Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám navigaci NÜVI 30, aktuální mapy nahrané ze specializovaného obchodu, s nastavením, tak, jak mi doporučili (nejrychlejší cesta, placené úseky), a přesto mě navigace vodí jak si vzpomene.
Předem všechny upozorňuji, že se ptám na tuto navigaci, tudíž rady, že navigace v mobilu a pod. je lepší vědět nepotřebuji.
Přikládám pár mapek ze Sezanmu z tras, kdy mě navigace nechal na"holičkách".
1, Pravidelně jezdím trasu Vyškov - Vsetín po dálnici do Zlína, a pravidelně mě navigace za Hulínem odvádí z dálnice na cestu č.432 směr na Fryšták, i když můžu bez problémů pokračovat po dálnici do Zlína a pak na Vsetín.
2, Pravidelně jezdím i z Rožnova do Vyškova a navigace mě na prvním kruháči vede rovně (na Bystřici pod Hostýnem), místo toho, aby mě navedla na Hranice (viz mapka) a dál po dálnici na Olomouc. Po celou dobu od odbočení na kruháči mě navigace vrací a stahuje z cesty a chytne se až u Hranic.
3, Jela jsem z Pustiměře do Brna. zadala jsem bod Ikea. Navigace mě správně navedla na dálnici (Drysice), ale pak mě celou dobu opět u každého sjezdu z dálnice odváděla. Kdybych měla zadané špatně dálnice, tak by mě vůbec na Dyrsice nenavedla, ale odbočila mě hned na Vyškov.
4, A nejlepší byla cesta do Dubovic za Pelhřimovem. Několikrát mě pohonila někde po kruháči v Pelhřimově. Když jsem zadala GPS, tak mě odváděla na Hlinsko (možná jsem zadla špatně). Po opětovném zadání adresy se konečně chytla, vyvedla mě za Pelhřimov a dovedla k polní cestě a tvrdila, že jsem na místě. Vůbec jsem nevěděla kde jsem- Zpět do Pelřimova by znamenalo další průjezdy kruháče. Naštěstí jel okolo cyklista a poradil mi, že ta polní cesta by mohla být sjízdná a vede do Dubovic. Měl pravdu, a tak jsem na místo dojela přes pole a lesem. Přitom stačilo pokračovat za Pelhřimov po hlavní cestě a za cca 10 km z ní odbočit.
Říkám si, že když už jsem ji koupila a loni 2x investovala do přehrátí aktuálních map, tak by mě už mohla někam dovést. Dokud jsem jezdila bez dálnic, tak jsem na nějakou výraznější chybu nenerazila a nebo si ji na cestě po okreskách možná nevšimla. Teď ale zaplatím za dálniční známku, zapnu značkovou navigaci a mapami nahranými odborníky (žádný laik u PC) a nejsem schopná dojet.
Psala jsem dotaz na GARMIN, ale sdělili mi, že buď mám špatné mapy /NEMÁM/ a nebo chybné nastavení. Zkontrolovala jsem dle jejich doporučení a je také správně.
Tak kde je tedy chyba? Navigace v záruce už není, mapy jsou nahrané správné a správně, jen si prostě dělá co chce.
Je mi jasné, že v mobilu je hromada navigaci, mohla bych si koupit jinou,... Ale navigaci v mobilu nechci (je pro mě malá) a nová navigace? To bych mohla dopadnout stejně jako s touto. Ta je v podstatě také nová.
Díky všem za jejich rady a tipy, jak tuto NÜVI přinutit k práci.
Nisla
P.S. Včera cesta z Vyškova do Blanskaa zpět přes Krasovou a Vilémovice. Proč nejet po hlavní cestě přes Jedovnice (i když teď momentálně neprůjezdné), když můžu kroužit po výmolech a dírách po Krasové.. A to ať zadáte nejrychlejší nebo nejkratší. S mojí navigací se opravdu nudit nemůžete a poznáte mnoho míst, která byste jinak minuli.
