Nejste přihlášen/a.
Poradí někdo jaký je rozdíl mezi traktorem a malotraktorem z hlediska Dopravního inspektorátu. Díky. K.
Tak potřetí, pro ty méně chápavé...pojem malotraktor pužíval DI VBpojem traktor definuje náš zákon č. 56/2001 Sb., a od 1.1.2018 je účinné "Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 167/2013 ze dne 5. února 2013 o schvalování zemědělských a lesnických vozidel a dozoru nad trhem s těmito vozidly Text s významem pro EHP"Tyto dokumenty definují traktory a jejich kategorie, například traktor lehčí než 600 kg je zařazen v kategorii T3...míme i kategprii T1, T4, T2 atd...definovány pdoel výšky, rozchodu kol atd...A podruhé opakuji, že čtyřkolka může být schválena jako traktor a napříkal jeden český výrobce vyrábí nákladní auta která jsou schválena jako traktor, přitom jedou 80 km / h a mohou vjíždět plně naložená tam, kde je zákaz vjezdu nákladních autProstě svět se po našem vstupou do EU obrací bv prdel a co bylop zvykem velá desetiletí dnes neplatí...doufám že každý pochopil, že rozhopduijící je skutečnost, jako CO je v dané zemi původu konkrétní vozidlo schváleno, může to být čtyřkoklka, traktor, náš český traktor s namontovanou lesní nástavbou může být schválen jako samojízdný pracovní stroj nebo to může býr něco, co nebylo nikdy schváleno pro provoz na pozemních komunikacích nebo co nebylo schváleno vůbec, i když to vyrobil věhlasný výrobce a vypadá to jako trakor...v minulosti měla každý členský stát na vše tedy i na traktory, výrobu traktorů a registraci traktorů a provoz mnoho národních výjimek, od 1.1.2018 platí nařízení EU 167/2013
povolení ke zvláštnímu užívání komunikace nelze udělit k vozidlu podléhajícímu registraci...není k tomu racionální ani zákonný důvod, traktor je nutné zaregistrovat a provozovat v souladu se schválením ...já si pod lidovým pojmem malotraktor představuji něco jako tera-vari , tedy něco co je určeno k použití na zahradě, něco co nikdy nebylo schváleno pro provoz na pozemních komunikacích...K TAKOVÉMU VOZIDLU BY SE O POVOLENÍ DALO POŽÁDAT...Traktor je zvláštní vozidlo které je definováno zákonem 56/2001 ., malotraktor je lidový výraz používaný v dobách dopravních inspektorátů VB...
Rozdíl z hlediska dopravního onspektorátu je ten,že není žádný rozdíl, protože nemůže být rozdíl tam, kde něco neexistuje ! Tzn DI již několik let neexistují! Jejich funkci jakožto evidence MV a dalších zastoupil doprvní odbor při obecních úřadech. Jinak tento rozdíl je spíše jen slovní.
Nejde o název organizace - DI nebo Evidence MV, jde o to co vídí za "traktorem nebo malotraktorem".., tedy v čem je rozdíl!
Zdravím, jde o to, že na fyzicky malý (12PS) "traktůrek" nechce Úřad magistrátu vystavit tzv. Zvláštní užívání komunikace, neboť v německém techničáku je uvedeno Zugmaschine, což si vykládají jako traktor a na ten jsou ochotni vydat jen ESZ, na rozdíl od malotraktoru, kde stačí pouze Osvědčení.
SPZ (omlouvám se za překlep)
Ale nikdo neumí vysvětlit co je tedy traktor a co malotraktor!
Ahoj, no dopravní inspektoráty přirozeně pořád existují, proč by nebyly, ovšem neřeší již evidenci vozidel a řidičů. To bylo předáno úřadům obcí s rozšířenou působností, to jen aby bylo jasno. Jak jsem si četl ty odpovědi, nikdo Ti na Tvou otázku neodpověděl. To máš tak, pojem malotraktor nezná 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Jiné zákony tak důkladně neznám, někdy někde jsem třeba něco viděl, ale malotraktor jako druh vozidla nikdy. Kdysi jsem četl ve časopise VTM (věda a technika mládeži, vytřihoval jsem si tam ta vozidla ze zadní obálky, na rubu býval jejich popis, udělal jsem si takovou kartotéku, ale to Tě jistě zas tak nezajímá). Co už je zajímavější, mám tam Zetor 7011/7045 - definice mobilní energetický zdroj, určený pro zemědělství - on se pochopitelně používal i v jiných odvětvích, ale to není podstatné. Co je Zugmaschine, jsem našel v německé wiki, je to motorové vozidlo, které samo o sobě není schopno nějakou práci konat, ani osoby ani náklad přepravovat. Uvádějí kupříkladu tahač návěsů, ten také žádné hmotné statky bez návěsů nevykoná, letištní tahač Tatra (speciální vozidlo), v neposlední řadě traktor jako tažné vozidlo (pochopitelně nejen přívěsů, nýbrž i pracovních strojů ... už Ti dochází, proč to na úřadě považují za "TRAKTOR"? Nepřipomíná to tou definicí toho Zetora? Jinak ještě když jsem v 1995 dělal pak řidičák na sk. B, jsem si skoro jist, že pod tou skupinou bývaly i traktory a samojízdné pracovní stroje o hmotnosti do 3,5t - mě to tenkrát nezajímalo dělal jsem na osobák, dnes už také nezajímá, neboť mám na řidičák na všechno... Tak už Ti asi bude jesné, odkud ten termín malotraktor původně vycházel, byl to termín lidový (slangový třeba), znamenal traktor do 3,5t, dnes má také takový asi význam, navíc notně zneužitý komercí, jak vše, co se dá. Ovšem malotraktor není rozhodně třeba ten VARI. S pozdravem Ondra
kontrolní otázka...čemu nerozumíš?
Mimochodem před týdnem jsem viděl čtyřkolku, která byla schválena jako traktor s rychlostí do 40km/h...pravděpodobně je to kvůli emisní normě...takový malá hbitý malotraktor
Ne nerozumím, nechápu pořád, c o u r č í, že tenhle stroj je malotraktor a tenhle traktor - na jedné straně (TŘEBA) má malotraktor větší výkon, větší rozměry a nemusí být pro provoz na SPZ, tzn. nemusí se na STK, nemusí se platit poplatky jako za auto a na straně druhé traktor, který má menší výkon, menší rozměry, menší váhu musí pro provoz být na SPZ.
Jo, stále nechápeš, já také nechápu, z jakého důvodu mě Milan-moderátor tak okřiknul. Zkrátka malotraktor je do 3,5t, těžší je traktor, podle mě, proto jsi pořád psal, že to nechápeš. Ty traktorky na obrázkách, jsou "malotraktory". Ale s pojmem malotraktor nikde na registraci nebo co chceš, nepochodíš. Příklad, mám souseda, má také traktor, má asi dvě tuny, dovezený z Německa, má na tom registrační značku z Německa, tedy to vozidlo je registrované v Německu (předpokládejme že jako traktor, ovšemže). Na úřadě oni si zjistí, co to máš (kdybys alespoň uvedl, co to máš), nemusel jsem být tu za nejhoršího, ten moderátor Milan to také neví...
Díky, jsem s Tebou zajedno, rozuměl bych tomu do třech tun a třeba i do nějakých 15PS. Problém je asi jen na tom úředníkovi, který se jak vyspí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.