Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoda - následky

Od: xxxcv odpovědí: 41 změna:

Dobrý den,

dnes ráno jsem měl nehodu. Jel jsem dle předpisů 80-90 km/h, tma, mokrá vozovka. Za táhlou zatáčkou ležel přes celou silnici strom (jak se tam dostal nevím, vítr nebyl). Začal jsem brzdit, a co nejvíc se mu vyhnout, ovšem jsem jej trefil a poškodil si auto. Volali jsme pčr (nebyl jsem sám kdo měl škodu). Kdo bude viníkem je teprve v šetření, ovšem pčr mi naznačila, že budu označen za viníka (měl jsem předvídat a nebo jet pomalu). Svou vinu nijak nepopírám i když předvídat strom na zemi při bezvětří... no nevím. Každopádně pokud mě označí za viníka, kolik mohu dostat pokutu? Jsou za to nějaké body? A jak dlouho trvá než mi dají echo? Mám havarijní, takže z tohoto pohledu je to ok. A vliv na bonusy to mo mít bude? Díky

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Ohledně nehody padlo asi vše potřebné. Ale mám pocit že si myslíš že za nic nemůžeš. Můžeš, jel jsi rychleji než jsi viděl a byl schopen reagovat. Příště tam místo stromu může stát auto na štorc a napálíš do něk úplně stejně jak do toho stromu, klidně i do právě vystupujících lidí. = buď rád že to byly jen tvoje plechy.

Pro příště: kam nevidim tam nejedu, nemůžeš jezdit po paměti s tím že v cestě nic není. Nemůžeš jet 90 za mokra na potkávačky v zatáčce, prostě nevidíš dost daleko na reakci. A je jedno jestli tam bude ležet strom, nebo nová díra jak kráva, auto co dostalo hodiny a zůstalo stát uprostřed, srnka, ležící ožrala (ano i to už jsem potkal!)

Prostě viní nehody jsi ty a nikdo jiný. Ty jsi neviděl strom včas a napálil do něj. Ale nijak bych tě netrestal, bouračka samotná je víc než dost. Policajti měli regulovat dopravu a pomoct ti, nic víc a nic míň.

xxxcv
hodnocení

Vinu nepopírám. to jsem tu několikrát napsal. Jen jsem chtěl vědět co mě čeká. Tím to pro mě končí. Dostanu pokutu, tak ok. Zaplatím.

JEn bych si trochu dovolil řící, že nikdo z vás tu zatáčku neznáte a neznáte tedy ani okolnosti. Z mého psaní se může zdát, že se jednalo o prudkou zatáčku na úzké silnici někde v temném lese. Ale to je jedno.

Kdyby tam stálo auto tak třeba bude svítit, blikat, nebo pobíhat lidi ve vestách, které jsou lépe na dálku vidět. Ale to uz jsou spekulace. Vinu přijímám a odpovednosti se rozhodne nevyhybam...

hodnocení

3x

Když je tma a mokro, tak nemáte co jezdit 90. No, ale poradí fundovaní, to s tím předvídáním, to se dá taky okecat na všechno, hlavně aby byl viník.

xxxcv
hodnocení

Jak říkám, svou vinu nepopírám. Bylo to za zatáčkou a všiml jsem si toho na poslední chvíli. A strom na sobě nemá reflexní prvky abych jej viděl o chvíli dřív, ale to je jedno, jde mě hlavně o to co mi může hrozit.

doplněno 12.01.18 15:20:

A jak píšu na začátku, nebyl jsem sám kdo do toho vlítl. N2kdo měl štěstí a mohl hned odjet, já bohužel. Ovšem i toto mě neomlouvá.

hodnocení

3x

Cenove bych to videl automaticky (zavineni nehody) do 1000 Kc a bodove bez bodu.

xxxcv
hodnocení

ok to jsem si myslel. A kdyz auto opravím na havarijko, tak přijdu o bonusy? Jsem u Allianz

Tak o bonusy s povinného ručení nepřijdete jestli jste nezpůsobil škodu někomu jinému,já pochopil že jste nabořil ten strom a na něm snad škoda nebyla.A jestli máte bonus i na havarijko to zjistěte u pojišťovny

doplněno 12.01.18 21:10:

