Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Mám pár otázek k přepisu auta, protože jsem to zatím nedělal a v posledních letech navíc údajně přibylo několik změn. Rád bych si v tom tedy udělal jasno a zvolil pokud možno nejednodušší řešení. Pokud jsem to tedy správně pochopil, auto se musí odhlásit i přihlásit v místě trvalého bydliště prodávajícího a pokud se s ním nemůže kupující dostavit na příslušný úřad, zmocní prodávajícího k přepisu na svou osobu plnou mocí? Četl jsem také, že se změnila i evidenční prohlídka vozidla, kterou nyní může udělat vlastně kdokoli a není už vázaná na majitele vozu.
- tedy koupím auto a s majitelem uzavřeme kupní smlouvu a zároveň převezmu oba TK
- autem odjedu domů a ještě ten den vezmu oba TK a zařídím si někde povinné ručení (poblíž mám pobočku jedné pojišťovny)
- co nejdříve vyřídím i evidenční kontrolu na nejbližší stanici STK, kde předložím opět oba TK
- poštou zašlu bývalému majiteli oba TK, kopii kupní smlouvy (svou kopii vlastně může předložit i prodávající), kopii zelené karty, protokol o evidenční kontrole a podepsanou a úředně ověřenou plnou moc, díky které auto přehlásí na mě
Lze uplatnit tento postup nebo je tam nějaká chyba? Je možné že auto s oběma TK zůstane u prodávajícího, který zařídí i evidenční kontrolu (kterou zaplatím), přičemž by mu poštou ode mě došla pouze ta plná moc a kopie zelené karty? Je v tomto případě možné uzavřít povinné ručení i bez předložení TK, tedy pouze z vypsanými údaji? Předpokládám správně, že nejsnadnější způsob bude asi zvolit první variantu s tím, že po evidenční kontrole se dostavím za bývalým majitelem a společně auto přehlásíme bez komplikací s poštou a plnou mocí?
Tento váš postup je možný ale důrazně NEDOPORUČUJI! osobně bych Vám takto auto neprodal a ani takto auto nekoupil ! Nejlepší postup je abyste se oba dva společně dostavili na STK k evidenční kontrole nebo rovnou celé technické prohlídce (neprojde-li TK zaplatí prodejce,projde-li zaplatím já jakožto kupující),poté oba dva společně na úřad k zápisu změny a poté pak jedete se svým autem na své doklady domů a je spokojenpost na obou stranách-Vy pže Vás prodejce nepodvede (stačí nezapsat změnu a doklady si pak ponechat a jste...)a prodejce totéž (vy můžete jezdit na doklady na jeho jméno ). "povinné ručení" nemusíte sjednat jen na pobočce-toto lze i po internetu a to i dopředu takže pak klidně můžete jet domů na své PR nebo pokud nekoupíte tak ihned (je tam lhůta do 2 měsíců nejpozději) zrušit!
Vše jde jen v jednom dnu na spoustě úřadů (o STK nemluvě) se lze doppředu objednat ,na určitou hodinu!
A proč nesjednat dopředu a když se nebude líbit tak poté druhý třetí...den sjednat výhodnější?NIKDY nebudete mít jistotu,že prodejce nezruší PR ihned po zápisu změn!
jinak zápis změny lze i na ZK prodejce-není stanoveno na koho má být!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.