Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak dlouho můžu nechat motor běžet na volnoběh? Neptejte se mě proč Jen podotýkám, že se jedná o 18let staré auto. Děkuji
Zdravím...
Tak asi deset let. ...
"Hloupá otázka = hloupá odpověď."...
Tuším, že mě Admin smázne. všem pravdu mám.
hloupá otázka? možná se zdá no ale potřebuji to vědět. V autech se nevyznám a potřebuji několik hodin jen sedět v autě teď v zimě a topit si, tak abych pak třeba ještě odjel. Nevím co se může stát, myslím si že nic. Že to žere palivo mi vůbec nevadí...
Autu se nestane vůbec nic, je na to stavěný. Jiná věc je to, že je to zakázané zákonem - cituji:
Řidič nesmí
b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu,
To je asi věc výkladu onoho ustanovení. U nás v ulici byl podobný problém - jezdili sem černí šerifivé a pak v autě chrápali. Několikrát na ně zavolali městskou policii, vždy dostali pokutu.
To záleží na těch policajtech, je známo, že policajtem se nestává slušný a pracovitý člověk. To znamená musí mít tu povahu z plezíru šikanovat lidi. Někdy jsou hloupí jejiuch nadřízení a nutí je dávat pokuty za každou cenu, nyní to taky tak funguje, protože starostové to umí bezbolestně probendit
Tomu autu je to jedno zda-li poběží motor na volnoběh 5 minut nebo hodinu a je úplně jedno zda-li jde benál nebo naftu ať již přeplňovaný nebo atmosféricky plněný předkomůrkový motor nebo přímovstřikový.Podmínkou je dobře fungující chladicí soustava.
Z hlediska ekologie je toto nevhodné a zhlediska zákona to může být zakázané, ale kde není žalobce není ani soudce.
Standardně platí, že motory by se na volnoběh neměly provozovat déle než 15 minut, pokud to není nezbytně nutné. Důvodů je hned několik. Motor by měl pracovat ideálně na provozní teplotu. Každý výrobce uvádí jiné číslo, ale většinou to je 86 - 93°C. Zvláště diesely se na tuto teplotu na volnoběh dostanou jen ztěžka, obzvlášť, když se topí. Podobný problém s ohřátím může být u benzíňáku. Je prokázáno, že pokud se neprovozuje motor na provozní teplotu, jeho opotřebení může být až o 80% větší. Další, rozzhodně nejzávažnější důvod je, že výfukové plyny budou pronikat do vozidla a vy se udusíte. Pozor, oxid uhelnatý je jedovatý a není cítit. O tom, že je to stání se zbytečně zapnutým motorem protizákonné, tu už zmínka padla. Jak tu také padlo, auto je stavěné na to, že jede. Stojí-li mohou se některá místa přehřát a může vzniknout požár. Jedná se o místa v motorovém prostoru a kolem výfukové soustavy. Každý ať dělá, co umí, ale stát někde půl dne se zapnutým motorem, je pěkná hovadina.
PS: jak tu zaznělo, že LIAZky cestou do ruska klapaly klidně týden na volnoběh, to je sice pravda, ale ten motor neměl proměnnou geometrii lopatek turba a DPF. Dneska se montují do aut motory MTU, CAT, Deutz a další. A můžu Vám garantovat, že všichni tito výrobci dovolují max. 15 minut na volnoběh, pak stop motoru. V opačném případě dojde k poškození turba, únikům oleje do chladicí kapaliny, nadměrnému zanášení DPF a zanášení výfukové sustavy sazemi. Zejména to zanášení sazemi je velmi nebezpečné, neboť jednou za čas ty saze chytí a je vyděláno. V lepším případě to skončí pouze plameny z výfuku, v horším případě poškozením výfukové soustavy nebo nedej bože zraněním.
A odpověď na tvoji otázku. Jak dlouho? No tak dlouho, kolik máš v nádrži benzínu, za předpokladu, že ostaní "blbiny" kolem fungují. Já mám 17let staré "mladé" auto, a na volnoběh ho občas taky potřebuju nechat běžet. Vrčí, vrčí, zapne sahara, taky chvilku vrčí, ochladí, nevrčí. A tak pořád dokola než ti dojde benzín.
Nedoporučuje se nechat delší dobu běžet motor na volnoběh. Je to z důvodu snížení viskozity horkého motorového oleje a tím horšího mazání motoru. Bývá to psáno v návodu. U některých aut problikne kontrolka mazání.
Ak má zohriatý olej menšiu viskozitu pri voľnobehu,tak v ťahu ten olej vari chladné? Ak sa ešte v minulosti robili nákladné prepravy v zime do Ruska napr. Moskva,tak sa Liazka naštartovala doma a vypla po 2-3 týždňoch až doma.Na voľnobeh šli niekedy aj týždeň.