Já tomu nějak nechápu.Vy jste vletěl do toho stromu a způsobil jste si škodu-to půjde s havarijka.Jestli jste udělal škodu na něčem jiném (svodidla,značka..) půjde s povinného,možná přijdete o bonus.Ty druhé auta létala taky do toho stromu nebo do vás?Ale to je jedno ,prostě tam bude viníků víc,né jenom vy

xxxcv
hodnocení

Strom byl přes silnici, takže teoreticky jsem způsobil škodu na "stromu" (ale tot otázka, když uz byl spadlý na zemi). Další auta pak vjízdela do stromu také. Kromě stromu a skode na mém aute (a jeste asi dvou) nebyla zádná jiná skoda (znacky svodidla atd)

ivik*
hodnocení

2x

Za tmy,mlhy a kolem nuly jet do zatáčky 80-90,to jste tedy FRAJER!Buďte rád, že tam nebyl člověk nebo protijedoucí auto.Za mě: řidičák Vám nepatří do ruky...Pak to nemá na silnicích vypadat tak , jak dnes a denně slyšíme a vidíme.Moje dcera jezdí s malou vnučkou a vždycky se modlím, aby nepotkala taková hovada,která za volantem nemají co dělat.Asi mě admin smaže,že?

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 13. 01. 2018 19:31:50
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
majsterjoe*

No jo, hlavně nejel podle předpisů, že ano. To že někde je povolená 90 km rychlost neznamená, že tak mohu pokaždé jet. Prostě řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla svým schopnostem a stavu komunikace. Tečka. Není co řešit.*kafe*

xxxcv
hodnocení

Je to dlouhá táhlá zatáčka (zádná serpentina), nijak prudká. 90 km/h (i ve 120 se dá v klidne bezpecne projet) se dá jet uplne v klidu aniž bych někoho ohrozil (i za mokra), ovšem pokud máte za zatáčkou ve tmě strom přes celou silnici (nesvítil jsem dálkovýma) tak je to problém. Ano kdybych jel 40 km/h vše je ok. Do hovad si nadávejte někomu jinému. Navíc to nesouvisí s otázkou

ivik*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

ivik*

xxxcv
hodnocení

ivik*

xxxcv
hodnocení

Sakra co máš za problém? Pokud lze zatáčku projet 90 tak ji projedu 90, kdyz jde 120 tak pojedu 120 (kdyz za rohem nebude pčr a nikoho neohrozim, vcetne sebe), to mám na 90 jezdit 40? To že za zatáčkou leží strom (neosvětlený, tmavý) za to jaksi nemohu. Pokud by tam byla nehoda nebo cokoliv jiného, očekávám trojůhelník nebo majáky, které jsou videt na kilometry daleko...

A ano pocit zodpovednosti mám, protože jsem zajistil, odstraneni stromu, mohl jsem delat mrtveho brouka a nechat lidi do stromu narazet...

ivik*

xxxcv
hodnocení

hodnocení

1x

Otázka zní: Co lze na silnici předvídat? Za tebou uváděných podmínek lze předvídat např. zvěř, přebíhající přes silnici. Ale strom přes silnici za každou zatáčkou, do které ideálně nevidíš, předvídat nelze. Sám se z toho ale nedostaneš a advokát něco stojí. Snad bys nějakou radu mohl najít tady.

O body bys neměl mít strach, žádné bys dostat neměl. To "echo"je značně individuální a záleží na vytíženosti zúčastněných orgánů.

A vliv na bonus? Asi záleží i na konkrétní pojišťovně, ale mám jednu zkušenost, že pro pojištění je brána vina objektivně, tedy stylem "my musíme plnit, ty ztratíš 1 (2?)stupeň z bonusu".

xxxcv
hodnocení

Pokud dostanu 1000 pokutu nebudu to řešit. Četníci mi řekli, že mám předpokládat vše, takže hádat se s nima nebudu. Bylo mokro těsně nad nulou dával jsem bacha aby to neklouzalo. Trochu mlha. Tma a ještě v lese (byla kolem jen osvětlená cyklostezka), tak čekám i zvěř. Ale strom je to poslední co by mě napadlo. Vymlouvat se ale nebudu jen mě zajímá co by mě mohlo od orgánů čekat.

hodnocení

1x

Bonus-malus - je při plněné ze strany pojišťovny - tj. v případě plnění z hav je malus 36 měsíců (snížení bonusu, případně i mínusové-hav s příplatkem). Z HAV se malus neuplatní jen když vás někdo naboří a necháte si z HAV opravit, což oni poptávají po viníkovi z POV.

