Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlouhodobé parkování u obchodu

Od: mikihans® odpovědí: 14 změna:

Zdravím, jen mě tak napadlo, jak je to s dlouhodobým parkováním na parkovišti, které je před obchodem?

Dejme tomu že mám bydlím naproti většímu obchodu (Tesco, Kaufland...), před kterým je parkoviště. U vjezdu na parkoviště je značka "Parkoviště", pod ní značka zakazující vjezd vozidlům nad 3,5 tuny a pod ní dodatková tabulka "mimo zásobování". Jinou značku při vjezdu na parkoviště nemíjím.
Očekával bych tedy, že na tomto parkovišti můžu kdykoliv zaparkovat na libovolně dlouhou dobu.

Opravdu je to tak, nebo se to řídí nějakým dalším řádem? Jak to bývá v praxi?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Řidič musí při vjezdu na parkoviště dostat relevantní informace. Takže ve vámi uvedeném případě tam můžete parkovat bez omezení.

Znám případy, kdy je parkování u super/hypermarketů omezené dalšími dodatkovými tabulkami, pak tam můžete parkovat jen v mezích, které vám ta dodatkové tabulky určují.

majsterjoe*
hodnocení

5x

No jelikož se jedná o soukromý pozemek, záleží na majiteli jestli stání nějak omezí, nebo nikoliv.

hodnocení

5x

Ptáte-li se právně, tak aby mohl po Vás někdo chtít nějakou sankci, musíte být jako řidič informován, o nějakém omezení parkování. Určitě nestačí to, co někteří, píšou, že to je soukromé parkoviště. Tak to určitě není.

Řidťe se značkami a bude to OK.

V Pardubicích u nádraží, asi to je Albert, taky měl být problém s parkováním, ale město zařídilo, že se tam může parkovat nonstop. Sice tam jsou značky, omezující čas, i závory, ale nikdo nevymáhá nic.

Takže Vaše očekávání je správné, klidně tam parkujte.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, nějaký předpis neznám (snad se k němu vyjádří někdo jiný), ale z praxe jsem si všiml, že i po zavírací hodině obchodu (v nočních hodinách) není parkoviště zcela prázdné a je tam vždy několik aut. Omezením by mohlo být např. strojní čištění parkoviště, jeho stavební oprava nebo by mohl být problém, kdyby vozidlo vypadalo spíše jako nepojízdný vrak. Jinak asi bez omezení. Zdravím!

rqwe
hodnocení

4x

Kdo má dost kapacity, tomu je to zřejmě jedno a kdo tomu chce zamezit dá ceduli, nebo rovnou spíš závory. Asi se to bude odvíjet od lákavosti zde parkovat, v malém městě OK, ale třeba někde na okraji phy u metra by bylo první týden 10 aut, druhý 50 a za měsíc 200.

hodnocení

4x

Když se u nás stavěl první supermarket, vymínilo si město, že investor zvýší počet parkovacích míst. Částečně se tak řešil problém nežádoucího parkování v historickém centru. Na okrajích tohoto parkoviště je možné najít volné místo kdykoli.

Jiný supermarket leží v centru města a má menší parkoviště. U vjezdu je informace, že parkoviště slouží pouze pro nakupující.

Další supermarket leží nedaleko nádraží ČD a má přímo označeno několik míst tabulkou P+R (zaparkuj a odjeď jiným dopravním prostředkem). I na tomto parkovišti je neustále několik volných míst. A vídám tam (nejen na P+R) parkovat auta i přes noc.

mnd®
hodnocení

3x

Zdravím.V Brně na Palackého třídě je Lídl a parkoviště je toho obchodu a jsou tam závory s automatem na zaplacení.O kousek dál je Billa s volným vjezdem ale s dodatkovou tabulkou že vjezd jen pro nakupující-zákazníky.Už jsem viděl jak z toho parkoviště odtahovka od Bille odváží ráno auta.Osobně bych tam tedy nestál na soukromém parkovišti.Dle mého názoru je jedno jestli je to nebo není označeno,ale jednou je to moje a to vaše auto tam nemá na pozemku -parkovišti co stát a parkovat přes noc.Nebo dobře-parkujte si,ale se mnou jako majitelem si dohodněte kde a za jakých podmínek.Taky parkuji čtyři auta takhle,ale mám to domluvené s vedoucím obchodu,že ráno kolem čtvrté ty auta odjedou a nebudou zavazet ostatním.Domluvit se s majitelem je to hlavní.

