Třeba to ,že ten šlem olejových a vodních par v odvětrání klikikové skříně, při krátkých zimních jízdách zamrzne a pak tlak vytlačí olej měrkou ven.Může se stát třeba na Fábii 1,4i16V ,některé motory od PSA...
Nějak nerozumím tvé otázce. Když je odvětrání ucpané, v karteru vznikají tlaky, které nemají dobrý vliv na chod motoru. Odvětrání je tam proto, aby se vyrovnaly tlaky uvnitř karteru (klikové skříně) s atmosférickým tlakem.
Měl jsem audi 2,5 tdi a u starší verze byl filtr odvětrání nějaky jiný než u novější verze.Motor se tlakoval a všude chcal olej..Vyměnil jsem jej za nový a neříkám,že olej přestal téct a citelně se únik zmenšil.Nejsem automechanik ,takže nevím čemu to může škodit,ale já mám takovou zkušenost
Odvětrání klikové skříně se u soudobých motorů neprovádí přímým napojením na sací potrubí motoru. Do cesty těmto olejovým výparům je vložen ventil PCV (anglicky Positive Crankcase Ventilation). Ten má vytvářet a udržet mírný přetlak plynů v klikové skříni. Když je přetlak velký, dochází k tlakování tohoto prostoru a zvýšenému úniku oleje z motoru. Když je ventil volně průchozí, je vysoký podtlak v klikové skříni, olej se ve zvýšené míře odpařuje, zanáší se sací potrubí olejovými výpary. motor špatně pracuje ve volnoběžných a nižších provozních otáčkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.