A tak jsem teď zjistila, že mapky nebudou, nemám je ve správném formátu.
Je to pouze a jenom o nastavení navigace.
Mám taky Garmin, ale turistickou navigaci.
Používám ji v autě a občas mne taky zavede na cyklostezku. To si pak vzpomenu, že tam mám nastavený profil pro cyklistiku.
Vem si navigaci a zkus v NASTAVENÍ / SYSTÉM / GPS / zadat UKÁZKOVÝ REŽIM. Tím přepneš navigaci do regimu simulace a budeš si moct zkoušet zadávat různé trasy.
Takže nejprve zadáš Rožnov p.R. a zadáš že tam chceš jet. Navi se tě zeptá jestli chceš simulovat cestu do Rožnova ANO/NE nebo MOVE TO LOCATION (přesunout se do cíle). Ty zadáš přesunout se do cíle a tím se "ocitneš" v Rožnově. Pak zadáš jako cíl cesty Vyškov a necháš si vyhledat cestu a uvidíš kudy tě navi povede.
Takto si zkus změnit nastavení TRASOVÁNÍ a pak dej znovu vyhledat tu stejnou trasu.
A ještě mne napadlo: nemáš zapnutých více map současně? Potom to může dělat paseku.
Jaké konkrétně tam máte mapy? Já jsem na Nüvi 50 měl původně Atlas, jenže ten se asi někdy v roce 2013 přestal vyvíjet. Než se mi podařilo nastavit "objížďky", placené úseky a prioritu čas/vzdálenost tak, aby to navigovalo nějak smysluplně, tak mi z toho taky málem hráblo. Velký problém dělaly zapnuté "placené úseky." A běžné bylo třeba i chybné navední do jednosměrek v centrech měst. Později jsem do navigace nacpal City Navigator a od té doby funguje lépe. Pokud máte CN, tak zkuste prolézt nastavení, změnit tu prioritu tam a zase zpět, zapnout a zase vypnout jednotlivé položky pro ty "objížďky" nebo něco podobného (např. polní cesty by měly jít vypnout úplně).
Mám už 3. navigaci a s tím, že si taková navigace žije vlastním životem jsem se už smířil. Zatím mě ale vždycky dovedly do cíle, i když třeba zdaleka ne tou nejlepší cestou. Ale zase se podívám i někam, kam by mě jinak ani nenapadlo zajíždět, takže když zrovna nespěchám...
Není to ani tak v navigaci, jako takové, ale hlavně v používaných mapách. Pokud máte možnost si mapy instalovat ručně (což bohužel u značkových navigací většinou nelze), chce to vyzkoušet. Nejlépe mi vyhovují mapy od "TomTom" ("Teleatlas)". Mapy "Navteq" jsou sice možná podrobnější, ale občas nerozeznají dálnici od polní cesty, takže mě například poslaly přes můstek cca 1m široký. Někdy je dobré se spolehnout na vlastní hlavu a když jsem si trasou jistý, tak naříklad hlášku "kam to jedeš, debile" ignorovat (ono tam teda původně bylo "otočte do protisměru", ale komentáře jsem si nahrál vlastní a takhle se mi to víc líbí
). Ona si to navigace zase brzo přepočítá.
Amper - Jo jo, už zmíněný "Navteq" mě jednou poslal ze silnice do prvého úhlu z 20 m skály, přes řeku a přes pole, protože jsem měl nastavené i "nezpevněné vozovky" a "nejkratší cestou". No mělo to pravdu, vzdušnou čarou to do cíle bylo cca 1/2 km, po silnici asi 20 km. Můj cíl sice neležel přímo na silnici, ale rozhodně se tam dalo v pohodě dostat i bez použití vrtulníku.