@mnd: Vaše uvažování je naprosto mylné (a postavené na hlavu) Pokud je pozemek označen jako parkoviště, je veřejně přístupný a není označen jakýmikoliv omezujícími značkami, potažmo tabulkami s omezením doby parkování nebo např. "jen pro nakupující", pak jako řidič oprávněně předpokládáte, že tam můžete parkovat neomezenou dobu. Pokud jako majitel s tím máte problém, tak mi to musíte dát předem najevo. Nějakou omezující značkou, závorou, parkovacími hodinami apod. Jak jinak to mám čuchat, že jo.

...ten pozemek není označen... právě že je označený, obvykle je tam značka parkoviště. (i když ne vždy)

...i když je to parkoviště tak tam nemáte bez mého souhlasu a smlouvy co stát... To jako vážně musí mít každý parkující smlouvu? (i kdyby jen ústní)
...

...dědeček byl vyhlášený samotář...odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. Pak si najal hostinec na náměstí v Opočně, zas mu tam chodili... (kdo to nezná, tak je to z Cimrmana)

mathew

To se mám jako v případě, že tam není žádná dodatková tabulka ani závora dívat do katastru nemovitostí komu to parkoviště opravdu patří? Ne, když tam není žádná informace pro koho to parkoviště je a jak dlouho se tam může parkovat tak si tam může legálně stát, kdo chce a jak dlouho chce. Jenom stačí ohleduplně nezablokovat místa hned u vchodu...

hodnocení

Z druhého pohledu - je to parkoviště jako každé jiné. Liší se pouze tím, že u něj stojí obchod. To ale snad není něco, co by měnilo význam značky. Pokud by to majitel chtěl mít nějak ošetřeno, může tam přeci dát jednoduchou dodatkovou tabulku, jako píšete vy ve vašem případě.
mnd®

@mikihans :já to chápu,ale vezměte to obráceně - vy stojíte,,parkujete,, na mém pozemku.dobře-ten pozemek není označen- ale vy tam nemáte co dělat a parkovat.na mém pozemku i když je to parkoviště tak nemáte bez mého souhlasu a smlouvy co stát.

hodnocení

Tím pádem, než zaparkuju u jakéhokoliv obchodu nebo na jakémkoliv parkovišti, bych dle si měl nejprve zjistit, čí to parkoviště je, vyžádat si souhlas a až potom na tomto parkovišti zaparkovat?

Pokud mám vyasfaltovaný pozemek, na kterém nechci, aby mi parkovala auta, přece jej neoznačím jako parkoviště.

hodnocení

2x

Dobrý den, já bych to bral jako řidič někde tam, kde to neznám. Nezbývá mi nic jiného než řídit se podle dopravních značek. Tedy pokud tam potkáte značku "parkoviště" s dodatkovou tabulkou "do 3,5t", pak tam s vozidlem do 3,5t parkovat můžete. To mi přijde logické velmi. Řidičák je žadateli udělován na základě úspěšného zdolání zkoušky z odborné způsobilosti ... Pokud neporušíte toto, pak Vám nemá kdo co vytknout. Pokud to zaparkujete nějak rozumně, někam úplně do nejzazších míst (kam to asi žádný zákazník nikdy nepostaví, má-li místo blíž k vchodu, leda že by bylo fakt úplně plno), abyste jakoby "nenarušil plynulý příjem pěněz od zákazníků", pak si myslím, že to bude v pohodě. Některá parkoviště u obchodňáků jsou takto i stavěná, že mají jistý počet míst, počítaných pro parkování těch, kteří si jen do města přijeli něco vyřídit (kupř. Zlín-Čepkov, když jsme to stavěli, bylo to tak v plánu, jak je to dnes, už nevím. Přece nemůžete vědět, komu to patří, a jak to má ošetřené. Jednu dvě noci bych to zkusil, pak bych asi zašel za vedoucím toho obchodu, snažil bych se rozumně dohodnout...všichni jsme jen lidé.

Čepkov byl pořád plný (a to ani moc nepřeháním) celodenně parkujícími auty řidičů pracujících ve městě a pro opravdové nakupující byl dost velký problém najít volné místo k zaparkování. Spousta lidí po delším kroužení to buď vzdala rovnou nebo si aspoň rozmyslela příští nákup. Tržby samozřejmě utíkaly, tak se majitel nasr... dal tam závory, 2 hod. zdarma (na nákup by to mělo stačit) a pak 30kč za hodinu. Myslím, že je to rozumná cena. To máte vlastně za tři hodiny 10kč/hod. Což je jinde ve městě obvyklá cena jen za první hodinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]