Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jelikož jsem vcelku neznalí v oblasti aut, rád bych se optal na první auto. Ano vím, že to tu bylo aspoň tisíckrát, ale já mám pár aut o kterých přemýšlím. Nejvíc asi vede Ford Mondeo mk3 kvůli motortizaci (1.8i 2.0i). Každej mladej chce vždy co největší obsah to je jasné a proto bych se rád zeptal na vaše názory ohledně tohoto vozu (Poruchy, na co si dát pozor atp.) Četl jsem si tak nějak recenze ruzně na netu a čekal jsem že toho najdu teda rozhodně více. Nejsem nějaký zastánce benzínu, ale právě na netu jsem se dočetl že ty jejich naftové motory (TDCI myslím) jsou nějak poruchové. Nevím jestli je to pravda takže nemužu říct na 100%.
Předem díky za rady
Koupil jsem ojeté Mondeo Mk III, musel jsem si ho opravit (spojka, dvouhmotový setrvačník, ložisko zadního kola), ale pak jsem s ním byl spokojen. Do určitého roku výroby ( nyní už si nevzpomínám do kterého) byly motory typu TDCi háklivé na kvalitu nafty a často vznikaly poruchy vstřikovacích čerpadel a trysek. Možná to zde nějaký automechanik doplní.
Byl to motor TDCi samozřejmě nafta. Kupoval jsem prakticky naftu jen od jednoho čerpadláře ( U Krobiána před Roudnicí nad Labem), vždy při cestě z Prahy na chalupu, nejezdil jsem po dálnici a neměl jsem s naftou nebo se vstřiky v průběhu 5 let žádné potíže.
dvoulitr TDCI vůbec není špatný motor. Poruchové jsou když se tankuje nekvalitní nafta, jezdí s tím prase nebo to má najeto přes 200 - 300 tisíc km. Což je většina ojetin na trhu, takže ojetý nedoporučuju Kromě čerpadla a vstřiků je taky problém: protéká vstřik = naleje hodně paliva do válce, a když to řachne tak se ohýbají ojnice = pápá motore.. Všechno jsou to opravy za desítky tisíc, ale když najdeš dobrý kus = udržované auto které jde pryč např. kvůli úmrtí v rodině, tak to nemá chybu.
Ojetý bych bral určitě benzín, obecně je Mondeo bezpečný, pohodlný, bytelný a spolehlivý auto. Pokud nemáš smůlu na kus který se sype :D Díly dost drahé, Focus je řádově levnější a udělá v podstatě stejnou službu. Pozor na korozi, stejně tak stará plečka bude mít vytlučenej podvozek, altík, servo atd. atd. = je potřeba mít v záloze aspoň 20 lépe 40k na opravy abys pak nestál s nepojízdným autem..
Právě do toho benzínu bych rád šel. Mám +- 55000kč z toho cca 5000kč bych měl na poviné ručení (které by nebylo na mě :D) Tudíž je vůbec realné koupit za 50000kč nějaké, které by stálo za to nebo je to naprostá blbost?. Jinak taky děkuji moc za radu.
To máš v reálu 20 max. 30 k na nákup, to bude na 99% plečka před smrtí... U takového auta rezervu aspoň 20k na opravy prostě mít musíš... Tip pro tebe: Marea Weekend 1,9 JTD, za 20 k seženeš kus v dobrým stavu, oslední roky výroby jsou kolem 2003... Hnusný ale opravdu dobrý auto, naprosto nedoceněný a proto tak levný. JTD motory patří k nejlepším držákům...
Nebo Focus MK1, kup kolem 20 - 30k, pozor na korozi většina už je shnilá (prahy, nápravnice, spodní hrany dveří), 1,6 často žere olej, 1,8 a 2,0 jsou lepší, naftu nebrat. Když na jdeš slušný kus tak je to slušný auto, výborný podvozek a i blbá 1,6 jede celkem slušně (omezovač na 6500, na dvojku jede kilo)
Cokoliv budeš kupovat - nech udělat oficiální emise + TK, když projde platíš ty a auto bereš, když ne tak prodávající. Pokud se bude cukat tak ví o problémech = rovnou hledej jiný auto, nenech se ukecat na žádnou slevu (obvykle koupíš "za levno", pak tě vyhodí z technický a projít bude stát balík) Pozor na cokoliv bez homologace (folie na sklech atd.), na zamaskovaný bouračky, naleštěnej šrot opravenej "aby to při prodeji jelo" atd. - takových je 90% aut v bazarech...
Ještě možná jeden otravnej dotaz a to na Fabii I. To byla moje úplně první představa na kterou jsem nějak po době zapoměl. 1.4i 74kw nebo 2.0i 85kw. O tom jsem si taky četl nějaké ty recenze a prý by to nemuselo být nejhorší
Např. toto vypadá celkem použitelně.. Spojit s výletem na lyže a když bude všechno fungoat tak poslat plaťák atd. Záleží odkud jsi aby se dovoz vyplatil... Obecně nasypeš 20k a bude chvíli jezdit... JTD110 bylo v rodině , švagr pitomec to při ca 350 kkm nabořil. Motor šel pořád jako hodinky, auto celkově příjemný na ježdění. Pohodlný, výborný výhled i dozadu, velký kufr. Je fakt hnusný, tak se nemusíš bát že ti to šlohnou :D Riziko že se staneš Fiatistou a všichni se ti budou posmívat... Pokud by mi nědo nabízal Oktávku nebo Mareu, tak beru jednoznačně Mareu...
