Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozidla v roce 2018

Od: kyklop odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer. Mám pár otázek k přepisu auta, protože jsem to zatím nedělal a v posledních letech navíc údajně přibylo několik změn. Rád bych si v tom tedy udělal jasno a zvolil pokud možno nejednodušší řešení. Pokud jsem to tedy správně pochopil, auto se musí odhlásit i přihlásit v místě trvalého bydliště prodávajícího a pokud se s ním nemůže kupující dostavit na příslušný úřad, zmocní prodávajícího k přepisu na svou osobu plnou mocí? Četl jsem také, že se změnila i evidenční prohlídka vozidla, kterou nyní může udělat vlastně kdokoli a není už vázaná na majitele vozu.

- tedy koupím auto a s majitelem uzavřeme kupní smlouvu a zároveň převezmu oba TK

- autem odjedu domů a ještě ten den vezmu oba TK a zařídím si někde povinné ručení (poblíž mám pobočku jedné pojišťovny)

- co nejdříve vyřídím i evidenční kontrolu na nejbližší stanici STK, kde předložím opět oba TK

- poštou zašlu bývalému majiteli oba TK, kopii kupní smlouvy (svou kopii vlastně může předložit i prodávající), kopii zelené karty, protokol o evidenční kontrole a podepsanou a úředně ověřenou plnou moc, díky které auto přehlásí na mě

Lze uplatnit tento postup nebo je tam nějaká chyba? Je možné že auto s oběma TK zůstane u prodávajícího, který zařídí i evidenční kontrolu (kterou zaplatím), přičemž by mu poštou ode mě došla pouze ta plná moc a kopie zelené karty? Je v tomto případě možné uzavřít povinné ručení i bez předložení TK, tedy pouze z vypsanými údaji? Předpokládám správně, že nejsnadnější způsob bude asi zvolit první variantu s tím, že po evidenční kontrole se dostavím za bývalým majitelem a společně auto přehlásíme bez komplikací s poštou a plnou mocí?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tento váš postup je možný ale důrazně NEDOPORUČUJI! osobně bych Vám takto auto neprodal a ani takto auto nekoupil ! Nejlepší postup je abyste se oba dva společně dostavili na STK k evidenční kontrole nebo rovnou celé technické prohlídce (neprojde-li TK zaplatí prodejce,projde-li zaplatím já jakožto kupující),poté oba dva společně na úřad k zápisu změny a poté pak jedete se svým autem na své doklady domů a je spokojenpost na obou stranách-Vy pže Vás prodejce nepodvede (stačí nezapsat změnu a doklady si pak ponechat a jste...)a prodejce totéž (vy můžete jezdit na doklady na jeho jméno ). "povinné ručení" nemusíte sjednat jen na pobočce-toto lze i po internetu a to i dopředu takže pak klidně můžete jet domů na své PR nebo pokud nekoupíte tak ihned (je tam lhůta do 2 měsíců nejpozději) zrušit!

Vše jde jen v jednom dnu na spoustě úřadů (o STK nemluvě) se lze doppředu objednat ,na určitou hodinu!

doplněno 28.12.17 13:46:

A proč nesjednat dopředu a když se nebude líbit tak poté druhý třetí...den sjednat výhodnější?NIKDY nebudete mít jistotu,že prodejce nezruší PR ihned po zápisu změn!

jinak zápis změny lze i na ZK prodejce-není stanoveno na koho má být!

kyklop
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Jen se zeptám ještě na to PR. Je možné auto přepsat v den prodeje s tím, že bude doložena zelená karta prodávajícího? S prodejcem bych se např. domluvil, že pojištění zruší až následující den, kdy si už sjednám vlastní PR.

matesj
hodnocení

0x
Proč to zbytečně komplikujete...?
Vše vyřídíte během jednoho pracovního dne ať už u prodejce nebo u vás...záleží zda vám bude prodejce důvěřovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]