Problém s navigacemi je ten, že i ta nejchytřejší je jen tak chytrá, jak svědomitý byl ten, co do ní sbíral data. Vlastním stařičký Garmin 1490T. Což o to, člověk s ním nakonec trefí do cíle, ale je tak nějak pořád o dobrodružství napřed. Dělá to, přesně to, co popisujete. Hledá to nejrychlejší cestu. A protože rozlišuje pouze placené/neplacené úseky, je mu z duše jedno, že silnice, kterou Vás protáhne je třetí třídy, má na šířku 3,5 metru a uprostřed dvoumetrovou louži, kterou okupuje páreček kachen. Hlavně, že je to o dva metry kratší (=rychlejší), než souběžná silnice první třídy. A to jste ještě nezůstala viset čumákem auta nad třímetrovým sešupem končícím zurčícím potůčkem. Navigace mlčela a na displeji na mě koukal posměšný nápis Off Road . Jak rád bych jí někdy přenastavil.
Nevím, jak funguje NÜVi 30. To zadávání s přískokem není úplně od věci. Kdysi jsem navigaci půjčil kolegovi a ten jel s navigací stylem - zadám následující průjezdní bod (město), 5-10 kilometrů před jeho dosažením zadám nový cíl (další město), atd. Při zadání města jako průjezdního bodu to totiž má tendenci protáhnout nešťastníka okolo morového sloupu na náměstí . Já jsem po několika takových výletech skončil tak, že pokud mám čas, připravím si trasu v PC a den předem ji naimportuju do navigace. Vot eto těchnika! Ale pak to funguje na výbornou. Ale taky už se mi stalo, že se navigace během jízdy po takové trase kousla (Paní se se mnou přestala bavit a nechtěla mi prozradit, za jak dlouho tam budeme), tak jsem to zresetoval, Paní si to přepočítala podle svého a jeli jsme "na výlet ke kachničkám".
Tak to jsem "zatím" ještě nezůstala. To by mi byla celkem jasné, že nerozlišruje silnici I. nebo III. třídy, ale když rozlišuje placenéúneplacené a nejrychlejší, tak mi není jasné, proč mě stahuje z dálnice (mám ji zadanou) na Zlín a táhne mě přes Frašták. Když po dálnici to musí být rychlejší, ne? Nebo mám zadávat cestu "přískokem"? Napřed Kroměříž, pak Zlín, pak Vizovice, pak Vsetín, ...To už navigaci mít nemusím. Kdyby se jí nepodařilo občas, tak to neřeším, ale jí se ještě nepodařilo bez problému ani jednou. Buď mám jen já takový krám, a nebo fakt nevím, jak jezdí podle navigací ostatní.
pro nisla. Mám už druhýho Garmina. Teď 2589 LMT. Jsem hračička, tak si to před každou jízdou kontroluju, jak to mám nastavený, no a stejně to jede zhruba jak chci, ale když jedu po dálnici, chce si to zkracovat aby to bylo nejbíž a nejrychleji. Pokaždý si myslím, že po dálnici je to rychlejší a jedu dál po dálnici nebo silnici I. třídy, atd.. Prostě se neshodneme. Je fakt, že mám nastaveno když se něco na silnici děje, tak ať to objede, ale moc ji nevěřím. Klasickou mapu mám po ruce. Je to jen stroj. Jedu s dostatečnou rezervou. Ve velkých městech ji poslouchám, ánžto to tam neznám.
Když vezmu 5 navigací tak při zadání nejrychlejší trasy dostanu klidně 5 tras. Pokud ti trasa z nějakého důvodu nevyhovuje tak se jí nemusíš řídit a nebo si kup něco co má trasy, které se ti líbí...
nebo si kup něco co má trasy, které se ti líbí...
Rada k nezaplacení, jak se taková navigace shání?
Dobrý den, potřeboval bych nějakou navigaci, aby to mělo trasy, co se mi budou líbit.
Na internetu je hromada testů, kde byla zadána stejná trasa takže podle něj stačí vybrat vyhovující a prodejci říct název a typ navigace. Případně ještě lépe objednat v eshopu a když nebude vyhovovat tak do 14 dnů vrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.