Fabka za 50k bude olítaná tragédie... Dvoulitr je super motor, ale slušn nejmíň 100k, je jich hodně málo..
Tak já sem naštěstí typ člověka kterej moc neřeší co si ostatní myslí :D Ten Fiat supr nápad jsou ještě nějaká taková podobná auta která moc nikdo nekupuje i když jsou na tom dobře jako ten fiat?
Mařena je asi největší/ nejlevnější exot... Pak třeba Citroen, Peugeot, ale chce to dobře vybrat... JTD je jednoduchý motor bez kurvítek, pokud bude fungovat při koupi tak je předpoklad že vydrží... To v inzerátu stojí ve stodole = nebude mít orezlý brzdy atd, vypadá to na němčoura, žádnej turek nebo arab...
Prostě je obecný házor že Fiat = šrot a koncern (Škoda, VW, Seat) = kvalita kterou je potřeba zaplatit. Proto je Fiat tak levnej. Ale koukni na škodovácký fóra co všechno tam řeší a co všechno se sype... Porovnej motory škodováckej 1,2 HTP a 1,2 8V od Fiatu atd...
Po tý švagrovo Mařeně mi ještě zbyly gumy, daruji za odvoz. 2 ks fungl vzorek ca 7-8mm ale asi 10 let starý = za mokra budou klouzat, za sucha OK, 2 ks na dojetí ca 3mm vzorek, to je tak na vyhazov...
mám souseda garážníka...a ten pravidelně opravuje nějaký fordy..ať už svoje nebo cizí...prostě tady platí pravidlo.."fordem tam, vlakem zpátky"..
No jasně a ještě jste zapomně napsat nekupovat nic od F-Ford jste zmínil ale chybí Vám ještě Fiat a Fšichni Francouzi!
Už dlouho tu tak blbá rada nebyla.Vše je jen o předchozí údržbě a péči co byla autu svěřena a není to jen o značce kterou má auto na kapotě!
Já mám taky známého garážníka, ten zase furt opravuje něco na Škodovce nebo Fauvéčku. Fordů znám dost a že by se sypaly víc než ostatní je nesmysl. Známý má ve firmě několik služebáků a Focusy mu na servis vychází líp než Fabky. Sám mám Focuse a taky se nesype, jezdím za 4,0 Kč/ km - veškeré náklady = pořízení vozu, veškerý servis, palivo (a to jezdim na benzín), pojistka včetně allrisk havarijky. Najdi mi takovou Škodovku (krome shnilý Feldy kterou koupíš za desítku
MK1, 1,6 74 kW FYDD kombík. Koupeno před 4.5 lety za 2000 euro, výborný stav bez koroze. Ale dalo docela práci tohle najít... Dnes podobný seženeš za 1000 euro do týdne, ale najít dobrý kus chce hodně hledání, většina už je ohnilá nebo olítaná... 1,6 často žere olej a oprava se nevyplatí. Ten můj si bere ca půl deci na 1000 km což je v pohodě, ale často žerou klidně litr na tisíc km. Druhý auto se stejným motorem olej žere už asi 8 let, půl litru na 1kkm, jezdí pořád normálně výkonem i spotřebou, vůbec nečoudí (takže při koupi to ani nepoznáš, pokud neujedeš pár set km a nazměříš spotřebu oleje), emisema prochází legálně. Takže jediný problém je s tím je s každým tankováním dolít 1/4 litru oleje.
Ještě jedno k těm "garážníkům" Pár tokových servismanů znám-u jednoho se opravují převážně Peugeoti , u druhého zase převážně citroeni zejména s Pydrem, a další nejraději opravuje zase Fordy. První jezdí výhradně v Peu a má je rád a pže je mechanik.opravuje jen (převažně Pugy) druhý-p.Hejda- zase jako jeden z asi (odhadem ) deseti mechnaiků v celé ČR umí hydrocitroeny a dělá dofuky koulí dusíkem, má jako velký fanda citroenů,spolu s otcem,který je opravoval už snad za minulého režimu? , sbírku, od citroenu Traction Avant a CV2 "Kachna" přes HY, DS,BX a další co dělá fordy pro změnu má hezkou zgenerálkovanou Sieru-Ghia s nejvýkonnější a nejméně rozšířenějším motorem ve specifikaci 4x4 a na běžné ježdění opět jen forda. Že by všichni z nich měli ta nejhorší auta? Ne jen proto že jsou fanbdové dané značky,takže když u jednoho stojí jen nebo převáženě fordi neznamená že jsou nejhorší!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.