Výjimky bonus-malus jsou jen výjimečné... sami by byli proti sobě.

Ono nedodržení bezpečné vzdálenosti, předvídání atd., to je spíš o aktuálním stavu a chuti toho policisty na místě. Nehoda do stromu náhle spadnutého se rovná zvěři.. neovlivníte, bez pokuty. Nehoda do již ležícího stromu je problém... to je jako s odstaveným autem či pomalu jedoucím, do kterého narazíte...

doplněno 12.01.18 20:36:

škoda na majetku jiné osobě se hlásit PČR musí - tj. nehoda s firemním autem taky!

Udělal jste dobře. Body netuším - asi bych se dotazoval PČR a požadoval vyjádření... pokud máte bodovou nouzi, můžete použít nějakého právníka...

doplněno 12.01.18 20:51:

z toho celého popisu jste dle mého názoru řádně ohlásil vše, co bylo třeba - udělal jste správnou věc a dost možná zachránil i životy ... někdo tam mohl jet rychleji a s horším vozem...

Nechte se překvapit. Pokud by byl výsledek šetření pro vás negativní, chtějte písemné vyjádření, proč tomu tak je.

majsterjoe*

@jmlc v případě nehody firemním vozidlem není třeba volat policii. (vyjma zranění, škody nad 100 000...) Nejedná se v rámci zákona o třetí osobu.

xxxcv
hodnocení

Nene bodově jsem v pohodě. Jen nemám zkušenosti a zajímá mě co mohu očekávat. Počkám s čím přijde polda, koho označí za viníka a jaký bude jejich závěr.

doplněno 12.01.18 20:56:

@jlmc jak už jsem zde několikrát psal, nejde mi o to jestli dostanu 1000 kč pokutu, ale spíše co mám očekávat od orgánů.Nechám se tedy překvapit

danys*
hodnocení

0x

bud ti tam seknou nepřizpůsobení rychlosti nebo nevěnování se řízení. oboje je bez bodu.

doplněno 12.01.18 17:09:

nemáš zač

xxxcv
hodnocení

super díky

hodnocení

0x

Teďka záleží bohužel jestli bylo důležité volat tu policii...

xxxcv
hodnocení

Jelikož do toho stromu lítali další auta, tak asi bylo na místě někoho zavolat, aby ten strom odstranili. S autem jsem hned odjet nemohl, takže jsem volal já, a když bych nevolal, tak by zavolal někdo jiný.

bate
hodnocení

0x

Tak pokud škoda nebyla více jak myslím 100 000 Kč a nikdo nebyl zraněný tak ani nebylo třeba k tomu volat policií a nemusel by jsi nyní řešit co ti za to hrozi. Pokud už k tomu policie přijela tak si myslím, že to snad mohli vyřídit namístě nějakou pokutou. Nyní když už to asi bude řešit nějaká komise ke které tě předvolají tak tam ta pokuta bude asi trochu větší, ale za to co popisuješ bych více jak 1000 Kč asi nečekal. Body by za to snad neměly být žádné.

Já když jsem předloni měl nehodu kdy mne divoch nejdříve v zákazu předjíždění předjel a pak náhle předemnou zastavil a já jsem do něho naboural tak to policie se mnou vyřídila na místě formou pokuty za 500 Kč z důvodů, že jsem údajně nedodržel bezpečnou vzdálenost a to bylo vše. Body jsem za to neměl žádné. Pojišťovna (Alianz) mi za to na příšti pojistné obdobi vavýšila cenu povinného ručení. Od Alianz se kterou jsem nebyl spokojený jsem ale přešel ke Kooperativě kde mi řekli, že za tu nehodu mi nic na bonusu krátit nebudou, protože mám naježděné už dost let bez nehody. S tím krácením bonusů za nehody je to asi jak u které pojišťovny, podle toho jak to kde počítají.

xxxcv
hodnocení

Za pčr přijeli dva mladí kluci a jejich motto bylo "vše hodit na nás", že nepředvídáme. Místo ani neohledal a už měl jasno.

