Nejste přihlášen/a.
Známý mé známé prý po vypnutí motoru počká než vytáhne klíč ze zapalování. V jakých případech je dobré počkat? Po vypnutí motoru o jednu polohu "níže" se ozývá zvuk jako kdyby tam běžel nějaký motorek. Je to benzin starší 2003. Klimatizace byla vypnutá. Jestli se v tom někdo vyznáte, napište prosím pro jaká auta je dobré počkat, jak dlouho. Děkuji
Asi čeká na Godota jestli nepřijde :D
Asi takhle: otočíš klíček do STOP = vyplá spínačka. Vytáhneš klíč = vyplá spínačka (pořád je v poloze STOP) = čekat je nesmysl.
Smysl má nechat motor po dojetí chvíli nechat vrčet na volnoběh = dochlazení (pokud stopneš motor tak se zastaví i olejové mazání a hlavně ložiska turba se můžou zapékat - ložiska turba jsou mazaná i chlazená olejem...
Čekat je nesmysl. Jakmile otočíte klíč do polohy "STOP", je všechno, co je ovládáno klíčkem vypnuté. Jestli je klíč zasunutý, nebo není, nehraje žádnou roli. Pokud ale otočíte klíček ještě o 1 polohu zpět (poloha "parkování", klíč nejde vytáhnout), některé spotřebiče jsou zapnuté, takže se mohou ozývat různé zvuky. Nemá to ale na nic podstatného vliv.
U mne to tak nefunguje - citroen - po vypnutí klíčkem se prostě vypne vše vč. rádia. Nemůžete uvádět danou informaci jako jistotu pro všechna auta díky zkušenosti svého vozu - nevidím popis přesného typu vozu.
Obecně - není na co čekat, vypnout, vytáhnout - jen někdy se u některých vozů stává, že ještě "dojíždí motor" - pokud tedy nechávám zařazeno, mám pedál spojky na podlaze, dokud motor opravdu nezhasne.
Nekdo to dela u aut s turbem, aby se motor a prislusenstvi ochladilo.
Dobre, sek jsem se.
Ale o vytazenem klicku se nikde nepise - po vypnutí motoru počká než vytáhne klíč ze zapalování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.