Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postih střet OA s chodcem

Od: klukconevi odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
na hlavní silnici přecházel chodec (pletl se mezi protojedoucimi vozidly), při projetí levotočivé zatáčky už jsem nemohl dobrzdit a chodce, který přecházel mimo prechod, srazil. Poskytl jsem první pomoc, zavolal záchranku, policii. Chodec žil, odpoledne jsem ho byl navštívit v nemocnici. Kolem 21.30 h ale zemřel. Pan byl senior, 82 let. Nevim, zda zemřel na následky nehody, údajně ale prý na zástavu srdce. To prokáže samozrejme pitva. Moje vozidlo je teď na expertize a ja trnu, co mi hrozí. Vozidlo je ale nové, protokol z rána od dopravní policie potvrdil ok technicky stav. Dopravní policie dále vyšetřila, ze jsem nejel rychle, osvětlený, připoután, brzdil jsem, poskytl první pomoc atd. Svědek nehody vypověděl, ze jsem nemel bohužel šanci střetu zabránit, byl to opravdu mzik. Navíc se pan motal mezi auty.
Mohli byste mi prosím napsat, co me teď bude cekat, pokud opravdu bylo u me vše předpisově a chodec bohužel sel přes frekventovanou hlavní silnici, kde ze zatáčky nevidi, kdy nějaké auto projede? Moc děkuji za odpověď, byl jsem včera i u psycholozky, byla u me potřeba krizová intervence...

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bude s největší pravděpodobností následovat to, aby to policie co nejdříve uzavřela. Jak to bude probíhat, je na fantazii každého zvlášť. Můžu jen doporučit za prvé s nikým o tom nehovořit, s pozůstalými už vůbec, a najít si právníka. Výdaje na něj jsou marginální oproti průseru, do kterého se můžete dostat a který vám může změnit, ba dokonce zničit život. A ještě jedna věc. To, že jsou na vás policajti hodní zase tak nepřeceňujte.

hodnocení

1x
Všechno záleží na tom jak to policajti uzavřou. Předpokládám že vytáhnou oblíbenou frází měl jste předvídat. Nedivil bych se podmínce. Znám případ kdy týpek přejel opilce ležícího v noci na silnici mimo obec, zabil ho a jestli se nepletu tak si šel sednout
doplněno 24.02.18 21:47: Zapomel jsem zmínit, že je dost pravděpodobné, že příbuzní budou chtít z pozůstalosti vytřiskat maximum. Chce to dobrého právníka.
klukconevi
hodnocení

To si nemyslím. Přes zname vim, ze syn nikoho neovlivňuje, věděl, ze se tatínek bohužel na této frekventované silnici casto pohyboval. Navíc tatínek sam potvrdil, ze byl tam, kde nemel. Ja jsem moc rad, ze jsem ho alespoň ještě ten den mohl v nemocnici navštívit, kdy me drzel za ruku a poplacaval, abych si nelámal hlavu. Ze to na to vše dopadlo ještě dobre a ze prechod tam nebyl. Ono celkove je to tam pekne blbě řešeny. Prechod je daleko, chodník u krajnice není, bohužel procpana, který takto přecházel navíc s francouzskou holí to dopadlo takto, neskutečné me to mrzi, svědek nehody mi též rikal, ze bohužel nebyla možnost a pan se tam motal v plnem provozu. Ja vyjel ze zatáčky a už jen brzdil. Mel nastiple žebro a jak upadl, tak i pánev. V noci ale bohužel zemřel... :( prý na tu zástavu srdce.

hodnocení

1x

Nezapomeňte na právníka - ale zkuste i přes "nevinu" komunikovat s pozůstalými, pokud máte možnost. V případě možnosti alespoň projevit soustrast...

Podle popisu jste za nic nemohl, vlastně jste měl smůlu a viníkem byl chodec. Bohužel, zákon to vidí většinou právě naopak a přes jeho porušení předpisů v případě chyby právníka můžete mít zákaz řízení, nařízené finanční vyrovnání v občansko-právním sporu atd.

