Nejste přihlášen/a.
DObrý den, prosím o radu. Fungl nová fabia nestartuje - po otočení klíče se rozsvítí budíky i světla, rádio hraje, ale v další poloze klíče auto nestartuje. Blokován volant? Jiný problém?
Děkuji
Pokud se nic nezměnilo, tak k tomu, aby auto nastartovalo za pomocí klíče, není spojka třeba. Ta je nutná v případě startování na tlačítko.
Jak píší kolegové, koncernovky vyžadují sešlápnutou spojku aby auto startovalo, s volantem to nemá co dělat. Vždy jsem si myslel, že i řidič nedouk chápe, že při startování musí sešlápnout spojku, ale podobný problém jsem řešil, když si onehdy půjčil kolega mou služební Octavii - auto nestartovalo, nic nehlásilo, žádnou chybu to nepsalo.
Pokud ale ani sešlápnutí spojky nepomůže, je li to nové auto volejte na servis - číslo na ně je v servisní knížce.
Skutečně netuším, proč to koncernovky tak mají - pokud vím, mají to i některé audiny. Ani jsem dlouho netušil, že to mají, protože jak jsem psal, nenapadlo by mě startovat auto bez spojky - prostě stejný řidičský návyk, jako třeba nevytáčet studený motor do otáček. Důvody - no především se nehodlám zařadit do stáda trdel, kteří naboří cokoliv v okolí metru poté, co startují s kvaltem. A nepodstatné není ani to, že zejména v zimě, kdy startujeme zmrzlý motor se ztuhlým olejem, dostává na frak zejména baterie, ale ani starter si nelibuje. Tak proč to ještě zhoršovat tím, že budeme protáčet nejen motor, ale i převodovku?
Proč se musí zešlápnout spojka při startování?To má škoda jenom kvůli sychru aby někdo nestartoval s kvaltem.Jo nepatrně to šetří baterii že netočí převodovkou.Ale už jsem párkrát vyděl u řidičů (mladých profíků) jak tímto spůsobem prošláply vzduchový posilovač.
U vozidel se startováním tlačítkem:
Stisknutí bez spojky- zapne zapalování
Stisknutí se spojkou- zapne zapalování a nastartuje.
Jinak jste si odpověděl sám, startuje se s vyšláplou spojkou pro odlehčení, a taky se případně nerozjedete na kvalt.
Taky si nafackujte za "vyděl" a "prošláply".
Tak vzhledem k tomu, že auto je nové, nebude lepší rady než se hned obrátit na autorizovaný servis, respektive prodejce, kde jste auto zakoupil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.