Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jaký na to máte prosím Vás názor Vy? Vedeme s manželem spory, zda koupit nové nebo ojeté auto. Bydlíme na vesnici – cca 5 km od práce, školy, kroužků, obchodů, zábavy, takže auto prostě potřebujeme. Navíc jsme docela aktivní rodina, takže rádi výletujeme .
Cca před 1,5 rokem nám naše staré auto dosloužilo, takže jsme si koupili jiné. Koupili jsme auto z roku 2005, najeto cca 170 000 km a dali jsme za něj 60 tis. Kč. Na pohled bylo velice hezké, před námi ho měl důchodce. Půl roku jsme jezdili bez problémů, ale pak se začaly objevovat různé problémy. Teď je to tak, že auto je s nějakou závadou každý měsíc v servise (závady Vám nepopíšu, protože tomu nerozumím – něco s filtrem, který se stále ucpává – auto je na naftu). Takže od té doby, co toto auto máme, jsme do něj dali celkem tak 30 tis. Kč za opravy). Poslední doporučení ze servisu je – se toho krámu zbavit. Takže se rozhlížíme po něčem jiném. Po těchto zkušenostech jsem pro koupit auto nové v cenové relaci 300 tis. Kč – v nějaké základní výbavě, ale dle mého budeme mít jistotu, že nám nějakou dobu bude spolehlivě sloužit . Manžel argumentuje tím, že v této ceně se mu žádné auto nelíbí a dražší si nemůžeme dovolit. Chce za tuto cenu koupit nějaké ojeté auto, které se mu bude líbit.
Já si teda myslím, že o krásu auta nejde, že potřebujeme hlavně jezdit. To naše auto, které máme teď, je na pohled velice hezké, ale můžeme se na něj tak akorát koukat (vypadá dobře, ale nejede). Když koupíme zase staré auto, mám obavu, že po roce budeme zase ve stejné situaci. Za mě tedy – klidně ošklivé, ale hlavně ať jezdí!
Co myslíte Vy?
Nerad bych, aby to vyznělo nějak špatně, ale tuhle i20 bych přenechal důchodcům na dojíždění do obchoďáku a pro rodinu bych pořídil něco trošku lepšího. Ta 1.2 je s naloženým autem spíš za trest. Osobně bych volil Fabia s TSi, která se dá kolem 300 tis. nakonfigurovat v docela slušné výbavě a hlavně pojede, když to člověk potřebuje. Osobně jsem kupoval dva a půl roku zpět F III Combi Style s 1.2 TSi a docela slušnou příplatkovou výbavou kolem 333 tis. po slevě.
Nafta je na couračky nevhodná, obzvlášť s DPF filtrem... = prodat dokud slušně jezdí, nic neinvestovat
Nové vyjde dráž, ale je to nové a pokud ho nezboříte tak vydrží... Asi nejlepšé poměr výkon - cena má Dacia - Logan, Dokker, pro normální rodinku velikost tak akorát.. Motor benzín 1,6 atmosféru, je to líná mrcha ale jezdit se s tim dá slušně, spolehlivý motor.. Starší technika = málo kurvítek.
Z ojetých - např. kupoval jsem kombík Focus před 5 lety za 50k, dalších 60k stálo komplet udržování včetně pojistek, pneu atd. Nové to stálo půl milionu = můžu to zopakovat 4x a budu teprve na nákupce za nové.. Slušná Dacia je za 300k + dalších 100k náklady = 4x Focus. Když to zdechne tak vezmu další, když zdechne nové tak jsem v mínusu už o hodně...
Finančně je lepší koupit ojeté, ale je potřeba umět vybírat..
Dobrý den, myslím si, že rozhodnete Vy jako manželka - auto bude nové, bude jezdit a nebude tak hezké. Auto je pro rodinu spotřební věc, která má sloužit (krása je kvůli sousedům) . Zdravím!
krtek66 - jo, kdo v rodině nosí kalhoty, tak ten tam také rozhoduje . Už je 21. století.
