Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to má udělat senior s průměrným důchodem

Od: polasek odpovědí: 17 změna:

Jak má postupovat senior, bez přivýdělku s průměrným důchodem, aby si koupil nový automobil a měl na jeho provoz? Bydlí na vesnici, má zdravotní problémy a potřebuje jezdit k lékaři a na nákupy do města. Na vesnici není žádná prodejna potravin. Nové auto proto, aby použité auto nemusel pořád opravovat. My senioři jsme v Evropě a prožíváme důstojné stáří.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

6x

Jednoduše, nemůže mít nový automobil. To není nic neobvyklého. Každý si může pořídit to, na co má. Na co nemá, to nemůže mít.

Myslíte si, že dnešní mladí si mohou pořídit bydlení? Nemohou. Tak to jste na to mnohem lépe !

hfdd
hodnocení

6x
No a jak to mám udělat já, jsem pracující, nemám vlastní bydlení, ani peníze na nové auto. Vlastně na žádné auto, protože šetřím na bydlení. My pracující jsme v Evropě a prožíváme důstojný život

hodnocení

5x
U nás na vesnici jezdí důchodci taxíkem. Mají na to nějakou spesl taxu a vyjde to na směšné peníze.

rv*
hodnocení

4x

Prodá dům, jde do nájemního bydlení + koupí si krásné nové auto. Nemusí se starat o údržbu domu a má více času věnovat se svému zdraví.

hodnocení

4x

A to jako myslíte, že důstojné stáři v Evropě je podmíněné pořízením nového auta? Tak buď na nové auto máte naspořeno za léta dřiny, která jste absolvoval před důchodem, nebo nemáte - a koupíte ojetinu. Což rozhodně nemusí být špatná volba, nová auta jsou vybyveny takovými eurokurvítky, že jejiich provoz se může poměrně hodně prodražit - třeba DPF, dvojhmoty a pod...

Nebo jiinak nahlíženo - kupuji si věci, na které mám.

hodnocení

3x

Důchodce se zdravotními problémy nikdy neví, jak dlouho bude moci jezdit - pak bude pořád na vesnici, s novým autem ve stodole, ale bez peněz.

dane
hodnocení

3x

Prodat dům, koupit si byt na okraji města, tam kde jezdí MHD, kde si v poho může nakoupit a dostat se k lékaři. A auto nepotřebuje. Na MHD i na vlak i autobus si vyřídit průkazy se slevou a místo benzínu si koupí jízdenku a frrr na výlety.

Kdo v důchodu nemá zdravotní problémy? Kdyby problémy byly moc velké, dostane ZTP a příspěvek na auto.

cl
hodnocení

2x

úplně normálně - jako mladá rodina s dětma.

xenofob
hodnocení

2x

ať odjede do německa a tam at tvrdí že je somálec, dostane sociální dávky 800 éček a koupí si co potřebuje

na důstojné dávky evropané nemají nárok, pouze arabové a afričané

hoststary*
hodnocení

2x

Musí počítat s tím, že se budou ceny všeho zvyšovat víc, než mu poroste důchod, a že bude muset podle toho hospodařit a že se mu životní úspory budou snižovat jak množstvím peněz, tak inflací.

Pokud chce auto, ví, že levnější je již ojeté, od velmi dobře známého původního majitele, nejlépe od dětí, které si koupí novější a mohou taťkovi prodat své starší auto, které mu ještě bude stačit na pojížky a přesto v něm neuotopí své úspory za opravy.

Nebo pokud má na nové auto, tyto peníze nákupem ze svých úspor prostě definitivně odečte, protože už auto za tuto cenu nikdy neprodá, naopak ho bude stát další peníze za provoz, poplatky a čím bude starší, tak z čím dál dražší servis a opravy.

Musí počítat s tím, že se postupně přestane na silnicích cítit bezpečný, nebo že pozná, že už nemá schopnosti bezpečně řídit, nebo vůbec se pohybovat a že bude závislý na dopravě a dovozu nákupu od jiných. Jedoho dne zůstane doma a bude řešit kdo ho odveze na polikliniku, na úřad nebo kdo mu přiveze nákup. Jednoho dne to přijde.

hodnocení

1x

K lékaři vozí seniory DZS.Na nákupy jsou v některých městech "důchodcovské"linky nejen MHD ale i linkové busy kdy tito jezdí zadarmo na nákupy do tesca,kaufu nebo globusu.

matesj
Přesné podmínky pro Frantu Poláška z Rejchartic...i tam jezdí autobus,ale jen dvakrát za den.

Já to napsal jako ekvivalent ke vlastnímu autu ne jako urážku důchodců-nakonec otec před lety nemaje auto jezdil dokonce na dialýzu do okresní nemocnice (asi 6km)na kole,tedy do té doby než to lékař na dialýze zjistil a vynadal mu.od té doby jezdil s DZS.Je spousta důchodců co jinou volbu než DZS nemají .

hodnocení

0x

Nekoupí si nové auto, ale zánovní - cena auta jde po koupi rychle dolů. Spojí cesty k lékaři s nákupy, aby nemusel zbytečně vícekrát (nakupuju 1x týdně, příp. 1x za 2 týdny). Dobře si promyslí, jestli to, co chce, opravdu potřebuje. Nakupuju především v akci, pochopitelně s rozmyslem.

Možná by bylo i dobré se domluvit se sousedem (sousedy), aby jezdili společně... Záleží na podmínkách, které máte.

Hm, mám tu výhodu, že se 3 dětmi jsem se musela "držet zkrátka" vlastně celou dobu až do důchodu a jsem zvyklá. Když dostudoval nejmladší, tak jsem dostala výpověď (vlastně než dostudoval) - byla bych byla ráda dělala "jenom na sebe" aspoň rok, dva.

au1
hodnocení

0x
jej,no,mladej ekonomicky aktivni clovek,16 let v pracovnim procesu,jezdi do zamestnani,ve kterym travi 9 hodin denne,21 let starym autem,a splaci 2milionovou hypoteku za byt. Jak to ma udelat,aby si mohl vozit pozadi novym autem?

rexik
hodnocení

0x

Z průměrného platu si nové auto nekoupíte /jestli nemáte nějaké jiné úspory/. Nepíšete jestli máte děti, že by vám pomohly s tím odvozem do města na nákupy, k lékaři. Když není jiná možnost, tak pořídit si aspoň něco ojetého, lepší něco něžli nic.

Když máte odvahu řídit auto, budete na tom ještě docela dobře,jděte do toho a pořiďte si něco staršího, nemusí to přece být až úplně starý pekáč.

qwert
hodnocení

0x
Tak například by mohl sáhnout do peněz, které si před odchodem do důchodu našetřil, a z nich si auto koupit. Nebo by mohl slevit ze svých nároků a buď si koupit levné nové auto, nebo koupit auto staré, i s rizikem, že ho bude muset pořád opravovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]