Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola před první STK?

Od: itonda® odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

mám prosím dotaz. Má smysl si zaplatit kontrolu v servise před první STK a emisemi po 4 letech od prodeje nového auta? Jedná se o Seat Toledo TSi 1.2 63 kW.

Děkuji za tip! :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Smysl má buď zadat servisu provedení TK, nebo tam zajet sám, v servisu řešit až nalezené závady.

Zadat jen prohlídku vozu a pak jet na TK sám je dost nesmysl - pokud na TK něco najdou tak tě vyhodí a půjdeš znova do servisu a pak na opakovanou TK = složité a drahé.

Obecně auto by mělo být v pořádku = zkontroloval bych jestli všechno svítí, před TK bych vyhnal pavouky z vejfuku a jel bych tam sám.

hodnocení

2x

Záleží na servisu v době posledních 4 let. Jsou auta, která vypadají jako nová i po 10ti letech provozu a projdou bez nejmenšího problému. A jsou auta, která jsou smutná, že nemají nohy... jinak by majiteli nakopali zadnici.

doplněno 05.02.18 19:43:

ono asi bude záležet i na najetých km... ale normální "slušný" servis při pravidelné výměně oleje a filtrů vyhodí auto na zvedák a projde základní kontrolou auto celé - tj. výfuk, brzdy, ověří kapaliny...

doplněno 05.02.18 19:50:

Tak jestli jste měnil jen oleje a filtry, předpokládal bych nutnou výměnu několika věcí na řízení (klouby,tyče,...) + brzdy. To jsou opravdu důvody neudělání TK - takže nějaký garážový servis, kompletní kontrolu "všeho" a poslední dvě nádrže vyjet kvalitním benzínem s aditivy. A profouknout pavučiny ve výfuku.

hodnocení

V servise jsem právě nebyl ani jednou, pouze základní servis jako olej, filtry, atd.

hodnocení

Doposud jsem jezdil do autorizovaného a nedávno jsem byl na takové té "periodické" kontrole, kdy to vyskakuje na palubce. Jinak najeto mám 49 tisíc km.

hodnocení

Ano, brzdy mám určitě v plánu komplet.

hodnocení

2x
Auto musí v pohodě projít. Normálně jezděte a rovnou šup na STK.
hodnocení

Jsem téhož názoru, ale nechci nic podcenit. :)

hodnocení

2x

Pokud jezdíte "normálně", tak autu po 4 letech a 50tis km nemůže nic být..

Vůbec bych to neřešil a šel rovnou na STK.

Přesně tak. A pokud se na TK objeví nějaké závady, řešil bych to následně. Pravděpodobnost vážné závady je vcelku zanedbatelná, takže se maximálně může stát, že "to" dostanete na měsíc a zaplatíte drobný obnos za opakovačku.

hodnocení

1x

Také bych neplatil zbytečně servis.Při 4letém autě s najeto 50tis. km by mělo být vše v pořádku,teda pokud nejezdíte jak pr...

hodnocení

1x

noo hlavně aby nebyla zapsaná nějaká chyba a pak to bude opakovačka plus servis plus 2x cesta a čekání na stk.. jinak mechanika jako taková by "měla" být ok u tak starého auta..

alten*
hodnocení

1x

to jmlc , dnes 19.31

(Chápu to tak, že tazatel koupil nové auto před 4 lety - i když píše o prodeji a nikoliv koupi auta).Klouby, tyče, brzdy - to jsem (vyjma brzd) nedělal a nekontroloval před prohlídkami nikdy, ani po 10 letech / 100 tis. km (Felicie 1.3). Jen výměny oleje a 2x nový výfuk.Kontroly bez problémů, včetně té poslední po 100 tisících km. To je Seat taková šunka, že je nutné se obávat, v jakém stavu přežije ujetí 50 tis. km v průběhu 4 let?

Je to OT, ale dokážete porovnat tazatelův vůz s Felicií? Má vaše felicie ještě pořád TK - aktuální a bez tlačenky? Seat byl vyhlášený problémy s korozí, ale jinak dobrý... emise můžou být problém, pokud tankoval blbé palivo.

Má rada se týká informace, že nic zásadního neřešil 50tis km - asi jsem vadný, já minimálně po 20tis km nechám projít auto od ventilku po anténu. Samozřejmě ne na TK, ale v servisu. Nechci jednak zbytečně opotřebovávat více dílů, když můžu vadný vyměnit ihned po zjištění problému a předejít tak vyšším nákladům ... druhak mám rád svůj život a nerad bych, aby mi zanedbaný servis (byť na starším autě) zapříčinil nehodu.

alten*

pro jmlc ... projít od ventilku po anténu. Chtěl bych vidět servis, který by to fyzicky vykonal. Leda tak na vystaveném účtu. Pokud tomu věříte, je to fajn, jste pohodář ( i když v romto případě trochu naivní).

ne, jenom jsem s nimi na místě... hodinku času si udělám... nechám si ukázat...

mathew

Stejně to jsou vyhozené prachy, stav gum snad poznáte a jestli je nefunkční třeba palivové čerpadlo vám řeknou až to tam přivezete na odtahovce...

tycoon*
hodnocení

0x

Někteří dealeři Seatu mají akci, kdy kontrola auta a provedení STK a emisí je zdarma (případné opravy samozřejmě zaplatíte).

hodnocení

0x

I s dvacetiletým aute jezdím-jezdil do loňska z oleje.Hlavu mi zatím neutrhli a když byly závady tak jen 2x za dvacet let jsem dostal na měsíc na odstranění závad,přičemž defakto šlo o prkotiny. U nového? dle mne zbytečnost-tedy dle značky a modelu a hlavně stylu jízdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]