Určitě bych jako manžel dobrovolně investoval desítky a stovky tisíc do něčeho co se mi nelibí jen proto, že si to manželka vymrčela! Spotřební věc jsou rohlíky a a ponožky, ne auto. Auto je pro běžného smrtelníka investice na x let. Odjakživa platilo, že auto vybírá chlap, protože u něj se předpokládá, že technice a autům rozumí víc jak žena. Na ženskou zbyde pouze potom výběr barvy, aby měla taky potom pocit důležitosti a možnost něco ovlivnit. Pokud se tazatelka nemůže dohodnout jestli nové nebo ojeté nevhodnější volba pro ni budou tzn. "roční" nebo "referenční" vozy. Jsou to auta rok až 2 stará s nájezdem do 30tis km, které sloužily na nějaké akci např. jako reklama nebo jsou to auta, které si koupi majetnější lidé a prodali je, protože se jim nelíbílo a koupili si jiné.
to, že jezdí 5km vím, ale také dopsali, že jezdí na výlety. A ty nejsou asi v okruhu 10km. Takže pokud jezdí každý víkend tak to už se nasčítá. Na druhou stranu pokud si koupím naftu se 170tis km a divím se, že je to kasička na peníze, tak to je taky špatně. To pak není o tom jestli rozumí jeden nebo druhej autům, to už je o rozumu (popř.naivitě) a důvěřivosti lidí. V takovém případě měli nechat auto před koupí prohlédnout v servise a věděli by do čeho šli.
Ale, abych to uvedl na pravou míru. První část mé odpovědi měla být spíše v teoretické rovině a druhá část přímo reakce na zazatelčinu otázku.
kroužky, obchody, zábavy... - zkuste popsat rodinu - kolik dospělých, dětí, psů,... Lidé spíše drobnější nebo vysocí a "dobře postavení"co se váhy týká?
Pravidelné či denní jízdy v jaké délce? Kolik km najedete za rok?
Jsou vždy dva pohledy na nákup vozu - někdo raději koupí ojeté a dobré za 50tis, dává pravidelný servis jednou ročně 20tis a jezdí... Za těch 300tis to máte na 10 let provozu vč. pojištění, servisu..
Novější vozy za danou cenu budou i tak potřebovat servis - ne tak náročný, ale bude třeba - takže ročně třeba 10tis.
Kdysi se dělala auta tak, že motor vydržel třeba milion km, ale kastle hnila. Dnes se dělají krásné kastle, ale motor je po 100tis km K.O.
Tak do rodiny, pokud byste opravdu chtěli nový - dacia.cz/... -
Duster má super recenze jak z testů, tak i ze zkušeností vlastníků. Ideální je 4x4 v benzínu, zvláště díky výletům na hory.
Benzínu bych se rozhodně držel - s takovým nájezdem je nafta k ničemu.
Ojetý - Toyota RAV4 dvoulitrový benzín 110kW.
Ať koupíte jakýkoliv vůz, v případě ojetého počítejte s nutným servisem. U nových zase s již zmíněnými problémy.
Ale s ohledem na váš roční nájezd by možná nebylo špatné uvažovat o "novém"- akčním. Jsou výprodeje každý rok - slevy jsou i 20-40% z původních částek. Prostě nový vůz, výprodejový starý kus - Jen mít nachystány peníze a dívat se.
Kupte si starší udržovanou, jednoduše servisovatelnou ojetinu v dobrém stavu s pozink kastlí. V případě nafty třeba Peugeot 1,9 TD 66kW s čerpadlem Bosch - nesmrtelné, nebo koncern VW s motorem 1,9 TDI 81 kW - nesmrtelné, v případě benzínu 1,8 T - opět nejlepší motor co VW vyrobil s velkým odstupem.
A dejte si bacha, ať s novým autem (novým od výroby) za 4 roky nedopadnete na na zpřísněné STK jako tento nebožák s "novým"autem teď v lednu... dfens-cz.com/...
to mi připomíná dotaz "mám auto 4 roky a jedu na první TK - mám ho servisovat před prohlídkou?"
Vlastně opravdu nemusí, když závada je v papírech od výrobce ... Tak "nové" auto prostě jen neprojde technickou.
Už 11 let používáme v rodině Dacie. První byla Logan MCV, teď ji má známý, nájezd 420.000km, bez zvláštních problémů. Druhá je Logan sedan, teď táhne sedmý rok, najeto 280.000km, opět bez nějakých problémů. Třetí je tříletý Dokker, najeto 140.000km, kromě výměny vadného multimediálního systému v záruce opět bez problémů. Ve všech třech byl ihned po koupi namontován LPG, bez vlivu na záruku a bez občas tolik diskutovaných negativních vlivů na motory. Navíc Logan MCV a Dokker jsou pro případ potřeby úžasné malé stěhováčky. Auta jezdí taxislužbu, každé se svým řidičem (já a manželka), a nemůžeme si stěžovat.