Psal jsem to i výše, vinu nepopírám. Jen mě jde o to co čekat.Hádat se s nikým nechci.

doplněno 12.01.18 20:10:

Auto mám na firmu psané, a škoda se těžko odhaduje. Viděl jsem že je nárazník, kolo a nádržka ostřikovačů v háji. To asi není > 100 000, ale vím já jestli není někde něco dalšího (poloosa náprava atd)? Zase takový odborník nejsem, proto ta policie.

Já pořád nechápu, kdo by měl být viníkem. Škodu jste si způsobili de facto sami sobě. Takže buď si to zaplatíte sami nebo z havarijka. Jestli vám policajti dají pokutu to už je věc druhá.

hodnocení

0x

Pokiaľ ste svojím autom nepoškodil iné auto pri náraze a ani ste nespôsobil škodu na cudzom majetku,značky zvodidla,tak mohli by ste dostať pokutu,že tam prišli policajti no, ak ste ich nevolali,tak by ste ani nemali dostať pokutu.Vinníkom by ste boli sami sebe,tak isto ako aj ostatní vodiči čo potom narazili do stromu.Nemali by ste ani prísť o bonusi,lebo nebude plnenie z PZP.Všetko stojí na tom či ste pri náraze nepoškodili niečo cudzie,ak áno,tak by to mali dokázať.

hodnocení

0x

A to jste udělal co? Vy jste mimo strom úpadlý přes cestu ještě do nekoho naboural? pokud ano je to o něčem jiném ale pokud jste vy sám najel a poškodil si vlastní auto o padlý strom pak není co řešit a Vy jste se niče´ho nedopustil a někdo ža za to můžet může jít s prominutím do prde...Naopak je viník správce komunikace nebo polesí - dle toho k čemu onen padlý strom patří ! A to že jste zavolal PČR pže je tam nebezpečí dalších nehod to je jen Vaše + .V totmo případě vidím jen pokus udělat si dobře u nadřízeného ze strany policie (udělením pokuty za něco co jste teoreticky ani nemohl ovlivnit)

doplněno 13.01.18 11:54:

osobně -měl jsem nehodu-skončil jsem s autem na boku ve škarpě-NIC jsem mimo své auto nepoškodil-zavolal jsem si odtahovku,zavolal jsem ,pže bylo nutné zastavit dopravu skrze vyproštění auta přes silnici,PČR, resumé přijem jen jeden i přes můj podrobný popis co je třeba, po vyproštění auta mne i auto perlustroval a tím to haslo. Ještě toto dopravu jsem musel regulovat spolu s policajtem-on od JH já od ČB,pže přijel sám.

Ve Vašem případě by to tak mělo být také tak .

doplněno 13.01.18 19:46:

Ale to je v pořádku že jste je volal-je to firemní a pokud nejste firma Vy (majitel firmy).Ale není v pořádku ,že na Vás někdo chce hodit nehodu. Vy jste zodpovědný za ten strom? NEJSTE a hotovo,naopak byste mohl po nich chtít jak to oni lidé zodpovědní za ochranu dalších osob zabezpečili-asi tím že Vám chtějí dát pokutu?Při vší úctě bych je posla do někam!

Ti co tady tvrdí o přizpůsobení se viz dopr předpisy, v tomto nemají pravdu tedy pokud spoň večer před nebyl nárazový silný vítr,bouřka atd-pak se dá předpokládat padlý strom ale za bezvětří či vánku -pokud by toto kdokoliv předpokládal tak se nejezdí daným limitem ale jen max 50 mimo město a město rychlostí svižné chůze!

xxxcv
hodnocení

Jako kdyby ten strom dále nikoho neohrožoval, a já neměl zánovní firemní auto, tak nikoho nevolám (skutečná škoda se mi těžko odhaduje i vzhledem k tomu že je to korejec a tam jsou díly extra drahé, takže to těch 100 k klidně i být může). Ale jak píšu výše, do stromu najížděla auta, než ho hasiči odstranili.

