Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platnost zelené karty z mailu

Od: dron odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, potřebuji si před koupí vozu sjednat povinné ručení. Je to možné na pobočce pouze na základě vypsaných údajů z TP když nemám jejich kopii? Snazší by to zřejmě bylo online, ale už jsme domluveni na přepisu na určitý den, takže si zelenou kartu nestihnu od pošty převzít. Vím že se na email zasílá i karta časově omezená, ale nevím jestli musí být vytisknuta oboustranně a zda musí být barevný tisk.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Při přepisu stačí platná zelená karta, na koho je psaná, není důležité. Původní majitel může stejně povinné ručení zrušit až po prodeji auta, takže když sjednáte povinné ručení v den přepisu, úplně to stačí.

dron
hodnocení

Děkuji za radu. Také jsem o tom přemýšlel, otázka ale je, jestli mě nechá po přepisu odjet domů na svou kartu.

A vy mu dáte v té chvíli už vaše ORZ (dříve velký TP), aby mohl své povinné ručení zrušit? Jak vidíte, vše je o dohodě.

Zelená karta je vydaná 2x: Originál a Duplikát. Domluvte se předem, ať vám Duplikát přenechá a po přepisu udělejte kopii velkého ORZ a tu mu nechte, na zrušení povinného ručení spolu s originálem zelené karty by měla stačit.

doplněno 31.12.17 16:39:

@dron: Záleží na pojišťovně, některým stačí, některým ne. Jde o to, že "vyrobit" kupní smlouvu je snadné, ale roztrhat ji po zrušení PR je ještě snazší;)

doplněno 31.12.17 17:31:

@diesel: RZ není třeba, stačí jiná identifikace, nejlépe VIN.

dron
hodnocení

Nestačí ke zrušení pouze kupní smlouva?

Nestačí. Musí být kopie velkého TP. V posledních měsících jsem prodával tři auta a vždycky bylo povinné ručení zušeno až zasláním kopie TP s datem přepisu.

xojocuk

Zákon hovoří jasně.

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

Jasně že pojišťovny vymýšlejí všechno možné, aby znepříjemnili zrušení pojištění klidně i v rozporu se zákonem. Kopie TP, kupní smlouvu atd. Ale zákon vyžaduje pouze oznámení, takže jejich další podmínky jsou v rozporu se zákonem a tedy neplatné.

Nejlepší je si připravit takové oznámení a doporučeně s dodejkou zaslat a nebo se zastavit na pobočce a nechat si potvrdit převzetí. Budou se kroutit a říkat, že to nezruší atd. Možná ti i napíšou dopis, kde ti oznámí, že bez doložení ti pojistku nezruší. Ale nakonec jí zruší, protože ví, že případného soudu nemají šanci na výhru.

To je sice pravda, ale jako každý zákon, tak i tento lze nějak vyložit. A tam je zakopaný pes, protože pojišťovny si mohou vyložit citované ustanovení §12, odst.1, písm.a) z. č. 168/1999 Sb. tak, že mohou požadovat oznámení o změně vlastníka prokazatelnou formou, což znamená to oznámení zároveň doložit. A to v rozporu se zákonem není.

Přirovnal bych to k vyžadování ověřených Plných mocí podle různých zákonů. Zákony také nic o ověření neříkají, přesto vyžadování ověření různými institucemi není bráno jako v rozporu se zákonema je považováno za víceméně nutnou součást Plné moci.

andeckk
Víš co znamená slovo oznámí? Prokazatelné oznámení je právě tím doporučeným dopisem s dodejkou nebo potvrzené převzetí na pobočce. Jak chceš jinak dokládat oznámení. Slovo oznámení na přesný význam. Soukromá firma si může zákon vykládat jak chce. Jen soud má právo vykládat zákon.
Pojišťovna má jedinou šanci uspět a to dokázat, že změna vlastníka nenastala.

hodnocení

2x
Sjednával jsem si pojištění online na čtyřkolku. Pro převoz po vlastní ose jsem si zelenou kartu vytiskl a poté mě i došla poštou kde se psalo: viz foto
Platnost zelené karty z mailu

Hmm, tak já tam měl že je PLNOHODNOTNÁ bez OMEZENÍ platnosti ,resp. po dobu trvání PR což je standart jeden rok.Ale ono asi jako u všeho záleží na dané pojištovně stejně jako doložení o ukončení ne KS ale zápisem v TP-ORV.Zase u mojí stačilo jen oznámení že ruším PR z důvodu prodeje a.

hodnocení

1x

Vím že se na email zasílá i karta časově omezená, ale nevím jestli musí být vytisknuta oboustranně a zda musí být barevný tisk.

Já vím že NEMUSÍ být barevný tisk a dokoince ani oiboustranně a dokonce jsem neměl ani takovouto Zk ,která byla ČASOVĚ OMEZENÁ !

Jinak-většinou je třeba vědět kubaturu,výkon a max povolenou hmotnost ,nwn zda-li je třeba ještě RV

doplněno 31.12.17 17:31:

Ano pro zrušení PR staší jen doložit nevlastnictví auta=doložit Kupní Smlouvou.Vyžadování doložení zápisem v ORV je protiprávní!Jinak dle zákona již po zápisu změny nejsem majittel a tudíž už ani nemám jak ORV - OTP

doplněno 31.12.17 17:39:

Satame ale já o RZ nikdde nepsal-ale je dobře jste jinak mojí neúplnou ,ale správnou odpověď správně doplnil svým upřesněním!Proto-*palec*

dron
hodnocení

Špatně jsem to formuloval. Četl jsem, že karta která dojde na email má dočasnou platnost - 1 nebo 2 měsíce. Co se týče toho tisku, podle diskuzí se u přepisu stává, že dotyčný úředník odmítne černobílou kartu a to stejné pokud není oboustranně vytisknutá. Děkuji tedy za vysvětlení.
danys*
Na spouste městských úřadech černobílá zelena karta nevadila,jen pizda v Praze na magistrátu s tím mela velký problém a jít to nechat ofotit na zelený papír :-D

Omlouvám se, měl jsem zato že to "RV" byl překlep a mělo být "RZ".;)

vyderac
hodnocení

0x

varuji před tím,aby jste zakládal pojištění než opravdu auto koupíte a bude napsáno na Vás.Taky jsem pojistil auto v domnění,že ho přivezu a koupím a¨pak z koupě po prohlídce sešlo.Auto tím pádem vůbec nebylo psané na mně v registru vozidel ale proslulá vyděračská kancelář pojistitelů po mně chtěla tisíce za to,že auto nebylo majitelem pojištěné!A vůbec ty zloděje nezajímalo,že jsem ho nikdy nekoupil.Neustále mi odepisovali,že to nemění nic na věci.A zase to prý bude opět ,co jsem slyšel,od ledna

Vyděrači Vy jste zřejmě nezrušil smllou do dvou měsíců od uzavření.V této lhůtě lze kdykolliv zrušit.

Běžně jsem ttoto udělal několikrát bez problém -jak s pojišťovnou,tak i s CKP!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]