Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám prosím dotaz. Má smysl si zaplatit kontrolu v servise před první STK a emisemi po 4 letech od prodeje nového auta? Jedná se o Seat Toledo TSi 1.2 63 kW.
Děkuji za tip!
Smysl má buď zadat servisu provedení TK, nebo tam zajet sám, v servisu řešit až nalezené závady.
Zadat jen prohlídku vozu a pak jet na TK sám je dost nesmysl - pokud na TK něco najdou tak tě vyhodí a půjdeš znova do servisu a pak na opakovanou TK = složité a drahé.
Obecně auto by mělo být v pořádku = zkontroloval bych jestli všechno svítí, před TK bych vyhnal pavouky z vejfuku a jel bych tam sám.
Záleží na servisu v době posledních 4 let. Jsou auta, která vypadají jako nová i po 10ti letech provozu a projdou bez nejmenšího problému. A jsou auta, která jsou smutná, že nemají nohy... jinak by majiteli nakopali zadnici.
ono asi bude záležet i na najetých km... ale normální "slušný" servis při pravidelné výměně oleje a filtrů vyhodí auto na zvedák a projde základní kontrolou auto celé - tj. výfuk, brzdy, ověří kapaliny...
Tak jestli jste měnil jen oleje a filtry, předpokládal bych nutnou výměnu několika věcí na řízení (klouby,tyče,...) + brzdy. To jsou opravdu důvody neudělání TK - takže nějaký garážový servis, kompletní kontrolu "všeho" a poslední dvě nádrže vyjet kvalitním benzínem s aditivy. A profouknout pavučiny ve výfuku.
Pokud jezdíte "normálně", tak autu po 4 letech a 50tis km nemůže nic být..
Vůbec bych to neřešil a šel rovnou na STK.
Přesně tak. A pokud se na TK objeví nějaké závady, řešil bych to následně. Pravděpodobnost vážné závady je vcelku zanedbatelná, takže se maximálně může stát, že "to" dostanete na měsíc a zaplatíte drobný obnos za opakovačku.
to jmlc , dnes 19.31
(Chápu to tak, že tazatel koupil nové auto před 4 lety - i když píše o prodeji a nikoliv koupi auta).Klouby, tyče, brzdy - to jsem (vyjma brzd) nedělal a nekontroloval před prohlídkami nikdy, ani po 10 letech / 100 tis. km (Felicie 1.3). Jen výměny oleje a 2x nový výfuk.Kontroly bez problémů, včetně té poslední po 100 tisících km. To je Seat taková šunka, že je nutné se obávat, v jakém stavu přežije ujetí 50 tis. km v průběhu 4 let?
Je to OT, ale dokážete porovnat tazatelův vůz s Felicií? Má vaše felicie ještě pořád TK - aktuální a bez tlačenky? Seat byl vyhlášený problémy s korozí, ale jinak dobrý... emise můžou být problém, pokud tankoval blbé palivo.
Má rada se týká informace, že nic zásadního neřešil 50tis km - asi jsem vadný, já minimálně po 20tis km nechám projít auto od ventilku po anténu. Samozřejmě ne na TK, ale v servisu. Nechci jednak zbytečně opotřebovávat více dílů, když můžu vadný vyměnit ihned po zjištění problému a předejít tak vyšším nákladům ... druhak mám rád svůj život a nerad bych, aby mi zanedbaný servis (byť na starším autě) zapříčinil nehodu.
pro jmlc ... projít od ventilku po anténu. Chtěl bych vidět servis, který by to fyzicky vykonal. Leda tak na vystaveném účtu. Pokud tomu věříte, je to fajn, jste pohodář ( i když v romto případě trochu naivní).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.