Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EKO - poplatek, ČKP

Od: likva* odpovědí: 15 změna:

Přeji dobrý den,

mám dva dotazy.

1) Kupuji auto od člověka, který je držitel průkazu ZTP a vozidlo má na sebe zaregistrované od 01.02.2009.

Jelikož je držitelem ZTP, tak neplatil EKO poplatek. Když od něj auto koupím, budu patit EKO poplatek já? Podle mého právního názoru nikoliv, jelikož jsem již druhým vlastníkem po 1.1.2009. V zákoně o odpadech je napsáno, že se platí při první registraci a toto je přece již druhá registrace.

Jaký je Váš názor, nemáte někdo s výše uvedeným problémem zkušenost?

2) Je třeba platit pov. ručení a popřípadě poplatky ČKP za vozidlo, které je v převodu, stojí na soukromém pozemku a není provozováno na poz. komunikacích? Mám jeden takový vrak, který mi stojí na zahradě již od roku 2007. Je to defakto již jen hromada plechu. Hrozí mi něco, když vozidlo neprovozuji?

Děkuji všem za odpovědi.

S pozdravem

Likva

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.

1.)Dle mého názoru nebudete platit,ale zda je to názor úředníka nevím.

2.)Sankce vám hrozí,ale ať Vám ČKP prokáže provozování vozidla.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Pokud předchozí vlastník dne 1.2.2009 eko-daň nezaplatitl, zaplatíte jí Vy, je možná že auto bylo v polopřevodu ještě před 1.1.2009 a dotyčný jej na sebe registroval až po nabytí účinnosti zákona, který se na ěnj akle nevztahoval z důvodu, že roces registrace - přeregistrace byl zahájen odhláškou na něj ještě před 1.1.2009. Výjimka, respekticve úleva z placení eko.daně pro ZTP platí až od podzimu, kdy byl zákon novelizován Takže, pokud eko-daň letos zapacena nebyla, zaplatí jí ten, kdo bude na sebe auto registrvoat, nebo přeregistrovávat po 1.1.2009.Takže si nepleťte první registraci s první registrací/přeregistrací po 1.1.2009.

Zda byla nebo nebyla zaplacena zjistíte ve velkém TP, kam se zaplacení eko-daně zapisuje.

Povinné ručení je třeba platit za každé provozované auto, jinak budete obeslán ČKP. Kdyby ale došlo k vymáhání dlužné částky za pojistné, dokazovací povinnost ža auto provozujete by byla ale na ČKP, protože skutečnost, že je auto registrováno v registru vozidel ČR má jen deklaratorní charakter.Pokud se chcetet s ČKP dohadovat o tom, ža je auto na soukromém pozemku a nejezdí, tak do toho...Ať Vám prokáže opak...

ffanda
hodnocení

0x

ad 2) hoši, hoši - asi málo čtete zákony. ČKP podle zákona 168/99 zjišťuje skučečnosti o tom jestli je auto provozováno nebo není z centrální sevidence vozdel. Pokud je v evidenci vozidlo uvedeno jako provozované, tak smůla. Dokazovat, že vozidlo neprovozujete je na vás. Ale to budete mít hodně těžký, protože nějakému tvrzení nemusí nikdo věřit. Já osobně doporučuju odevzdat SPZ do depozita a máte klid.

Mějte se Fanda

jarda2*

Tezko lse vyvozovat fakt, ze je vozidlo provozovano, z toho, ze je v registru - zakon definuje provozovani na VEREJNYCH komunikacich celkem jasne. A soud by se snad mel ridit zakony, i kdyz... Kazdopadne, auto v prevodu nelze dat do depozitu, treba nelze ani udelat uspesnou EK a co potom...

cyril*

To má auto v převodu vyšší emise?

cyril*

Co se dá dělat,jsme lidé různí. Někdo čte zákony málo nebo vůbec a někdo zas moc a stejně si je vykládá po svém,což nemusí vždy znamenat,že správně. Pokud chce soudruh Hradec v ČKP od někoho peníze za pojistné nebo sankce s tím související, musí nejprve doložit,že na ně má nárok,případně,že já jsem byl povinen tak učinit.

