Nejste přihlášen/a.
Semafory maji prednost pred svislim dopravnim znacenim. Pokud jsou tedy semafory vchodu, tak se ridis jimy a dalsi znacky Te nemusi zajimat.
Pokud sviti zelene svetlo a neni to sipka vlevo, ani v protilehlem rohu krizovatky neni sipka pro opusteni krizovatky, musis dat prednost protijedoucim vozidlum - tak jak to odbocovani vlevo vyzaduje.
-
Teprve ve chvily, kdy by semafory nesli, pak se ridis svislym dopravnim znacenim a v takovem pripade ma auto c.1 narok na prujezd krizovatkou jako prvni.
Fibi, nejde do hlavy že jedno je prednost takova a jindy makova
Nevím, zdali si neděláte legraci, či neznáte předpisy, ale vždyt se jedná o různé situace.
Kde se taková křižovatka nachází? Takovou znám (podobnou) jen jednu a v protilehlém rohu je zelená šipka "signál pro opuštění křižovatky". Pokud svítí, protijedoucí má červenou a můžu jet. Pokud nesvítí, nemůžu odbočit (pokud je protijedoucí auto), protože musím dát přednost protijedoucím, kteří mají zelenou taky.
Svislé dopravní značky mě v tu chvíli nemusí vůbec zajímat.
Vyjadřovat se ke křižovatce, která je nejasně namalovaná, je ošidné, páč Vy tu křižovatku vidíte jinak, nežli je ve skutečnosti. Musíte dát přesné GPS místa, aby bylo jasněji. Nebo musíte popsat PŘESNĚ, co je na semaforu. Uvědomte si, že ve většině případech mají semafory přednost před značkami. Pak se neřídíte značkou, ale semaforem. Samozřejmě jsou i vyjímky, proto se musí vidět situace na mapách, popřípadě jí projet.
Pokud svítí plné světlo, vozidlo č.1 musí dát přednost protijedoucímu vozidlo číslo 2. Páč odbočujete vlevo!
Vaše druhá a třetí věta je špatně, proto nevíte jak dál. Musíte doplnit info.
Fibi, musíte dát přesné GPS. Na semafotu svítí plné kulaté světlo? Pak musíte dát přednost protijedoucímu.
----------
Pane Pečenko, ujištuji Vás, že v Pardubicích jsou křižovatky, kde semafor platí jen na části křižovatky, přestože to je divné, ale je to tak. Svítí zelené plné světlo, odbočujete vlevo a nedáváte přednost všem protijedoucím, jen některým. Ale to jdem úplně jinam.
Budějovická, Harantova a Purkyňova? Je tam signál pro opuštění křižovatky. A pokud vám svítí jen plná zelená, VŽDY dáváte přednost protijedoucím vozidlům a je to tak všude. Pokud by byla zelená šipka vlevo, nebo v tomto případě je signál pro opuštění křižovatky, tak pokud svítí, mají protijedoucí červenou a nemusíte nikomu dávat přednost.
Vyjímky nejsou, semafor má vždycky přednost před značkama.
Nikde není běžné že na hlavní, která je do zatáčky je zelená v obou směrech, ty nemáš co předúpkládat, ty se máš řídit pravidlama silničního provozu.
Z jedničky potřebuje vidět jenom svůj semafor a v případě odbočování pak uvidí semafory chodců.
Fibi-předpokládáte špatně už to tady od předchozích rádců máte psáno : SEMAFOR MÁ PŘEDNOST PŘED ZNAČKAMI tedy pokud tedy nebilá jen opranžové (žluté),V tom případě značky neplatí a řídíte se semaforem a musíte dát přednost protijedoucímu autu!
Žádné vyjímky nejsou a jestli vy ani Fibi nechápete a máte řidičák tak se chytněte za ruce a jděte ho oba na úřad odevzdat než někomu ublížíte
mathew, ujišťuji Vás, že mám řidičák, chodím na pravidelná školení, věnuji se problematice zákona 361/2000, vím o čem píšu, ale Vy jste nepochopil o čem píšu. Zkrátka v Pardubicích je křižovatka, na které se jezdí jak podle semaforu, tak i podle doprvního značení i když běží semafor. Ale je to udělané tak, že nemůže dojít k nehodě. Až pojedete někdy u Parama, tak mi dáte za pravdu.
@milancukrar smím se zeptat, o kterou křižovatku konkrétně se jedná? Docela mě to zajímá. Okolo Parama jednou za čas projedu, ale ničeho takového jsem si nevšiml. Tak bych to chtěl obhlídnout děkuji
Miki, já po ní jezdím denně, nikdy jsem si to neuvědomoval, až mi na školení vysvětlilil, že porušujeme předpisy. Po chvilkové debatě všech řidičů, jsme dali školiteli za pravdu.
Jedná se o křižovatku u Parama, směr z Dukly rovně na Kolín, vpravo do centra.
Teplého, rovně Pražská vpravo na nový kruhák. Jedete po Teplého, kolem benzinky a vidíte křižovatku. Jednu křižovastku. Je řízena semaforem, takže když svítí semafor, nejezdí se podla značek upravujících přednost. Vozidla, které odbočují vpravo, směr kruhák se proto neřídí semafoer, ale jen značkami. Toť ta nepsaná vyjímka. Je nelogické, aby na jedné křižovatce se jezdilo jak podle semaforu, tak i podle značek, ale je to tak. Vozidla, přijíždějící po Pražské, která odbočují vlevo, musí dát protijedoucím přednost, ale nedávají, páč se nepotkají, jedině by někdo poručšil pravidlo pro jízdu v pruzích.