Nazdar Lopato a ty jsi byl v zimě v Rusku, konkretně v Moskvě? severněji než střadní Evropa a je tam tepleji díky Golfskému proudu. Na teplotu nemá vliv jen rovnoběžky a řada dalších podnětů. Přál bych ti zažít tu mírnou středoevropskou teplotu jak ji zažívali Němci v druhé světové.
To se ptáte? To je známo od dob používání motorových olejů. Použít Liazku, která točí kolem 2500 ot. max asi nebyl zrovna dobrý příklad. Nicméně výrobci aut asi vědí, proč to píší v návodu. Při záběhu do výslovně nedoporučují.
A ten volnoběh je kolik otáček? Jak na naftě tak na benzínu je to kolem 800ot/minuta a to i u staré lízy či vejdy nebo tatry!Jinak to co píšeš na hoře s viskozitou je tvůj názor nabo skutečnost měřením ověřená?Výrobci to tam píší na základu ekologistů ne z důvodu toho jak tvrdíš.
pokud ti funguje ventilator na chladici tak je to jedno, ja jednou auto ktere sem potreboval zahrat zapomnel vypnout a slo 3 hodiny
U některých značek, myslím že mercedesů se opotřebovala vačková hřídel, protože taxikáři hodně stojí na volnoběh a nízký tlak mazání.
Pokud někdo hodlá ničit motor jen proto, že mu někdo jiný tvrdí, že to vůbec nevadí, i když výrobci vozů delší chod motoru na volnoběh nedoporučují, pak není dál co dodat. Komu se poškodí motor, jistě mu zaplatíte opravu, že? Přitom stačí vypnout motor a je to. To už vážně některé odpovědi hraničí v nemocí !
volnoběh dlouhý škodí.Jsou tam velké rázy než při normálních otáčkách,mazání je také většinou mizerné protože je navrženo na otáčky,v kterých motor většinou běží a to není volnoběh.I ten volnoběh je lepší nastavit o něco víc než míň,motor se pak méně opotřebovává.Kdo tohle nepochopí,patří do pomocné školy a hlavně at nedělá automechanika
když jsem měl ještě galaxy 2,3, tak se motor na volnoběh ohříval podstatně rychleji než za jízdy. Neptejte se mě proč, nevím.
A k té naftě a přeplňovaným motorům, jedna zkušenost, která nevím jestli platí taky pro malé motory. Na velkých přeplňovaných motorech v lokomotivách, se v depech v zimě, takzvaně protáčejí motory. Nesmí ten motor běžet na volnoběh dlouho, cca hodinu. Pak se musí protočit do obrátek aby se spálil karbon v turbu na lopatkách. Když se to nechá běžet na volnoběh výrazně déle, ten karbon spolu s nespálenou naftou blafne, a to je potom z výfuku ohňostroj jak na silvestra. No a turbo za dlouhý prachy v čoudu.
Vozidlo na volnoběh může běžet stále, je to jen otázka spotřeby pohonné látky. Před šedesáti lety jsem jezdil s traktorem v malé traktorce ve vesnici a tam startoval pouze jeden traktor a i ten jsme nechávali na kopci, takže slavné traktory Zetor 25 bublaly celý den.
jenže motor z traktoru,zvláště ten ze 60 let starého snesl všechno.Nehledě na to.že je stavěný i na skoro volnoběžné otáčky.Protože je tam všechno bytelné a předimenzované.Jako u stabilních starých motorů.To není takový šrot jako dnešní motory,hlavně u osobáků,kde se všude šetří na rozměrech,materiálu i konstrukci,rozměrech na ložiskách,pístech,jinde.
Je to trochu pozdě, ale nedá mi to. Zrovna jsem koukal na TV Prima a byl tam počínající požár auta nastartovaného na parkovišti za účelem dobití telefonu! Řidič seděl v autě a usnul. Od výfuku bez řádného ochlazování jizdou se roztavila nějaká hmota a počalo hořet. Nějaká paní si všimla dýmu, zavolala na 158 a městská měla problém pána vzbudit (o žádném alkoholu a podobně řeč nebyla). Pokud by nepřijeli včas tak by asi uhořel, kouř byl značný (ukazovali video) a snad už začínaly šlehat plamínky. Uvádím jako protiklad rad o množství paliva a podobně. U dnešních aut to může být asi jinak.
U golfa s 1.6 je to jedno, vubec bych se nebal. Ten motor nijak zvlast nehreje, takze se nebude moc prehrivat v chladnym pocasi na volnobeh, zvlast se zapnutym topenim. Klidne to nechte treba hodinu nastartovany, pak to vypnete pro jistotu na 15-20 minut a pak zase hodinu. A nestane se vubec nic. Ani pod kapotou to nema hromady plastu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.