Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manipulace s vozidlem v polopřevodu

Od: fildaaa odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Asi před půl rokem jsem koupil motorku - Simsona 50ccm, předchozí majitel ji na mě odhlásil (doufám že tvrdím správně - polopřevod), ale jelikož nemá platnou STK, nemohu ji na sebe přihlásit. Motorka ale technickou momentálně nemá šanci udělat a já nemám čas ji dát do kupy. Povinné ručení jsem zaplatil. Momentálně se snakce za nepřihlášení neplatí, to vím. Ale bude to tak i nadále od roku 2010? (jestli mohu být pořád v klidu) .. Dále by mě zajímalo, jestli mohu motorku v tomto "polopřevodu" přepsat na někoho jiného (kdybych ji chtěl v tomto stavu prodat) popřípadě co mám udělat, když jí chci prodat? - Mohu ji dát do depozitu a následně jí přepsat v depozitu na někoho jiného? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Máte spoustu možností,

1) klidně ji prodat dál, i když jste v polopřevodu

2) doregistrovat na sebe, udělat evidenčku, nikoliv technickou! a dát značky do depozita,

3) Povinné ručení se platí, když vozidlo provozujete, nikoliv jen když je někde v evidenci vedené!

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

sankce za nepříhlášení vozidla ve stanovené lhůtě zatím není v zákoně uvedena, ale zákon bude časem novelizován a sankce pak bude, a to výrazná...se zpřísněním zákona o pojištění je nutné zpřísnit i pravidla registrace, předpokládám také mediální kampaň, kterýá by měla všechny občany včas a přesně informovat...když bude sankce za nedodržení zákona například 10 tisíc Kč, tak si to každý moc dobře rozmyslí...s autem v polopřevodu pak dle mého názoru nebude možné jezdit celé měsíce a léta, jak je tomu dnes, ale jen 10 nebo 14 dnů, podle topho, jaká lhůta bude v zákoně uvedena...protože v tákoně o pojištění je stanovena povinnost hlásit změnu do 14 dnů, budou pravděpodobně tyto termíny zkoordinovány...

K doregiostraci motorky na Vás stačí protokol o evidenční kontrole, k tomu motorka nemusí být funkční, jen musí odpovídat evidenční znaky...současně s registrací požádáte o dočasné vyřazení, nepotřebujete pak pojistku ani platnou technickou, malý TP Vám nebude vydán...v depozitu jí můžete časem odhlásit na někoho jiného...

fildaaa

Děkuji. Mohu tedy i přepsat vozidlo na jiného vlastníka, když na mě není přihlášeno (jen je v tom polopřevodu na mě), aniž bych ho dával do depizotu (jestli jsem dobře pochopil pana Milana Cukráře výše)? Za převod do depozitu se totiž platí tuším 500,- ..

trošku to pletete, (polo)převod je jedna věc a deopozit je druhá věc!

fildaaa
hodnocení

To ano, mě jde o to, že momentálně je vozidlo v polopřevodu, tak jestli ho mohu přepsat na jiného vlastníka, aniž bych jel na evidenčku a poté žádal o depozit?

Vy nemůžete jít přepsat na jiného, páč nejste uveden jako majitel. To by jste nejdříve musel doregistrovat a pak přepsat. Pokud je na Vás vozidlo převedeno polopřevodem (zákon nezná tento pojem), tak na evidenci nic neuděláte. Ale proto máte kupní smlouvu, že vozidlo jste prodal dále.

ferda1954*

To je omyl on může jít přepsat na jiného kupujícího neb je majitel nejen podle smlouvy ale i podle TP.Pokud jsou oba ze stejného města tak přepis na dalšího kupce provedou najednou zaplatí však dvakrát přepis.Pokud jsou každý z jiného města tak to na něj jen odhlásí a novým majitelem bude další kupec .

nespokojenyurednik

omyl, údaje v polopřevodu se nepřepisují, buď se dotyčný z polopřevodu zaregistruje, nebo se zaregistruje někdo jiný na základě kuoní smlouvy s člověkem, uvedeným v polpřevodu...takže zaregistrovat na někoho jiného ano, přepsat polopřevod z někoho na někoho jiného ne...Původní vlastník, který nechal do polopřvodu zapsat nového vlastníka se ale může dostavit na úřad a požádat o zrušení této odhlášky, a následně udělat odhlášku na někoho jiného...pokud se jedná o dobu 1,5 roku v polopřevodu, zrušit odhlášku už nejde, tak do 6 měsíců by to teoreticky šlo, protže i podle o.z. lze dop 6 měsíců vráti auto, respektve zrušit kupní masliuvu..teď by se musel původní vlastník opět zaregistrovat, a to včetně zaplacení správního poplatku...a pak nahláasit jako nového vlastníka někoho jiného, než toho, kdo byl v polpřevodui původně zapsán...Trochu složité? Až bude novela zákona č.56/2001Sb. a z zákona vyplyne povinnost registrovat na sebe auto do 14 dnů od zápisu změny vlastníka pod hrozbou sankce za překročení, resp. nedodržení lhůty třeba 50.00,-Kč, nebude rok a půl v polopřevodu téměř žádné auto, a tato poradna bude zbytečná, protože se registr aut vyčistí, a pod hrozbou pokut a sankcí i ten největší lenoch zvedne zadeček a udělá co měl uděla už dávno...před rokem a půl...

ferdo, prosím, přečtěte si to ještě jednou a zamyslete se, co jste napsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]