Zdravim zkousel nekdo udelat vyprostovaci retezy popripade prosim foto. Jen kdyz se zapadne jako nouzovka dekuji Vam na meho tatku by bylo davat retezy za moc narocne.dekuji Vam
Já měl na Š100 udělané 2 ks řemeny s navlečeným 20cm kouskem hadice. Připnuté to bylo hned a vyskákalo to ze všeho. Výhodou je, že i v hlubokém sněhu zapadlé kolo není potřeba čistit, stačí najít jedno místo, kde se řemen protáhne.
Těch možností je milion, jednou jsem takto uvázl a stačilo tam navléct kabel a několikrát jej protočit. Ale z Německa jsem měl zařízení, které se dalo nasadit i v hlubokém sněhu, takové čtyři kovové háky, které se stahovaly uprostřed kola a to dělalo z auta pásák.
K Promonem zmiňované elektrikářské pásce existuje i varianta určená přímo na kola. Uvádějí to jako jednorázovou variantu. Ale že bych chtěl dávat 350 Kč pokaždé, když to bude potřeba nasadit... Sice není problém to sundat a použít opakovaně, ale v suchu a teple. V reálných podmínkách je to fakt na jedno použití.
Stačí dva řetízky asi za 15 kč/m které spojíme asi po 30 cm kroužkem na klíče.získáme žebříček,na který najedeme a opět na konci navlékneme kroužky na klíče.
JABRAKA
asd1
To je tak na opatrné vyjetí z parkoviště, jinak to je dobré tak na rozmydlení nadkolí
Malá vzpomínka... Kdysi jsem jel na svatební cestu do Janských lázní. Otec mne donutil vzít sebou 2 kusy silnějšího provazu, že když budu potřebovat sněhové řetězy, bude stačit skrz díry v disku omotat pneumatiku jakoby šroubovicí. On to na svém Spartaku občas úspěšně použil. Když jsem koncem března dojel po už skoro suchých cestách "v nížinách" na cesty do kopců, plné uježděného sněhu a k tomu pocukrované čerstvým popraškem, tehdejší celoroční pneumatiky se začaly protáčet. Zastavil jsem, vytáhl provazy a poklekl. A zanadával... Otec provazy namotával do některých ze 14 děr v disku Spartaka. Moje Oktávie ale měla v disku jen 4 úzké otvory, silnější provaz do nich nešel strčit! Nakonec to vyřešily dva kožené řemeny, kterými byly svázané lyže. Po jednom zapnuté kolem gumy na zadních kolech, auto se po kouscích pomalu a trhaně posunovalo k cíli. Dojeli jsme, i když to jeden řemen časem nevydržel. Po pár desítkách let jsem provaz úspěšně použil v podobných podmínkách opět. Doporučuji jako nouzové řešení, je ale vhodné dopředu pripravit potřebnou délku provazu na omotání a na uzel. Dnešní prodávané umělohmotné šňůry a lana mají poměrně dobrou výdrž. Ovšem jen na sněhu a pomalu... pómalu! A poklice dolů!
Zdravím, vymyšleno bylo už spousta různých nápadů, problém je, že ne všechny jsou vhodné a použitelné na všechny typy vozů (některé problémy už tady výše byly popsány, např. malé otvory v diskách) na jiné je nutné přijít zkouškou ( málo místa v podběhu, překážející třmeny brzd - někdy zase překáží bubny u bubnových brzd atd.) Všeobecně se dá říct, že pro zadokolky mohou být "řetězy" hrubší, pro předokolky je lepší použít spíše něco jemnějšího (při záběru vznikají velké rázy a trpí tím hlavně homokinetické klouby v poloosách, které se tím ničí). Takovými předchůdci již výše zmiňovaných stahovacích elektrikářských pásek bylo třeba použití klínových řemenů, speciálních textilních pásků s integrovanými hliníkovými profily atd. Pro nouzové vyjetí při zapadnutí je dobré mít v autě třeba - pytlík se suchým pískem či jemným štěrkem, - pytlík se solí (technickou, ale stačí i kuchyňská) - kousek starého koberce či hrubšího hadru (lze nahradit koberečky z auta či gumovýni rohožemi z auta) Možností je moc, vypisovat ej tady by znamenalo psát román
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.