Jen dodám, že všechny tři Dácie stály méně, než 300.000,-Kč, nejlevnější sedan dokonce jen 170.000,-Kč. Jsou to spolehlivá auta a dobří dělníci, neměnil bych.
Takže doporučení asd1 velice rád podpořím.
Já bych si koupila ojeté, ale vy si kupte takové, jaké uznáte za vhodné
A propos - to se ještě v dnešní době dělá, že si někdo kupuje nová auta? Já myslela, že u "lepších lidí" je dnes in vzít si auto na opetrativní leasing, jezdit s ním tři roky a pak jej obměnit zase za jiné auto na operativní leasing.
Na tyhle krátké jízdy jednozačně benzínový motor.
Já bych doporučil nové. Za 300 tisíc si můžete vybrat nějakou novou Dacii, Škodovku, Hyundai, apod. Hledejte akční nabídky prodejců, zjistěte si všechny informace ... lze získat různé slevy, vyjednat si výbavu zdarma, dostat výhodné pojištění atd. Když si vyberete pěknou metalízu, bude to i docela slušně vypadat. Sousedy to sice neohromí jako ojetý Passat se stočeným tachometrem a ucpaným fitrem pevných částic, ale budete mít několik let klid od oprav.
Nechápu proč jste kupovali naftu s filtrem, když tak stará jde bez problémů sehnat i bez filtru. No s tím už nic neuděláte, ale nemusíte hned dělat další chybu tentokrát koupí nového auta, které za 4 roky neprojde STK, protože se nevleze do nějaké tolerance a hlavně bych se z totoho důvodu vyhl koncernu a korejcům to první začne žrát olej = neprojde, to druhé má zase od výrobce moc eko hodnoty
Takže bych pořádně vybral něco staršího a pokud naftu tak bez filtru. Vím o spoustě aut co mají 300k km a žádný servis co měsíc nepotřebují
protože zatatelka s manželem jsou přesně ten typ lidí, které potřebují takoví obchodníci. Lehce ovlivnitelní a důvěřiví. Nic si nezjistí dopředu, neinformují se nehledají recenze a zkušenosti a pak něco koupí a později zjistí, že koupili špatně a snaží se zpětně hledat pomoc...a je jedno jestli je to auto, televize, mobil, stavební práce...a že takových furt je...pak jen posloucháš písničky typu "a já jsem nevěděl a já to chtěl mít rychle a já to a ono"...je to smutné, ale je to tak..
Nové auto si koupí dnes hlupák který si neumí nic opravit nebo ten,kdo neví roupama co dělat a hlavně s penězi neví,kam je nacpat.Má už všechno a tak přemýšlí,kam je dát.Neví už kam.Dobré auto se dnes dá koupit starší za pár korun a vydrží léta.Dnešní nová auta jsou dělaná rychlou jehlou a nic nevydrží.Posilovače řízení se např.často vyrábí tak,že se na tyč od volantu namontuje ozubené kolo z plastu! a do toho zabírá elektromotor se šnekovým ocelovým kolem.Takhle se dneska vyrábí zfušovaně posilovače.Jakou životnost to kolo z plastu bude mít asi každému dojde,a je toho více.Hlavně je vše na na elektroniku a furt něco odchází.Není to jako před pár lety,kdy se ještě dělala bytelnější auta
Není to vždy pravda.. zrovna tazatelka s nájezdem 10-15tis km může mít toto nové auto na 10 let při dobrém servisu bez jediného problému. Přitom nebude jezdit v plečce jako jezdím já celý život - prvních 5 let bude mít velmi dobrou bezpečnost, nebude řešit problémy s nápravou, elektronikou, emisemi,... pokud tedy nekoupí vůz z pondělní nebo páteční směny.
Hlupák - pokud to tak mám brát - koupí vůz s motorem slabým kubaturou a vysokými kW - třeba nové motory 999cm s 81kW u mne nepůsobí důvěryhodně, zvláště u středně velkých vozů typu rapid. Ten motor by se tak hodil do twinga s poloviční vahou.
staré auto nemusí být plečka!To je dost primitivní srovnání.Může vypadat zvenku i zevnitř skoro jako nové.Záleží kus od kusu a roku výroby,majiteli co s ním jezdil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.