Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vozu

Od: pracka odpovědí: 6 změna:

Prodávám svoje auto a chtěl bych se zeptat jak nejideálněji ho prodat bez komplikací?

Upředostnil bych prodej na základě zájmu kupujícího, sepsat kup.smlouvu s novým majitelem,zajet na evidenční kontrolu, a rovnou odhlásit prodávané auto na něj a zároveň aby si koupené auto nahlásil na sebe, lze to takto? Pak co nejdřív aby si on udělal na koupené auto zákk.poj. a já ho pak co nejdřív zrušil...

- jak na kupní smlouvu? Lze d ní dodat cokoliv, i klauzili o tom, že prodávám auto i s vady, ale nebyl jsem pustihnutelný dle smlouvy v situaci že kupující pozdeji najde nějaky problem s technickým stavem aj.

- jak na evidenční kontrolu? nebude problém, když auto nebude uplne ok? (něcose jim nebude zdát), stk plati do 8/2018

- jak na přepis vozu? Jakto tam trvá, lze se nejak předpřipravit a papíry nekde o přepisu převyplnit, daji se formuláře najít na nettu?

- jak se znackami? Kupujicí je z jiného kraje?

Díky za info

doplněno 17.02.18 16:38:

A když by to bylo na plnou moc, tak by to znamenalo a obnášelo?

Plnou moc ověřit na poště? kupujcí si na nově koupené auto udělá pojistku a zajede na evidenčku, případně 1.na evidenčku a pak udělat pojistku? Pak snovou evidenčkou, pojistkou a uředně ověřenou plnou mocí na úřad odhlasit prodávajícího a zapsat nového provozovatele?

Prodávající prakticky:

- jen podepíše kupní smlouvu s prodávajícím

- zajde s kupujícím n cekpoint uredne overit plnou moc

Jak to bude s malym a velkym TP? Prodávající predá kupujícímu hned při prodeji? Případně se zelnou kartou?

Diky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

tak jak to popisuješ je idealní stav.. evidenčky se neboj.. kontrolujou jen všechny udaje, maximalně aby ti seděly pneu s TP... tento model je ideální, možná i to povinné by si mohl před příchodem na magistrat zajistit a bylo by to top.. ale co já jsem zažil tak je docela problém vše sladit časově.. hodně lidí to chce řešit přes víkendy, protože v tydnu musejí pracovat.. v takovém případě se to trochu komplikuje,, kupních smluv je na internetu mraky.. čím víc tam bude informací, tím lip pro tebe.. idealně tam vypsat všechny závady, o kterých víš.. papíry někde najdeš na netu, jinak doporučuju se na úřadě objednat na hodinu, pokud je to možné.. značky zůstanou staré.. pokud by chtěl nové musí si je uhradit..ale ted si nejsem jistý jestli je nemění jen z důvodu poškození.. to by se pak musel přeptat..

pracka
hodnocení

Tak jedine napsat plnou moc a uredne ji overit na postě, když už by byl problem se sladením při prodeji a pak doufat, že si to nový majitel dolásí sám, ale radsi bych u přepisu byl s novým majitelem vozu

hodnocení

2x

Pokud spěcháte na peníze, hoďte to do Áček, dostanete sice jen 2/3 skutečné hodnoty, ale zato hned. Soukromý prodej se často táhne měsíce. Mám teď desáté auto, znám to. Záleží vždycky na popularitě dané značky/modelu.

Vzor kupní smlouvy si můžete najít na netu. Je vhodné do ní uvést nedostatky vozidla a také že kupující zbavuje prodávající odpovědnosti za případné skryté vady, o kterých prodávají nevěděl.

Na evidenční kontrole se ověřuje číslo kastle (VIN), číslo motoru, barva auta, někdy řeší i správné gumy a kola.

Doba na úřadě závisí samozřejmě hlavně na počtu lidí před vámi. Já tam nikdy nestrávil víc jak hodinu. Vyplnění formuláře trvá 5 minut. Značky už se dnes nemění, stejně tak přepis je možný uskutečnit kdekoliv.

Auto při přepisu musí být pojištěno - stačí vaše zelená karta, ale doporučuji, aby si kupující ještě před přepisem udělal vlastní pojistku. Vaši pak zrušíte - na pojišťovně prokážete prodej vozidla kupní smlouvou.

doplněno 17.02.18 17:03:

Já bych nějakou plnou moc vůbec neřešil. Lepší je být u všeho osobně. Když už je teď možné provést přepis na libovolném úřadě, tak to přece není žádný problém?

Prostě kupující přijede, projede se, pokud si plácnete, předá peníze, zajedete na evidenčku, tam, pokud je proprosí, si bude moci vlézt i pod auto.

Následně se domluvíte, jestli mu zatím dáte svoji zelenou kartu nebo jestli si udělá vlastní pojistku hned.

Pak půjdete na úřad, předložíte doklad z evidenčky, zelenou kartu, oba techničáky, zaplatíte poplatek a kupující rovnou odjíždí s novým malým a upraveným velkým TP. Nakonec si zajdete zrušit svoje povinné ručení a tím to pro vás končí.

hodnocení

2x

Jak na kupní smlouvu-ta vůbec nemusí být písemně ale pro vlastní klid ji sepsat spolu se zápisem skutečného technického stavu!Pak je neskonale lepší ochrana než nějaká oblíbená a nic neříkající formule "byl seznámen se stavem auta"!

Při evidneční kontrole se kontroluje auto dle názvu EVIDENČNĚ,tzn zda-li odpovídá auto ORV . Např kontrolují se identifikátory vozidla-VIN, typ motoru, ABS,počet sedaček,nebo rozměr pneu a disků ,atd.Nekontroluje se zda-li třeba nebrzdí ruční brzda.

Jak na přepis -nejlepší je oba dva-prodejce a kupující s doklady se sejdou na příslušném odboru a společně podají žádost ZÁPIS ZMĚNY ,k tomu přiloží ORV-oba díly,doklad o pijištění ... -ZK,protokol o EvK nebo z celé Technické,osobní doklady obou (OP) (nebo případně ověřené PM obou...)+800kč na psr.poplatek a eventuálně ještě 3000-5000-10 000kč eko. Po ukončení procesu na úřadu již pak nemáte auto a ani doklady od auta a kupující má doklady od auta, a auto ale Vy pak máte peníze za utrženou Kupní cenu.

Takto bez plných mocí je to pro oba ta nejlepší varianta při koupi a prodeji auta. Jinak ZK při zápisu může být na kohokoliv ale dp. raději na kupce! naposledy co jsem jednal ma odboru dopravy u nás,i s čekáním až přijdu na řadu,jsem tam byl asi 1,5hodiny. ale lze to urychlit a dopředu se elketronicky na určitý čas objednat.

pracka
hodnocení

Ok díky všem za reakce, nyní jsem nabit informacemi a nějak se zařídím.

hodnocení

0x

Kolegové již napsali postup. Jen varuji před plnou mocí. To opravdu nedělejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]