Nějak podobně je i křižovatka u Teska, na Palackého ulici. Na semaforu odbočuje vozidlo vlevo, dá přednost jen části protijedoucím vozidlů, (těm co jedou rovně) protijedoucí, kteří odbočují vpravo by měli mít přednost, ale nemají, páč opět na křižovatce se semaforem dávají přednost podl dopravního značení.
Možná složitě popsané, ale při debatě on line a výkladu pravidel by to bylo lepší.
To by mě docela zajímalo, kdo tam může tuhle jasnou a přehlednou křižovatku projíždět blbě, semafory jsou tam ze všech stran, na tý větvi směrem doprava nejsou, protože to je ještě mimo křižovatku, v podstatě se jí to vyhybá a až za ní se po dlouhý době PLNÁ čára změní v přerušovanou a tam se teprve oba pruhy spojí, a už vůbec to není závislé na nějakých světlech, ty se zmíněným úsekem nesouvisí.
Milane, to je úplně normální. I já znám u nás v Chebu jednu takovou křižovatku. Odbočování vpravo jde mimo semafor a jelikož se vozidla, odbočující vpravo a protijedoucí odbočující vlevo řadí pak do jednoho pruhu, mají ti, co odbočují vpravo, před sebou DZ P04 a protijedoucí, odbočující vlevo mají těsně před připojením těch odbočujících vpravo DZ P02
Pro cukrare
Tady se nejedná o jednu křižovatku s oběma pravidly, ale o dvě křižovatky těsně za sebou.
A ten v protisměru tam má taky semafor, takže platí normální přednost protijedoucího.
Dál to nemá smysl, to už je mimo otázku.
Uvidí to kapkanadeje a zase mi bude buzerovat pro porušení pravidel.
Souhlas, že se bavíme na jiné téma, ale právně nejde o dvě křižovatky. Ve všech mapách se jedná jen o jednu křižovatku, dokonce i podle dopravního značení. Viz značky na této křižovatce. Když nepůjdou semafory, jedete na jedné křižovatce podle značek.
Kolega přidal fotku a opět je vidět, že ne celá křižovatka jede jen podle semaforů, které jsou nedřazeny značkám. Je to normální stav, který respektujeme, pokud ned tím někdo nepřemýšlí a nevysvětlí to, že je to jinak.
Bez urážky. Konkrétně u křižovatky u Parama (podle goomaps), v Pardubicích na to potřebujete rozbor dopravních expertů s diskusí v powerpointu, nám vidlákům z Ostravy stačí selský rozum
Ani na jednom obrázku nevidím žádný problém. Auta jedoucí doprava dávají přednost všem co jim skříží cestu a ti ostatní se jenom řídí barvou na semaforu... A ani jedno není žádná vyjímka pokud nechcete za vyjímku považovat každou druhou křižovatku
mathew, a doprava odbočuje dle značky, nebo semaforu? Co je komu nadřazeno?
Je křižovatka řízena semafory?
Doprava se odbočuje podle semaforu a pokud tam není tak podle značky a co svítí na semaforu pro jízdu rovně a vlevo vás nemusí vůbec zajímat. Tedy na křižovatce X pokud je tam pouze značka pro odbočení doprava tak dáváte přednost těm co přijíždí proti a odbočují doleva i těm co přijíždí z leva, protože jedou stále rovně. A i v případě, že by dotyční jeli na červenou tak jim musíte dát přednost.
Mathev, já s Vámi naprosto souhlasím, jsem přesvědčen o tom, že každý řidič s Vámi souhlasí, ale pak se vrátím zpět na začátek komentářů, když říkám, že není celá křižovatka řízena semafory, není tedy světelný signál nadřazen VŽDY nad značkami. Zkrátka část řidičů jede podle semaforu, část podle značek. Přitom je křižovatka řízena semafory.
milancukrar® a máte pravdu, ale z vašeho prvního příspěvku nebylo opradu zřejmé co myslíte, protože mě teda to, že pro dobočení vpravo není semafor přijde normální a nic divného na to nevidím. Z vašeho příspěvku v kombinaci s dotazem jsem tedy došel k závěru, že jste myslel že ten semafor platí pouze do půlky křižovatky nebo tak něco Pokud to tak není tak až na pojmenování jestli je to normální nebo divné nemám nic s čím bych nesouhlasil
Tak znovu, z jedničky mu stačí vidět jeho semafor a v případě odbočování uvidí semafory chodců, při zelené pro jedničku můžeš pokračovat jenom rovně a doprava, vlevo jenom v případě, že tam nikdo nepojede.
Ale na tohle by se neměl ptát někdo, kdo má řidičák, to by měl před získáním řidičáku znát.
Jsem zděšena, vážně... Druhé auto má samozřejmě přednost, když mají oba zelenou. Proboha, jak jste vůbec přišel na to, že by mohly platit zároveň semafory a značky? Kdy jste dělal řidičák? Kdyby nefungovaly semafory, mělo by přednost první auto, protože jede po hlavní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.