Jinak klídek nerozčilujte se ti co o vás zde píši kriticky dokonce o hovadu asi ani neumí řídit auto nebo z bezpečnostních důvodů jedou na 90 jen 60 a středem ,co kdyby, a když je chcte předjet tak si klepou na čelo že jste debil když jedete rychleji než oni!

stefan*
Spravil dobre že zavolal políciu...
Osočovanie a nadávanie hore... - takých stretávam občas na ceste... V 90ke idú na rovnej ceste v ideálnych podmienkach 80-90, pri každej zákrute, alebo keď nebodaj ide auto oproti, brzdia na 60... To sa za takými ide perfektne a aj keď si to neuvedomujú, ohrozujú všetkých okolo seba, lebo naseru všetkých ktorý ich dobehnú a aj flegmaticky šofér, ktorý sa neponáhľa a išiel sa len previesť ich po 3km s nadávkami predbehne.
Zdar bezpečnej jazde so zdravím rozumom
xxxcv
hodnocení

Díky za podporu. Jen jsem chtěl zjistit co mě čeká, nečekal sjem, že tu objeví chytrolíni a budou moralizovat. Situace se dá vyložit, tak že za ten strom nemohu, ale je také pravda, že jsem mohl i lépe koukat a nárazu zabránit. Ovšem když si to vemu takto s odstupem, tak si myslím, že ten strom musel spadnout těsně přede mnou (ve tmě to vidět nelze), protože se zrakem problém nemám. Ale zase bylo ráno, člověk je rozespalý. Ostatně jsem rád že se nikomu nic nestalo, uvidím s čím přijde pčr a předpokládám, že se případně dá odvolat. Ale mám havarijko a 1000 pokuty me nevytrhne, hlavne ze nebyla ujma na zdravi...

A opravdu bylo bezvetri tj. cekat, ze nekde bude spadly strom je to posledni co by me napadlo

danys*
Diesel: co si myslis ty nebo ja jak by to melo být je úplně jedno. Jde o to jak hovoří zákon. Zkus sem hodit odkaz na paragrafove znění, jinak to jsou úplně zbytečný řeči ;)
doplněno 14.01.18 15:14: Beru to podle zákona,který je holt takový jaký je. Co já si myslím, jak by to melo byt ,je bohužel všem u zadele. A on ten policajt si to asi těžko udělá podle sebe ;)

Danysi-pokud to bereš takhle tak ,i kdyby jel jen padesátkou tak hezky napúasují jakýkoliv paragraf o porušení čehokoliv i za jízdu krokem!

jenda2*
hodnocení

0x

To je nevětší problém, jet 90 km rychlostí do zatáčky, kam není vidět. To je vaše jasná chyba. Pokud zákon říká, že chodci chodí mimo obec vlevo, je na 100 % očekávatelné, že tam bude chodec. Jestli to bude chodec nebo ne není rozhodující, to hlavní spočívá v předvídání. A to je vidět každý den. Nikdo už ani v zatáčkách nechce jezdit ve svém pruhu a s naprostým klidem protijedoucí řidičí střihnou zatáčku v protisměru. Pokuta asi bude, ne však dramatická. Nedošlo ke zranění někoho dalšího. Pokud uplatníte plnění pojišťovny, docela určitě vám navýší pojistné.

hodnocení

0x

Nejel jste podle předpisů. Jel jste rychleji, nežli jste stačil zastavit na vzdálenost, kterou jste viděl. Za zatáčkou může být cokoliv.

Pokud jste si poškodil vozidlo, půjde to z havarijního pojištění, nikoliv zákonného. O bonus nepřijdete.

Že updl strom, za to nemůžete, ale za nehodu určitě.

Pokuta bude do 2000Kč, bez bodu. Vyšetření trvá až dva měsíce, u Vás to bude zřejmě dříve.

To že Vás někdo zde uráží, z toho si nic nedělejte. Lidé jsou různí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]