Nejste přihlášen/a.
Ahoj,je někdo v okolí Plzeňska,kdo dokáže zkontrolovat,změřit MAP sensor tlaku sání v motoru?
Každý dobre vybavený servis,najmä odpovedajúcej diadnostike.
Detailnejšie sa to robí osciloskopom,MAF senzor môžete premerať aj multimetrom,ak viete aké hodnoty by sa mali namerať.
Čo sa týka diagnostiky,tak to nieje len načítať chybové kódy,ale vedieť aj s ňou robiť.Uvediem príklad: Škoda Fábia II 1,9 TDI.Pri prudkom zrýchlení padala do núdzového režimu.Diagnostika neuvádzala žiadnú chybu,ale pri teste plynového pedálu sa ukázalo,že 100% dosahuje ešte pred dorazom.Stačilo prestaviť doraz a auto už nepadá do núdzového režimu.
Tu je video ako zmerať MAF senzor multimetrom,titulky sa dajú nastaviť.
diagnostika je na 5P! Ta ho ukáže až když je úplně kaput.Ale ne když dává jern menší odchylky.Navíc jsem myslel zkusit to tak,že se změří samotný MAP senzor měřákem a zároveň napojit na podtlak s vakuometerm.Pořád mě chcípe auto za tepla a nemohu přijít na to,co to dělá.Dávaná nová lambda sonda,čidlo teploty motoru a pořád to chcípe za tepla na volnoběh.Výkon taky mizernej
Na téměř každé diagnostice kde je více informací než jen z obyčejného OBD vyčteš z MAP senzoru při vypnutém motoru velikost tlaku, v ten okamžik tedy atmosferického. To už je základ aby seděl. Nejlepší by bylo samozřejmě snímač měřit podtlakem a porovnat s tabulkou výrobce co se nesežene... Nejvyšší podtlak je pak na volnoběh. Jak kolegové píší, lze ho měřit obyčejným měřícím přístrojem, ale musíš vědět hodnoty a u některých aut je lze zjistit i na netu.Já osobně jsem se nikdy nesetkal s vadným snímačem tlaku sání, vždy byla závada v netěsném sání. A to se jedná o nějakou stovku vozidel. Pokud písneš z čeho ten snímač je, zkusím se ti mrknout do dostupných podkladů co mám...
A na diagnostice závada není žádná?
No a co takhle vadný volnoběžný ventil, v případě že ho nahrazuje ovládaná elektronická klapka, tak co potenciometr klapky, kalibrace klapky atd.?
Mrkni jestli z toho něco poznáš... Tak jednou změříš při zapnutém klíčku bez běhu motoru proti kostře na svorce č.3 napájení 5V. Na svorce zřejmě č.2 v klidu naměříš 4,6V, to se může lišit podle toho kde bydlíš, podle nadmořské výšky, ale zhruba to bude pasovat, svorka č.1 předpokládám že je zem. Vývody ověříš měřením proti kostře.Pak nastartuješ (idle- volnoběh) a na svorce č.2 (výstup ze snímače) budeš mít cca 1,5V. Zase to nemusí být úplně tak přesné, jde o to aby to bylo podobné. Při přidání plynu (motor je nastartovaný) se podtlak bude snižovat a při otevření klapky bude cca asi 4,5V. Krajní meze jsou tedy 1,5V při volnoběhu a 4,6V při zapnutí bez motoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.