Jinak za vozidlo provozované,je považováno i takové,které sice nejezdí,ale má přiděleny RZ a je odstaveno na veřejné komunikaci nebo na jiném veřejně přístupném místě.Je-li toto místo na pozemku soukromém nebo v jiné formě držení je zcela nepodstatné.Soukromé je dnes prakticky vše a doba,kdy vše patřilo všem je již minulostí.

toireasa*

bohužel je to tak, chtěla jsem zrušit povinné ručení na auto, které mi nabourali a bylo nepojízdné(k čemuž jsem měla i papír od pojišťovny, že auto je totálka) stálo mi na zahradě a bohužel v pojišťovně jsem dostala stejnou informaci. Resp. paní mi poradila odevzdat značky do depozita než se situace s "vrakem" vyřeší. Jinak bohužel, pokud je auto v evidenci, riskujete mastnou pokutu od ČKP.

bacik*
hodnocení

0x

Dobrý den, děkuji za dotaz.
V zákoně 168/1999 je uvedeno, že pokud provozovatel/majitel provozuje vozidlo (i když stojí jen v garáži) bez povinného ručení, je povinnen uhradit příspěvek do garančního fondu
. V § 24c, odstavec 4 zákona 168/1999 Sb. se píše, že povinnost uhradit příspěvek nevzniká, pokud je ve lhůtě 30 dní Kanceláři prokázáno, že vozidlo nebylo provozovováno v rozporu s tímto zákonem. V konečném důsledku to znamená, že byste musela prokázat, že auto bylo v daném období pojištěno. Což Vy jste neměla. Dle mého názoru byste měla zaplatit dlužnou částku a příště si ohlídat datum
ukončení povinného ručení.
Takhle mi odpověděla právnička z financí.cz, byla jsem v cizině, skončila mi výpověd povinn.ručení 20.9.09,já jsem se vrátila 3.10. a 4.10 jsem hned dala RZ do depozita a přišla mi pokuta z čkp 1200kč 15dníx70kč+150 manpopl., tak jsem zaplatila,at mám klid, ale jsem teda nasr...
jarda2*

Sorry, ale nic takoveho, ze by mohlo byt provozovano na verejnych komunikacich treba teoreticky moje vozidlo, ktere stoji na vlastni zahrade, nemam k nemu papiry, nema STK, kola ani spoustu dalsich dilu a NENI TEDY ZPUSOBILE k provozu, mi nepripada mozne...

bacik*

Máš odevzdané SPZ? Je vyřazené z evidence? To je důležité vědět, jestli ne, tak je problém.

jarda2*

Doufam, ze problem nebude, aspon ne muj, kazdopadne je system ponekud nejasny... Stav je takovy, ze mam na zahrade auto, k nemu nemam papiry, kupni smlouva je pochybna a firma (sro) ktera je zapsana jako majitel, uz 3x majitele zmenila, auto pouzivam jako sklad palivoveho drivi (dodavka). Predpokladam, ze dle fotodokumentace za posledni 4 roky by nebyl problem dokazat, ze auto neopustilo sve misto... Kazdopadne se s tim neda vubec nic z me strany delat.

cyril*

Nemíchejte do sebe dvě odlišné věci.Jednou je "provozování vozidla" a druhou "stav jeho evidence". ČKP se může domáhat sankcí jedině v případě,že prokáže provozování vozidla bez pojištění. To,že mám odstavené vozidlo,které nepotřebuje pojištění a neodevzdal jsem RZ je věc,kterou by měl řešit odbor dopravy pověřené obce jako přestupek.

ivanaz*
hodnocení

0x

uvedený zákon 168/1999 v § 1 se píše, kdy musí být vozidlo pojištěné.

Můžeme rozebrat tento paragraf?

cyril*

Klidně můžete začít rozebírat. Co Vás konkrétně zajímá?

ivanaz*

cyrile, díky, já ho chápu dobře, ale jen bych ho doporučil těm, kteří nevědí kdy má být vozidlo pojištěno. V několika slovech je to přesně vyjádřeno, a pokud vozidlo stojí v moji garáži, nemusí být pojištěno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]