Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení pov.ručení

Od: milena8421® odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, ví prosím někdo jak je to se zrušením PR v případě likvidace auta? ČP nestačilo potvrzení o eko.likvidaci, vyžadovala po nás velký TP s vyznačením o vyřazení auta z evidence. Synovi to však trvalo 2 měs. než se z prac.důvodů na dopravák dostal a musel ještě celou dobu platit PR za auto které fyz.neexistovalo, což mi přijde značně nelogické. ČP se dokonce vymlouvala na to, že z potvrzení o likvidaci není patrné, kdy skutečně bylo auto zlikvidováno ! To už mi přišlo pouze jako výmluva aby nám PR nemuseli zrušit. Tento nesmysl by po nás tudíž mohli chtít i na dopraváku aby auto mohli vyřadit. Není to první auto které jsme rušili a vždy stačil pojišťovně doklad o ekolikvidaci. Žádný velký TP po nás nechtěli. Byly to jiné pojišťovny. Děkuji za rady. Milena.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Bohužel mají pravdu. Syn si nezařídil odhlášní z registru hned po likvidaci, tak holt zatáhne pojištění..

(3) Zanikne-li vozidlo, které podléhá registraci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den zápisu jeho zániku v registru silničních vozidel s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná požádat o zápis zániku vozidla nemohla z důvodů nezávislých na její vůli takovou žádost podat a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz.

Mileno, musíte si uvědomit, že od nového roku existuje novela zákona 56/2001. Vozidlo MUSÍ být pojištěno, pokud je v registru vedeno. Jinak Vám hrozí i sankce až 90Kč denně!

To že nestihne někdo dojet na registr, nemůže být úleva ze zákona.

hodnocení

Děkuji, ale stejně mi to přijde nelogické platit pojištění za něco, co neexistuje. Proč pojišťovny postupují každá jinak? Např. poj. Direct nevyžadovala vůbec nic, žádný doklad. Stačilo poslat emailem výpověď, napsat důvod a za 2 dny bylo PR zrušeno. Nakonec proč by měli dělat problémy... pokud budu jezdit bez PR, je to můj problém a riziko. Pokud pojišťovna trvá na vyřazení auta z evidence, přijde mi to jen jako snaha PR co nejvíce prodloužit. A nechci domyslet další problémy kdybychom třeba TP ztratili nebo to vyřazení z registru z nějakého důvodu nemohli udělat...:(
dave*
Je to pravda že musí být v technickém průkazu vyřazení ale znáte to všichni jsme v České Republice, kde se každá firma či instituce snaží normálního člověka okrást o poslední korunu
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Auto bylo předáno k likvidaci 30.10.2017, teprve 3.1.2018 se synovi podařilo nechat ho vyřadit z evidence. Pořád nechápu proč musím platit poj.za auto které neexistuje a proč jiným poj.stačil doklad o ekolikvidaci a PR bez problémů zrušily. Poj. Direct dokonce stačila emailem zaslaná výpověď s uvedením důvodu, nechtěli vůbec žádný doklad a za 2 dny bylo PR zrušeno. Nakonec budu-li jezdit s nepoj.autem, bude to můj problém a riziko. Dokonce jsem na metu našla několik článků o rušení PR a kde bylo uvedeno několik důvodu kdy se PR nemusí platit. Mezi nimi byly i : auto přestalo fyz.existovat, nebo bylo vyřazeno z evidence a jiné důvody. Vůbec si nedovedu představit kdyby byl dlouhodobý problém nechat auto vyřadit z registru, např. ztráta velkého TP aj. Znám např. případ z okolí, kdy majitel auta leží v LDN, vlastnil velkou starou dodávku kterou jeho děti nechaly sešrotovat... tam problém nebyl ale je problém ho vyřadit z evidence takže děti už několik měsíců musí platit PR...také ČP. Jejich otec je na tom tak špatně že není schopný podepsat plnou moc. Takže zřejmě budou muset čekat až tatínek zemře a pak se ještě potáhne dědické řízení... Taky dobré vyhlídky. :(

hodnocení

0x

Toto je z jejich strany protizákonné ale kdo je ... tak ten raději platí nebo doloží zápisem v TP.

Vyžadovat zápis o zániku vozidla v TP je protizákoné, i když je to v zákoně uvedeno? Tomu nějak nerozumím.

zákon 168/1999, paragraf 12, bod 3

Je tedy zajímavé že 3x když jsem trvale zrušil po mně nechtěli zápis v TP,pouze jsem oznámil ukončení z důvodu trvalého vyřazení vozidla,naposledy asi 3 roky zpět!

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, propana Milana Cukráře: auto bylo předáno k likvidaci už 30.10.2017, to ještě nový zákon neplatil. S tímto přístupem pojišťovny jsem se setkala poprvé, dosud vždy stačil doklad o ekolikvidaci. I pracovnice na pobočce ČP mi řekla že je nelogické platit poj. za něco co fyz. neexistuje. A výmluva ČP že z dokumentu o likvidaci není patrné kdy skutečně k likvidaci došlo mi přijde úplně absurdní a účelová ve snaze co nejvíce natáhnout dobu pojištění. No nic, k 3.1.2018 nám PR milostivě zrušili a já teď převedu další 2 auta a poj.bytu od ČP jinam. Zklamali mně. Díky všem.

Po doplnění, paní Mileno, pojištovna jen dělá problémy, musíte se příště více bránit znalostí zákona.

xenofob
hodnocení

0x

jednou ze 7 zákonných možností je ukončení PR vzájemnou dohodou

stačí přijít na pobočku s tím, že jsem se přišel dohodnout na okamžitím ukončení PR (dokud se nedohodnu neodejdu)...a odcházíte s potvrzením o ukončení PR

jde jen o peníze jako všude jinde, navíc zaměstnanci pojištoven kteří mají z těch pojistek bonusy je někdy musí vracet, plně nebo čásečně, pokud ta smlouva netrvá dostatečně dlouho

hodnocení

Ano, to jsem udělala. Byla jsem na pobočce hned 30.10. s dokladem o likvidaci, paní mi žádost sepsala, odeslala ale centrála neuznala. Udělat jakoukoli pojistku není problém, to se mohou všude přetrhnout ale ukončit... problém. Někde jsem četla že je to tak pouze u nás... všude v zahraničí je údajně možné jakoukoli pojistku kdykoli zrušit a tak by to mělo být. Je to přece moje svobodná vůle si jí udělat a já jí platím a ne že pojišťovna bude rozhodovat o tom zda mi jí zruší nebo ne a kdy. Vím že PR je povinné ale budu-li jezdit bez něj, je to moje riziko a měla bych mít možnost pojišťovnu kdykoli změnit, ne jen 1x ročně. V tom je dobrá poj. Direct, která nedělá vůbec problémy a kdykoli PR na žádost klienta zruší. A nepožaduje vůbec žádné doklady, stačí poslat výpověď emailem, napsat důvod a je to. ČP chce navíc vše písemně poštou. Hrůza. . :( :( :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]