v nepořádku elektrika. Tak jsem jel do značkového servisu aby mi udělai diagnostiku. Tam mi řekli, že 2.válec má nižší tlak, než ostatní válce a že ten tlak musí někde unikat. Navíc jim to ukázalo, že na 2.válec nejde implulz na vstřikování. Ale zjistili, že vstřikování i kabely k němu jsou OK, ale že je možná problém s řídící jednotkou. Jak ale hýbali s káblama, tak ten problém s jednotkou zmizel.
Tak nevím, co s tím mám dělat, vlézt do motoru a zjistit, kudy uniká ten tlak na 2. válci nebo zkusit vyměnit tu řídící jednotku? Fakt nevím...
Nedokážete poradit?
Díky za odpověď. Olej se neztrácí, ani motor nekouří. Projevuje se to skutečně jenom v nízkých otáčkách a při vyšších rychl. stupních a když se snažím akcelerovat. Jinak se chová motor celkem normálně, i drží otáčky při volnoběhu.
Dávat novou řídící jednotku se asi opravdu nevyplatí, to auto má na trhu cenu cca 50 tisíc korun. Ještě jsem slyšel, že se dá koupit řídící jednotka na vrakovišti do cca 5 tisíc, ale otázka je, jak spolehlivé by to bylo.
Jinak je to dobré auto, mám ho 2 roky a je jinak v dobrém stavu, a docela jsem si na něj zvykl.
V nejhorším bych ho i prodal, ale kdo ho koupí, s takovou závadou. Jinak ty ceny originálních náhradních dílů jsou neuvěřitelně vysoké a je to až divné, když to člověk porovná s tím, kolik stojí ojetá auta. Nedávno jsem kupoval originální trubičku k servu řízení, bylo to takové nic a stála 3 tisíce.
V každém případě bych to viděl na rozhození motoru. Že tam nejde vstřikovací impulz, to není pro nic za nic. Je možné, že je vstřikování na druhém válci odstavené právě kvůli malému kompresnímu tlaku (výrobce se tak snaží předejít nevratnému poškození katalyzátoru, v němž by nespálený benzín prohořel). Pokud se neztrácí olej, mohl by být podpálený ventil nebo třeba i taková banální věc, jako prasknuté těsnění pod hlavou motoru.
Rozhodně zatím nedoporučuji výměnu ŘJ bez důkladného ohledání závad v motoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.