Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mezera mezi destičkou a kotoučem

Od: marty* odpovědí: 15 změna:

Dobry den dnes jsem už zjistil, proč mi to někdy píská když jedu pomalu.Zvednul jsem si všechny kola na hever a když otačím s kolem tak tam cítím maly odpor.Tak podle mě je to tím že mám nový kotouče a destičky a musí si to sednout.Najel jsem s nima tak 900 km.A moje otázka,jaká tam má být přibližně mezera mezi novou destičkou a novým kotoučem?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bbbb
hodnocení

3x
Zkuste rozhybat pistek a hlavne vodici cepy.odtlaceni a vymezeni vule zvlnenym kotoucem je kravina.

asd1
hodnocení

3x

Brzdy pískají obvykle po chybné montáži - najdi si jak to má vypadat a možné chyby = příčiny pískání...

Mezera je minimální, pístek se nevrací ani zpětným podtlakem ani zvlněním kotouče. Pístek se vrací pružností gumového těsnění. Pokud se špatně vrací a desky drhnou o kotouč, tak to jde provizorně na dojetí rozhýbat, ale pokud to chceš opravit na delší dobu, tak je třeba udělat repas brzdiče (jsou na to opravné sady za pár stovek) nebo dát nový brzdíč. Pod prachovkou se pístek maže pouze mazivem k tomu určeným.

jenda2*
hodnocení

2x

Destičky NEJSOU odtlačovány brzdovým kotoučem. Povolená házivost je do 0,05mm. U nových a nebo super kvalitních kotoučů je házivost 0.

Pro zpětný chod pístku slouží pružina v hlavním brzdovém válci, která píst tlačí zpět a zároveň vyvolá podtlak v okruhu, který těch několik desetin mm potáhne píst zpět.

hlavně to má nastarost gumový kroužek okolo pístku ktery slouží zároven jako těsnění

jenda2*
hodnocení

0x

Pístek ve třmenu musí chodit tak, aby se zpětným podtlakem vrátil o několik desetin mm. Pokud je kotouč zvlněný, pozná se to nerovnoměrným chodem zvednutého kola. Je dobré promazat např. silikonovým olejem prostor pod prachovkou v brzdovém třmenu, několikrát zatlačit přípravkem píst a sešlápnutím pedálu opatrně zase vytlačit.

marty*
22.01.18 13:00
hodnocení

díkys

jabraka*
hodnocení

0x

Brzdové destičky se odtlačují od kotouče právě malým zvlněním kotouče.Pak zůstane právě jen desetinová mezera.Pokud občas pískne.tak je to v normě.

Neřeším to.

JABRAKA

To není pravda, destička (pístek) se vrací díky těsnění.
Kdyby se vracel díky zvlněnému kotouči, jak potom vysvětlíte, že se o kousek vrátí i bez destičky a dotyku na kotouč?
marty*
hodnocení

ok díky za radu

hodnocení

0x

Jenda2. O jakém podtlaku mluvíte? To jste napsal naprostou hovadinu, nezlobte se. Zapojte si tedy do okruhu budík s nulou uprostřed a šlapejte. Tlak bude stoupat a klesat, pomalu a nebo rychleji, ale podtlaku nedocílíte.

jenda2*
hodnocení

0x

Tak pro méně chápavé: při stlačení hlavního brzdového válce tlak vysouvá písty ve třmenech. Součástí brzdového válce je pružina, která po uvolnění pedálu vrací píst brzdového válce zpět. Jelikož není v okruhu vzduch, je zpětný chod válce v podstatě vývěva, která potáhne písty několik desetin mm zpět a to jen po dráze, než se otevře otvor pro zásobování brzdovou kapalinou z nádržk, kterou vtáhne do prostoru před píst brzdového válce. Jako injekční stříkačka.Těsnící 4 hranný kroužek ve třmenu pouze zajišťuje potřebnou těsnost pístu ve třmenu. Nic více. Ani nemá možnost nějak vracet píst zpět.

asd1

Akorát takhle by se v praxi vrátil jen pístek který jde s menším odporem a druhý by zůstal na kotouči ;) (jsou dva okruhy do kříže). Opravdu to vrací pružnost těsnění a ne podtlak, to co píšeš je nesmysl... Nezapomeň, že píst nejdřív stlačuje, tj. začátek je na nule a jde do přetlaku. Při vracení nejde do podtlaku, ale zase na nulu. Kdo nevěří, dá si tlakoměr a vyzkouší... Pružnost gumového těsnění můžeš vyzkoušet i nasucho ;)

jenda2*
hodnocení

0x

Kapalina je nestlačitelná, proto nelze jít do přetlaku. Stejně tak při vracení kapaliny zpět působením vnitřní pružiny jde píst zpět a při zastavení zpětné dráhy se píst ve třmenu zastaví.Pokud se bude brzdový pedál po milimetrech povolovat, pořád se píst ve třmenu vrací. Těsnící gumička už v tomto případě nemá žádnou možnost záhadným způsobem vracet píst zpět a přesto se po uvolnění pedálu vrátí píst o danou vůli. Jinak gumička není v drážce brzdového třemenu volná ale je tam natěsno jak axiálně, tak radiálně. Musí držet tlak kolem 40 bar. Tím pádem nemůže potáhnout píst zpět. Je to záhada, jak jste na takovou blbost přišel, ale prosím. Že se někdy vrací jeden pístek více a druhý méně je naprosto běžné, proto se má jednou za čas vše promazat a prachovky mají být drženy kontrolované proti trhlinám. Těsnící kroužek není rovnoběžný ale styčná plocha u pístku má mírný úhel pro snažší zasunutí pístu do třemenu. Pozná se to snadným zasunutím pístu prsty. Když je otočená, píst nejde prsty snadno zasunout !

Tu první větu jsem vůbec nepochopil. A jinak dej si principy brzd a minimálně u dvou odkazů jsem našel že toto zajišťuje gumka. O podtlaku žádná zmínka. Ale asi jsi chytřejší tak jim napis ať si to opravi
praivo*

Ten úhel na tom těsnění je tam právě proto, aby po povolení tlaku zasunul píst zpět...

Mezera mezi destičkou a kotoučem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]