Nic nepodceňujte. Konzultujte s právníkem každý krok!

ladinpraha*
hodnocení

1x

U tebe nebylo vše předpisově. Řidič je povinen přizpůsobit jízdu ... To znamená jet takovou rychlostí, aby stačil zastavit na vzdálenost, na kterou vidí. Bez ohledu na to, jestli je den nebo noc, sucho nebo náledí.

doplněno 25.02.18 00:00:

Re4zon - argumentuješ špatně. Ten chodec tam odnikud neskočil, on tam prostě šel. Zrovna tak tam mohlo jít, jet či stát cokoli jiného.

hubas*
hodnocení

1x

Zabití z nedbalosti+polehčující okolnosti. Max.podmínka, mizivé nároky na odškodné. Tohle se bohužel může stát každému řidiči. Koukněte na kauzu Weisse...

re4zon
hodnocení

1x
DURAZNE doporucuji najit si dobreho pravnika, jak uz napsalo nekolik dalsich. V zadnem pripade nespolehejte na to, ze policie uzavre vec s tim, ze chyba neni na Vasi strane. Muze to tak byt, ale v dnesni dobe dopravni represe je snaha ridice trestat za kazdou cenu, viz rozsudky z posledni doby. A jednani pozustalych se muze zmenit behem par minut. Tak abyste se pak nedivil.
@ladinpraha Neni problem Vam predvest, ze byste musel s autem jen stat na miste, abyste vyhovel vasemu absurdnimu nazoru. Az vam tupa matka strci kocarek pred auto zpoza zaparkovane dodavky, urcite si budete sypat popel na hlavu za to, ze jste jel krokem.

Policie půjde cestou nejmenšího odporu. Pokud dotyčného řidiče na něčem nachytají, tak to udělají. A že jej k tomu budou směřovat je nanejvýš pravděpodobné. Nejprve s ním budou kámoši, všechno sepíšou a milej řidič, s vědomím, jací jsou policajti kámoši, jim to pod psychickým tlakem posledních událostí samozřejmě v dobré víře podepíše. Pak se nebude stačit divit, až mu to předseda soudu u stání všechno převypráví.

Nemluvit a právníka!

mathew
hodnocení

1x

Mno já tam vidím problém hned v první větě a jestli to bylo v obci tak je to ještě horší, protože tam klidně mohli místo důchodce být děti a u soudu vám to bude patřičně vysvětleno.Nemůžete si totiž jen tak srážet lidi, kteří jsou ve vozovce ještě dřív než je vůbec vidíte a je jedno jestli je tam přechod nebo ne. Předpisově vše rozhodně nebylo, protože jste evidentně jel nepřiměřenou rychlostí(jinak by jste stihl zastavit). To, že se motal mezi auty a zrovna vy jste ho srazil vám taky 2x nepomůže...

Problém je, že zemřel a už vám tedy nijak nepomůže tím, že by vzal vinnu na sebe. Tipoval bych to tedy na podmínku s dobrým právníkem

majsterjoe*
hodnocení

0x

To bude hodně těžké a ty jen musíš doufat že to dopadne jak nejlépe bude možné pro tebe. Chodec přecházel mimo přechod, a byl tam vůbec nějaký přechod? Vše bude záležet na vyšetřování a nikdo ti tady neřekne co se bude dít.

ewqe
hodnocení

0x

Patrně soud. Pořádně se na něj připravte, neni to apriori o spravedlnosti, jde od vygenerování rozsudku a vždy je, co se týče "zahojování", nadržováno tomu slabšímu. Ať už jde o soud muž - žena, firma - zákazník, auto - chodec...

hodnocení

0x
V každým případě je potřeba projevit lítost. Omluva bude u soudu brána v potaz.
Jak dopadne soud nemůže teď nikdo říci.
Právníka si najdi v každým případě.

