Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mě budou učit na servisu?

Od: luky15* odpovědí: 9 změna:
Dobrý večer
Studuji obor automechanik a mám možnost odejít na praxe do servisu, například v místě bydliště abych nemusel dojíždět.
No dnes jsem se tam byl zeptat a docela se tam pan majitel divil že už v prváku máme tuhle možnost že ještě nemůžu nic umět. No umím přezouvat gumy a vyvažovat kola a rozebrat a složit převodovku, a trochu umím i motor z feldy ale to jen s asistencí mistra a to je co se aut týče vše.
No docela mě to zaskočilo, říkal teda že mě asi vezme a že se ještě domluví na podmínkách se školou. Jdu tam přece proto že nic neumím aby mě to naučil a on mi řekne toto. Měl tam totiž druháky třetáky a ty už něco uměli. No co si o tom myslíte? Bojím se abych tam nějak nepřekážel a nezdržoval.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když se budeš rychle učit od ostatních, ptát se na důležité věci a uděláš nějaký pokrok, nebudeš překážet a zdržovat. Je dobře, že majitel ví, co cca umíš, bude Tě moct adekvátně využít.

NIKDY se neboj přímého kontatku s praxí a neodmítej ho. Ten je totiž nad zlato.

hodnocení

2x

I kdyby měl jeno podávat vercajk, vždycky je to dobrá zkušenost, jak poznat "opravdovou" práci se všemi plusy i minusy - to se v žádné školní dílně s "kolegy" stejného věku a znalostí naučit nemůže.

pecenkav*
hodnocení

2x

Pokud tě k tomu pustí blíž, tak se snaž pomáhat při všech pracech, pořádně se koukej, pokud nebudeš chápat druh závady, postup opravy, postup demontáže, montáže, neboj se zeptat i klidně víckrát, dokud to postupně nezačneš chápat, aby se s tebe nestal jenom měnič dílů, takových je hodně, snaž se logicky uvažovat a vydedukovat důvod, proč k tý závadě došlo, proč při opravě postupovat zrovna takhle.

krtek66

jj tak tak...používat hlavu...abys pak nevymontoval půl motoru kvůli špatné gumičce na zadním stěrači;):-D

hoststary*
hodnocení

2x

Na všechno existují určitá pevná pravidla, vyhlášky, zákony. Odborný výcvik žáků na pracovištích fyzických (u nějakého živnostníka v malé firmě) a právnických osob (ve velké firmě) se řídí školským zákonem a dalšími vyhláškami a zákony (Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, Vyhláška MŠMT č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, zákoník práce, atd. atd).

Takže pokud se škola a pracoviště dohodnou o vaší výuce na pracovišti této firmy, uzavře škola a firma smlouvu, kde bude vše právně ošetřeno, na pracovišti vám přidělí tak zvaného instruktora, který vás povede, vaši činnost bude kontrolovat a spoluhodnotit zástupce školy, obvykle učitel odborného výcviku nebo zástupce ředitele pro praktické vyučování. Všechno je legální, podle daných pravidel. Pokud byste dostával nějaký výdělek, opět se vše řídí podle zákonů a vyhlášek. Možná někdy uděláte nějakou chybu, šlápnete vedle, stane se to, vždy se poraďte se svým instruktorem, nebo učitelem odborného výcviku, který občas bude docházet na vaše pracoviště.

Občas se někomu stane, že ve špinavých motérkách vleze to kabiny a zapatlá rukama potahy, je z toho řev, ale chce to o to víc dávat pozor a nenadělat škodu. Pokud se nějaká škoda stane, například někdo urve šroub při dotahování kola, tak to musí přiznat a ne to zašvindlovat, to je ještě horší. Umět přiznat chybu a řešit ji společně s nadřízeným mistrem a instruktorem. Při dobrém vedení bývá průšvihů málo, nebo žádné.

Samozřejmě budete jako každý jiný zaměstnanec poučený o bezpečnosti a hygieně práce, o možných rizicích, o povinnosti mlčenlivosti o některých věcech (například nevyžvanit jména a adresy zákazníků, apod., kdo má jaké auto, kolik zaplatil, adp.)

Zatím z prváku umíte to, co umíte, ostatní se naučíte. Firma bude trochu přihlížet i ke školním vzdělávacím programům (což je volnější forma učebních osnov), takže byste se měl naučit opravdu to potřebné. A hlavně se naučíte to, co se na dílně v učňáku nedá naučit - být součástí pracovní skupiny, firmy, jednat a spolupracovat se spolupracovníky, s vedoucími, zákazníky, nést odpovědnost za svou práci, činy, skutky a jednání, prostě se naučíte pracovat a žít v pracovní skupině, připravíte se na budoucí povolání.

Máte hezký a zajímavý obor, jak píšete, asi vás baví, tak vám držím palce, ať se vám daří.

cicky
hodnocení

1x

Žádné obavy, pohybovat se s koštětem po dílně tak, abys moc nepřekážel, se naučíš velice rychle. A pokud při tom budeš mít stále zájem o samotnou profesi, tak se určitě něčemu přiučíš.

krtek66
hodnocení

1x

no počítej s tím, že praxe bude probíhat stylem podej mi šroubovák a dívej se...nebo dolij olej a vodu do ostřikovačů:)

jenda2*
hodnocení

0x

Napsat že" umím rozebrat a složit převodovku" je dost sebevědomé prohlášení. Vzhledem k tomu, že ne každý servis se do této práce hrne, by bylo na místě být skromější !

pecenkav*

Na tom zase takový problém nevidím, nenapsal jakou a na převodovce třeba felicie nic neni.

Pokud to v servisu neumějí, ta jsou to jenom měniči a ne mechanici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]