Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím jak je to se zapůjčením vozidla po nehodě, když já jsem stál a viník to neubzdil a naboural do mého auta,takže je 100% viník on, je i zapis a foto policie. Prý je ze zákona nárok z.poj.viníka nehody na zapůjčení náhradního auta. Máte někdo s tímto zkušenosti jak to vlastně je a jak to probíhá? Díky
Ze zákona máš nárok na náhradu skutečné škody. Tj. pokud auto potřebuješ, tak i na náhradní vozidlo. Počítej ale, že pojišťovna se tě bude snažit maximálně odrbat, takže pokud např. denně dojíždíš do práce, tak ti řekne že nárok máš leda na autobus. U náhradního auta taky platíš palivo, spotřebák atd. a taky rozdíl půjčovného nad "obvyklou cenu" (na tu má poj. vtipnou tabulku). Stejně tak na hodnotu vozu, cenu opravy atd. pořád to jsou k...y a rejžujou co to jde...
Oznamte pojistovne, ze potrebujete nahradni vozidlo pro nektery z duvodu
- pro zajištění chodu domácnosti
- dopravy do zaměstnání
- návštěvy lékaře
- dopravy dalších osob
A napiste jim, jestli vam poskytnou nahradni auto oni nebo vam proplati pujcovne. Ozvou se, ze vam poskytnou auto z nektereho z jejich smluvnich servisu. Pokud si davate auto po nehode opravovat do jejich smluvniho servisu tak auto vam pujci tam. Obvykle vas to nebude stat nic. Ale je potreba se trvat na svem, ze nahradni potrebujete. Na infolince vam obvykle nic nereknou, resp. to co reknou nema zadnou vahu, je potreba psat pres pojistovnu likvidatorovi.
Já jsem si zapůjčení náhradního auta domlouval už s likvidátorem, on to zanesl do protokolu a pak už nebyl problém si auto půjčit (opravováno ve značkovém smluvním servisu). Byla to nejdražší částka na faktuře k opravě 1700,- Kč/den bez DPH
Jestli mohu poradit - nedejte se oblbnout kecama od pojišťovny, že se musíte podílet na ceně některých dílů, např. z důvodu koroze toho původního. Já se nedal, trošku ostřeji jsme si to pak vyříkali s pojišťovnou do telefonu a světe div se - auto mám opravené originálními díly, jezdil jsem zapůjčeným vozem, neplatil jsem ani korunu (s výjimkou projetého benzínu) a opraveno precizně. Jo a všechny hovory s pojišťovnou jsem si nahrával. Pro jistotu.
Ne není ze zákona náhrada zapůjčení voziudla. Jedině, že je auto jako výrobní prostředek nutný k práci. Nikolik jen, že s ním jezdíte denně do práce.
Přesné info Vám dá konkrétní pojištovna viníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.