hodnocení

0x

Připravte se na to, že se Vás policie a státní zástupce budou snažit usvědčit z porušení tohoto § silničního zákona :

§ 18

Rychlost jízdy

(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Vyvinit byste se mohl jedině v případě, že by Vám ten chodec nečekaně skočil ze strany pod auto. On se však motal na silnici mezi auty a tak jste ho musel vidět s určitým předstihem.

danys*
hodnocení

0x

To, že dědek přecházel mimo přechod je blbý, ale počítej, že ty budeš pravděpodobně viník, jelikož jsi nepřizpůsobil rychlost jízdy ... Dědek na to m ponese spoluvinu, takže počítej, že bude soud a pak záleží na soudci. Že bys šel do tepláku a šel si sednout na tvrdo bych se nebál.

majsterjoe*

je někde zakázáno přecházet mimo přechod? nevím jaká je tam situace, ale nedělejme závěry. Nejsme vyšetřovatelé, ani soudci.

jenda2*
hodnocení

0x

Prozatím s právníkem posečkejte až do nějakého úkonu. Teď vám stejně nebude nic platný a budete jen platit. Na řadu přijde, až bude vyhotovený znalecký posudek. Ten máte právo číst, pořizovat si ze všech důkazů výpisky a hlavně nic předem nepodepisujte. To bude ta chvíle pro zásah právníka. Zákon říká kde je místo pro vozidla, kde je místo pro chodce a že nesmí vbíhat před jedoucí vozidla. Vy jste jej vidět nemohl, protože kdyby ano, zastavíte a přivoláte policii. Možná chtěl poškozený spáchat sebevraždu a vaše auto mu připadlo vhodné. Cokoliv.

Závěr tedy je mít domluveného právníka až k důležitím úkonům. Zkuste pojišťovnu:

das.cz/...

Nesouhlasím. Úkony nejsou jen papírování, ale třeba ústní podání vysvětlení na policii. Nebo i ta bezelstná a dobře míněná návštěva pozůstalých, svědecké výpovědi a vůbec všechno, co s případem i nepřímo souvisí. Zde by měl právník dát rady, jak se chovat, co komu ne/vykládat a podobně. Až to bude na papíru a "tady nám to podepiště", tak může být pozdě.

hodnocení

0x

Milý kluku, je smutné, že člověk zemřel. Mnoho lidí Vás zde viní za nehodu. Já určitě ne a jen sdělím, že vše musí vyšetřit policie, pak správní orgán rozhodne, poté je možné odvolání, soud, odvolání atd.

Máte to 50/50 i vinně, páč by bylo třeba slyšet výpověď i dalších, nikoliv jen podežřelého.

S některými souhlasím, že je dobré si najmout zkušeného právníka. Někteří, kteří tvrdí, že řidič musí přizpůsobit a předvídat chci sdělit, že řidič má předvídat, ale jen to může předvídat. Nikoliv co si kdo přeje, aby předvídal. V lese srnu má předvídat, ale ne u školky, kde musí předvídat děti, které zase nepředvídá u lesa.

Už aby se chodilo na pravidelné školení, kde znalci a právníci mnohé vysvětlí.

jorynocyvy

Pokud bude po vyšetření policií věc předána správnímu orgánu, tak by to bylo pro tazatele obrovské štěstí.

V tomto případě dle popisu situace si myslím, že policie i státní zástupce posunou případ před soud, jako těžké ublížení z nedbalosti. Čekal bych podmíněný trest.

Andělíčku, třeba máte pravdu, ale již na počátku může dobrý právník dosáhnout toho, že viník bude chodec. Vše je o znalcích, a právnících, vůbec ne o pravdě.

Opravdu zemřel chodec po nehodě vinou srážky s vozidlem?

Vypadá to tak, že se polekal jedoucího auta, klepla ho pepka a už mrtvého ho tazatel přejel*uf*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]