Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
zákazník si koupil tady ten voltmetr pest.cz/...
a chce, abych mu to zapojit do auta. Namontoval jsem mu ho do palubovky, s tím nebyl problém, ale zajímalo by mě, kde je nejlepší ho připojit? Je to starší felda a měl problém se startováním v zimě tak chce vidět jak je na tom baterka.
Předpokládám, že když to nezapojím přes klíček tak mu to vybije baterku?
Jak to udělat? Můžu se píchnout normálně na zapalovač a je to? Nebude to ukazovat špatně?
Díky moc a prosím kde bych to našel? Ještě mě teď napadlo autorádio. Že by tam měl být drát který se ovládá klíčkem. Tam bych to měl i blízko s kabely. Ten zapalovač to je teda bota, to mě vůbec nenapadlo, já ho mám ve svém autě ovládaný
Tam, kde je to blízko, a napájení autorádia se docela nabízí.
Ta potvůrka má sice psanou malou spotřebu 8 mA, ale každý rozsvícený segment je LED se spotřebou také asi 10 mA (klasické LED mají 20 mA), takže při rozsvíceném napětí 8,88 V svítí všechny segmenty, takže jich je 7 krát 3 číslice = 21 segmentů po 20 mA a je to 400 mA plus k tomu 8 mA vlastní spotřeba, což je půl ampéry.
Zákazník platí, zákazník si říká co si přeje, i když by bylo jednodušší nechat voltmeter zhasnutý a na palubku dát malé tlačíko, aby si řidič mohl krátce změřit napětí a pak voltmetr zase vypnout. Ale když se chce při jízdě dojímat napětím baterie... jeho přání, jeho radost.
hoststary: Tenhle tvůj výpočet je špatně. Uvědom si, že obsluha toho displeje je v multiplexním, nebo chceš-li v dynamickém režimu. Tedy, rychle se přepínají segmenty jeden za druhým.
nikdo: a hiawata: díky za vysvětlení, že se rozsvěcení děje v multiplexu a odběr je tedy fakt minimální. Zasloužili byste bod, ale jako neregistrovaný ho dát nemohu, pouze vás mohou pochválit a ještě jednou poděkovat.
Tak já jsem to pochopil tak, že ta spotřeba je psána se svítícím displejem, jak tady píše kdosi nademnou, co si ho taky koupil, tak celková spotřeba je do 10mA. Dnešní displeje a LEDky zdaleka nemají odběr 10mA, doba se mění.
Jo a kdyby to bralo půl ampéry, nemohly by tam být takové nitky jako přívodní vodiče. Jednak by se dost hřály a taky by značně zkreslovaly měření, kdyby to mělo takový odběr. Si vemte, že při každé změně čísla by skákal odběr o desítky a stovky mA a měnil by se tím úbytek na vodičích a měřené napětí.
Tyhle voltmetry jsou super právě v tom, že to skoro nic neodebírá a měří to velice přesně.
Ta potvůrka by měla mít tak malou spotřebu, že přímé připojení, nejlépe přímo na baterii, nemůže baterii vybít dříve, než za několik týdnů. Takže připojit přímo na baterii a případně na plusový přívod dát vypínač, který je možno kdykoli vypnout. To vyřeší všechny předpokládané problémy.
@rudamechanik: Na svorce 15 nezohledníš úbytky mezi + pólem baterie a tou svorkou 15, tedy nezjistíš jakékoli závady v přechodových odporech mezi + pólem baterie a místem připojení voltmetru.
Ty okruhy jsou jištěné, ne? Nebo jste myslel kdybych to dával na baterku? To asi ano, to bych dal přes pojistku, ať to nezačne hořet kdyby se třeba prodřel drát, to já mám takové pouzdérko někde s pojistkou co se dá na kabel. Ale ještě nevím na jaký, musím se podívat na tu svorku 15
Ta potvůrka si vezme 5,8Ah měsíčně. Nevím, jakou má felda baterii, ale při nějaké 44Ah baterce je to cca 1/8 kapacity. A to nesmí běžet nic jiného(Autoalarm,central apod). Takže to dát v každém případě přes něco vypínaného. Není podle mně žádoucí, aby v zamčeném, odstaveném autě svítil jeden budík. Je to lákadlo na vandaly.
Nevím,k čemu mu bude trvalé měření napětí na baterii.Stačilo by změřit jednou za čas napětí třeba v tom zapalovači.Ten je připojen přímo na aku.Připojovat ampérmetr ,znamená zvýšit neekonomickou spotřebu proudu v autě.Ksdyž,tak až za klíček.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.